Η Μόσχα απαιτεί μεγαλύτερες εκπτώσεις από ξένες εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία

Η Μόσχα απαιτεί μεγαλύτερες εκπτώσεις από ξένες εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία

Οι δυτικές εταιρείες έχουν χάσει περισσότερα από 80 δις δολάρια στη Ρωσία

Ορισμένες ξένες εταιρείες που προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία αντιμετωπίζουν μεγάλο κόστος καθώς η Μόσχα απαιτεί μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που θέλουν να πουλήσουν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία έχει σταθερά αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις εξόδου από τότε που οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν αμέσως μετά τoν πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη πληγεί από απώλειες άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ρωσικές δραστηριότητές τους λόγω διαγραφών και απώλειας εσόδων, με βάση ανάλυση του Reuters των καταθέσεων και δηλώσεων εταιρειών.

Η ολλανδική ζυθοποιία Heineken ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την έξοδό της από τη Ρωσία πουλώντας τις δραστηριότητές της εκεί στον όμιλο Arnest της Ρωσίας για ένα συμβολικό ένα ευρώ.

Η Μόσχα επέβαλε επίσης σταδιακά πρόσθετα εμπόδια εξόδου. Η απειλή εθνικοποίησης διαφαίνεται επίσης, ιδιαίτερα μετά την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg και της γαλλικής γιαουρτιοποιίας Danone τον Ιούλιο.

Οι εταιρείες που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης εξόδου περιλαμβάνουν τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Veon, τον τεχνολογικό όμιλο Yandex, που είναι εισηγμένος στο Nasdaq και τον ιταλικό δανειστή Intesa.

Η Μόσχα απαιτεί ήδη έκπτωση 50% σε όλες τις ξένες συμφωνίες, αφού σύμβουλοι που επιλέχθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν εκτιμήσει την επιχείρηση.

Η Ρωσία απαιτεί επίσης συνεισφορά στον ρωσικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 10% της τιμής.

Ωστόσο, άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία εξόδου για ξένες εταιρείες δήλωσαν ότι ορισμένες συμφωνίες αντιμετωπίζουν απαιτήσεις για πρόσθετες εκπτώσεις προτού η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ