Κουνάει μαντήλι ο Μυτιληναίος στο ΧΑ και το Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδιάζει την εισαγωγή του

Κουνάει μαντήλι ο Μυτιληναίος στο ΧΑ και το Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδιάζει την εισαγωγή του

«Πολύ ευαίσθητο» χαρακτήρισε το θέμα ο επικεφαλής του ομίλου. Επιφυλάσσεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 27 Ιουλίου, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου,

Eυάγγελος Μυτιληναίος: Ανοικτό το θέμα μεταφοράς έδρας

«Πολύ ευαίσθητο» χαρακτήρισε το θέμα ο επικεφαλής του ομίλου. Επιφυλάσσεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 27 Ιουλίου, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, για να μη γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Aνοιχτά φαίνεται να είναι όλα τα ενδεχόμενα για τη δυνητική μεταφορά από την Ελλάδα της έδρας της Mytilineos Energy & Metal. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίoς χαρακτήρισε το θέμα πολύ ευαίσθητο, γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο λόγω εκλογών. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο ίδιος, επιφυλάσσεται να απαντήσει στις 27 Ιουλίου, μετά το conference call για τα αποτελέσματα του εξαμήνου.

«Δεν θα απαντήσω πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Είναι άδικο, δεν θα το κάνω, γιατί θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης». Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν η οποιαδήποτε απόφαση για την έδρα της εταιρείας συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα της χώρας, ήταν κατηγορηματικός. Επαναλαμβάνοντας, εν πολλοίς, τις θέσεις που ανέπτυξε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg, υπογράμμισε ότι «η απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ό,τι και να γίνει στις 25 Ιουνίου, θα έχουμε πολιτική σταθερότητα, γιατί διαθέτουμε μια ώριμη δημοκρατία». Ωστόσο αποκάλυψε ότι η πίεση για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας προέρχεται από μεγάλους μετόχους, που θεωρούν ότι η Mytilineοs διαπραγματεύεται σε «εξευτελιστικά» επίπεδα και πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να έχει τις αποτιμήσεις που δικαιούται στην Ελλάδα συγκριτικά με ανεπτυγμένες χώρες.

================================================

Απογειώνεται για το ΧΑ το Ελευθέριος Βενιζέλος

Ξανά βγαίνουν δημοσιεύματα για την σχεδιαζόμενη διάθεση-μέσω του ΧΑ- του 20%+10% του "Ελευθέριος Βενιζέλος", η πρόθεση δεδομένη, το κυρίως διαδικαστικό προχωρά, οι μέτοχοι φαίνεται να τα βρίσκουν, μένει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Εάν είναι αυτό που (προ)διαγράφεται τότε η Κεφαλαιαγορά θα έχει στα "χέρια" της όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να "τρέξει" η Βασιλική Λαζαράκου τα σχετικά ώστε να είναι έτοιμο το Ενημερωτικό σε εύλογο χρόνο. Πηγές της Επιτροπής υπολογίζουν ότι ακόμη και με fast track διαδικασία η τελική έγκριση θα πάρει ένα 3μηνο. Χρηματιστής θεωρεί εφικτό το ΙΡΟ κατά τον Δεκέμβριο, πιθανότερα όμως αρχές 2024.

Παράμετρος που σχετίζεται με την διαδικασία "τιμολόγησης" της έκδοσης τα έσοδα 9μηνου, κάτι που περνά μέσα και από το πως θα τα πάει κυρίως η AEGEAN, καθώς διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο της κίνησης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ποσοστό που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 45%-50% (το 2022 στο 46%, το 2021 στο 47%, το 2020 στο 53,2%, το 2019 στο 47,9%). Στη δεύτερη θέση έχει ανέβει η SKY Express (το 2022 στο 13% από 3,8% το 2021) υποσκελίζοντας την Ryanair τα ποσοστά της οποίας μειώνονται. Το Δημόσιο ελέγχει το 55% του ΔΑΑ (Υπερταμείο 25%, ΤΑΙΠΕΔ 30%), οι Καναδοί της AviAlliance το 40% (και διεκδικούν επιπλέον 10%) και η οικογένεια Κοπελούζου το 5% (με πρόθεση του υιού να διατηρήσει το ποσοστό στο σχήμα).

Και αν το ΙΡΟ για το μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας θα είναι άμεσης προτεραιότητας για την επόμενη κυβέρνηση, το mega deal της "Αττικής Οδού" είναι αυτό, που από...Δευτέρα 26 του μηνός (με την προϋπόθεση του ανάλογου αποτελέσματος) θα επισπευσθεί με overdrive ταχύτητες. Το τελικό draft της σύμβασης (για την 25ετή επέκταση της παραχώρησης) θα παρδιδόταν χθες (Πέμπτη) στους 8 ενδιαφερόμενους (σχήματα εταιρειών), με καταληκτική την ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών την 10 Ιουλίου. Ωστόσο στελέχη εταιρειών που συμμετέχουν στα κοινοπρακτικά σχήματα θεωρούν πως δεν επαρκεί το 40ήμερο για την ενδελεχή αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να αιτηθούν (και νέα) παράταση.

Κοινό μυστικό στην αγορά πως, Macquarie με Κοπελούζο και FS Arko με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπέρ της τήρησης του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, στάση που φέρεται να υιοθετούν και οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με AVAX μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής των Γάλλων (του Ardian Group).

=================================================

Με αυξημένη μεταβλητότητα η χθεσινή-πρώτη- συνεδρίαση του Ιουνίου.

Εύλογα, καθώς η Ευρώπη ήταν... συγχρονισμένη με το Κογκρέσο των ΗΠΑ, (παρ) ακολουθώντας την τελευταία πράξη του "δράματος" για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο η προσπάθεια των long να μπουν με το...δεξί στον Ιούνιο, μετά την θεαματική απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το Μάιο. Χορηγία της Jefferies, με τον οίκο να αναθεωρεί αισθητά τον πήχη για τον τραπεζικό κλάδο. Νέος άνεμος για τράπεζες οι εκλογές, ορατή η αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Υψηλότερες τιμές για Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, σταθερή για Alpha Bank. Κορυφαία επιλογή η Εθνική, με σύσταση "αγοράς" και νέα τιμή στα 7,30 από τα 6,50 ευρώ.

====================================================

Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός, στο 6,1% για την Ευρωζώνη-σύμφωνα με την Eurostat- στο 4,1% για την Ελλάδα.Πρώτα στοιχεία για το Μάϊο, που ενισχύουν την εκτίμηση των doves της ΕΚΤ ότι η ιστορική άνοδος τιμών εξασθενεί και πως οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να επιβραδυνθούν και σταματήσουν. Αντίθετες οι εκτιμήσεις των hawks, αμφότερα τα "στρατόπεδα" (προ)ετοιμάζονται για την συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί η 2ήμερη FOMC (13-14/6) της Fed.

===================================================

Με νέο ιστορικό υψηλό- στα 5,75 ευρώ- για τη μετοχή της Cenergy Holdings υποδέχθηκε η αγορά την ένταξη στον δείκτηFTSE25. Τύποις από Δευτέρα 19 Ιουνίου αλλά και επειδή με αποτίμηση που-πλέον- ξεπερνά το 1 δισ. υπολογιζόταν σαν "χαρτί" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. By the book του σχεδιασμού που- μεθοδικά- εκπόνησε (και υλοποιεί ) η JPMC.

Profit taking- κλασική περίπτωση- για Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ που από την χθεσινή συνεδρίαση εντάσσονται στον δείκτη MSCI Small Cap. Ρευστοποιήσεις όσων προεξοφλούσαν την είσοδο τους στον δείκτη, κυρίως πιο βραχυπρόθεσμωνκαι είχαν "τρέξει" μέχρι τις συνεδριάσεις Δευτέρας-Τετάρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ