Επίθεση Βακάκη (Jumbo) στην Κυβέρνηση - Κινούμαστε με ταχύτητα «παραπληγικού σαλιγκαριού»

Επίθεση Βακάκη (Jumbo) στην Κυβέρνηση - Κινούμαστε με ταχύτητα «παραπληγικού σαλιγκαριού»

Πότε πληρώνει το έκτακτο μέρισμα 1,47 ευρώ. - Αυξημένες 13% οι πωλήσεις του ομίλου τον Σεπτέμβριο. Τι προβλέπει για το σύνολο της χρήσης - 

Την ανάγκη η Ελλάδα να κινηθεί πιο γρήγορα για να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη υπογράμμισε ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της Jumbo, προ της έναρξης της σημερινής έκτακτης ΓΣ των μετόχων της εταιρείας.

Ο βασικός μέτοχος της Jumbo εξέφρασε την άποψη πως η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία αλλά στην πραγματικότητα κινείται με ρυθμούς «παραπληγικού σαλιγκαριού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, στηλίτευσε τη πολιτική των επιδομάτων και των μέτρων στήριξης αναφέροντας πως «το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει«, ζητώντας παράλληλα να μείνει έξω η οικονομία από το πολιτικό παιχνίδι, ενώ χρησιμοποίησε και το παράδειγμα της… Μυκόνου για να υποστηρίξει τη σημασία της διαχείρισης μιας επιτυχίας σε οικονομικό επίπεδο και την ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης λειτουργιών και υποδομών.

Αναλυτικά ο κ. Βακάκης ανέφερε: «Λένε πως να μαντεύεις το μέλλον είναι μάταιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προνοείς. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα εκεί που νομίζεις ότι έχεις επιτυχία, τελικά αποτυγχάνεις. Δείτε το παράδειγμα της Μυκόνου, ένα νησί με τεράστια ανάπτυξη αλλά χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Πρώτα έγινε οικονομικά απρόσιτη για τους Έλληνες και μετά οι ξένοι διαπίστωσαν ότι αυτό που προσφέρει για τα χρήματα που δίνουν, είναι μη ανταγωνιστικό και επέλεξαν άλλους προορισμούς. Έπρεπε να προνοήσουν αυτό που συνέβη. Δεν το έκαναν και έτσι η επιτυχία σταδιακά εξελίχθηκε σε αποτυχία. Το ίδιο και με την Ελλάδα. Εκπέμπουμε επενδυτική προδιάθεση και επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινούμαστε με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού. Πώς θα ανταγωνιστούμε άλλες χώρες; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα για να μπορούμε να μοιράζουμε τα οφέλη. Το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η οικονομία πρέπει να μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι»

Εγκρίθηκε από τη ΓΣ το έκτακτο μέρισμα €1,47 ανά μετοχή – Αύξηση 17% στις πωλήσεις το 9μηνο

Αύξηση 17% περίπου καταγράφουν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo στο εννεάμηνο του 2023, αφού συνέχισαν να τρέχουν και τον Σεπτέμβριο με +13%.

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +8% περίπου. Συνολικά για το 9μηνο του έτους 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +18% περίπου σε σχέση με το 2022.

Στην Κύπρο, οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά +6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά +15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη Βουλγαρία, οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 15% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τέλος, στη Ρουμανία, οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 16% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος έχει ήδη μπει στο τελευταίο και πιο σημαντικό -για τα συνολικά μεγέθη του Ομίλου- τρίμηνο του έτους.

Όπως σημειώνει η διοίκηση του Ομίλου, στρατηγική απόφαση της Jumbo εξακολουθεί να είναι η ανταμοιβή των καταναλωτών μέσω συνεχών μειώσεων στις τιμές των προϊόντων. Η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους-συνεταίρους της ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στην πόλη Iasi (Ρουμανία), ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παρέμειναν κλειστά και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Με βάσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Διοίκηση επανέλαβε την εκτίμησή της, για αύξηση των πωλήσεων φέτος κατά +12% περίπου, για μείωση του μεικτού περιθωρίου μικρότερη από 200 μονάδες βάσης και αύξηση κατά +15% περίπου στα κέρδη του Ομίλου. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλιστική αποζημίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας που αφορούν τα δύο καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Η Διοίκηση θα συνεχίσει να ενημερώνει εγκαίρως και αδιαλείπτως την επενδυτική κοινότητα για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 79% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή συνολικού ποσού 200.008.000,00 ευρώ από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό μεικτό 1,47 ευρώ ανά μετοχή.

Η καταβολή της έκτακτης χρηματικής διανομής θα ξεκινήσει στις 29.11.2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ