Το καμπανάκι του Καραβία για τα ακίνητα, το φρένο της πιστωτικής επέκτασης και τα ποσοστά της κάλπης

Το καμπανάκι του Καραβία για τα ακίνητα, το φρένο της πιστωτικής επέκτασης και τα ποσοστά της κάλπης

Είπε πολλά ο Φωκίων Καραβίας, στην ενημέρωση της Τετάρτης. Για την Eurobank, το buy share back για το απομείναν ποσοστό του ΤΧΣ κ.α ελάχιστοι ωστόσο φάνηκε να δίνουν σημασία στην προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας όσον αφορά στο real estate, ειδικότερα στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Σοβαρό το πρόβλημα στις ΗΠΑ, σοβαρότατο στο Λονδίνο (Canary Warth) δεν έχει "αγγίξει" ακόμη την ελληνική αγορά. Ούτως ή άλλως από τον "πυθμένα" λόγω της μνημονιακής κρίσης αναδύεται, διαθέτοντας-ακόμη- περιθώρια μεγέθυνσης. Ωστόσο το πρόβλημα, εκτός συνόρων, διογκούται και αργά ή γρήγορα θα "χτυπήσει" και τα καθ' ημάς. Ο Φωκίων Καραβίας ήταν σαφής: όλες οι τράπεζες πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους. Κρατώ το "όλες" και το "πρέπει". Επιπλέον λόγος για να επισπευσθεί η είσοδος στο ΧΑ της Trade Estates ΑΕΕΑΠ (συμφερόντων Fourlis) και με τον Ευτύχη Βασιλάκη να έχει αποκτήσει ένα 12% (από τον Ιούλιο 2022). Snapshot στις τιμές για σπίτια, πρωταθλήτρια στην πτώση η Βιέννη.

================================================

Καλές οι αυξήσεις επιτοκίων για τις τράπεζες, από την στιγμή που αποφέρουν περισσότερα λειτουργικά έσοδα. Ωστόσο, μία πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία 3μηνου των Πειραιώς και Alpha Bank καταδεικνύει επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης. Πρακτικά οι επιχειρηματίες μειώνουν δανεισμό/αναχρηματοδοτήσεις, κάνουν κράττει και ενισχύουν "ταμείο" και "προβλέψεις" γιατί από την στιγμή που η ΕΚΤ δεν έχει σαφή χρονικό ορίζοντα για πόσο και μέχρι που θα το τραβήξει το...σχοινί με τα επιτόκια, ο καλός ο νοικοκύρης κάνει τα κουμάντα του. Κατά το πρώτο 3μηνο Πειραιώς και Alpha Bank εμφάνισαν μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων καθώς οι αποπληρωμές ήταν περισσότερες των νέων χορηγήσεων. Συνεπώς, εάν το "φρένο" από την πλευρά των επιχειρήσεων έχει διάρκεια, τότε μένει να φανεί κατά πόσον οι στόχοι -για πιστωτική επέκταση- που είχαν θέσει οι τραπεζίτες αρχές του 2023 θα είναι επιτεύξιμοι.

===============================================

Καλό Αύγουστο για την ολοκλήρωση της απορρόφησης του (ελληνικού τμήματος)της HSBC από την Παγκρήτια. Στα "Λιοντάρια" στο Ηράκλειο εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει κλείσει το θέμα, καθώς η διοίκηση Βαρθολομαίου είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ξένους. Ηράκλειο-Λονδίνο, μία πτήση...δρόμος, σα να λέμε. Η HSBC είναι το εύκολο μέρος του εγχειρήματος, περίπου ανάλογο και αυτό της απορρόφησης της "Κεντρικής Μακεδονίας" (Συνεταιριστική Σερρών) που υπολογίζεται κατά το φθινόπωρο. Για την Attica Bank τι να σας πω, άλλωστε δε νομίζω να γνωρίζουν και οι ίδιοι. Προφανώς όχι μέσα στο 2023, και βλέπουμε.

=================================================

Το' χει με τις...εύστοχες δηλώσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από τα εθνικά μέχρι τα οικονομικά. "Προσωπική άποψη" τώρα η επαναφορά του συντελεστή στις εισφορές. Τι να σου κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, πόσα αυτογκόλ να "βγάλει", Δραγασάκης, Τζάκρη...σαν να έχουν μπερδέψει την φορά του τέρματος στην Κουμουνδούρου.

==============================================

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με λήξη σειράς Μαΐου στα Παράγωγα. Οχι σπουδαία πράγματα, άλλωστε και το ΧΠΑ έχει ακολουθήσει το ΧΑ ως προς την "ρηχότητα" του. Τελευταία και όσον αφορά στην προ εκλογική εβδομάδα, με κοινή διαπίστωση όσων έχουν απομείνει να ασχολούνται στο ΧΑ πως ούτε πρόθεση προεξόφλησης (όπως το 2019) υπήρξε, ούτε διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου. Πωλητές- αγοραστές σχεδόν ισόπαλοι τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις, με αμφότερους να παίζουν βαριεστημένα άμυνα να φτάσουν-σήμερα- στη λήξη. Και από Δευτέρα βλέπουν, τι θα βγάλει η "κάλπη", ποσοστά, διαφορά πρώτου-δεύτερου, διψήφιου-μονοψήφιου για τον τρίτο, πόσο όλα μαζί τα μικρά κ.λ.π. Πάντως ο ΟΔΔΗΧ επιχείρησε άλλον έναν υγιεινό περίπατο, έτσι για να μην αφήσει με παράπονα τους primary dealers. Επανέκδωσε 2 ομόλογα (των 4,25% και 4%) δίνοντας περιθώριο τα "ποντάκια" που συμφώνησαν με τα σπίτια και εύκολα μπήκαν άλλα 250+150 εκατ. στο "ταμείο". Κανένα σασπένς, ουδεμία ανησυχία και στις μικρές (επανεκδόσεις) και στις μεγάλες (νέες ) εκδόσεις, όπου οι ξένοι πρόσφεραν σχεδόν 40 δισ. ( ! ). Τι να λέμε τώρα, για τους short το "ελληνικό χρέος" δεν αποδίδει, που ήταν οι μέρες αλά Γιάνη τότε που... Αυτά δεν γίνονται... Και...καλό βόλι, που θα λέγαμε καλή ώρα εμείς οι παλαιότεροι του αξέχαστου "κάγκελου". Πάντως η ΑΧΙΑ ανακοίνωσε και δεύτερη ( ! ) πολιτικοεκλογική ανάλυση για τις τελευταίες προβλέψεις και όλα τα εκλογικά σενάρια. Κρατώ πως, το 35% είναι ποσοστό "κλειδί" για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εάν επιτευχθεί, στην περίπτωση "δεύτερης κάλπης" θα μπορούσε με αυξημένες πιθανότητες να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Τι να σας πω, πάντως εάν επιβεβαιωθεί η AXIA Ventures τον βλέπω τον Γιώργο Λινάτσα σε ρόλο...Στράτου Φαναρά και Metron Analysis.

==================================================

Δεν πτοούνται τα "γεράκια"...και όποιος αντέξει από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ακόμη και τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό "αντίβαρο" στην πολιτική του Inflation Reduction Act, που υλοποιεί ο σύμμαχος της Ευρώπης Αμερικανός Πρόεδρος. Biden's IRA has left Europe blindsided, χαρακτηριστικός τίτλος- από τους πολλούς ανάλογους- ευρωπαϊκών Μέσων, και ο καθένας ότι θέλει να καταλάβει κατάλαβε. Και όμως σε αυτή την συγκυρία ο Λουϊ ντε Γκιντός παραδέχεται ότι η ΕΚΤ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής (διαστάσεων συνακόλουθα επιπτώσεων θα εννοεί) νομισματικής σύσφιξης αλλά εξακολουθεί να υπάρχει έδαφος να καλύψει. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν διευκρινίζει για το πότε βλέπει κορύφωση του 12μηνου-πλέον- κύκλου, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία των επόμενων μηνών. Κυρίως τον δομικό πληθωρισμό, που έχει...φετιχοποιήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ διαπιστώνοντας με καθυστέρηση μηνών την ανάδυση ενός άλλης μορφής/χαρακτηριστικών πληθωρισμού της "απληστίας". Το φαινόμενο του greedflation που συνδυαστικά με τα όλο και υψηλότερα επιτόκια/ακριβότερα κόστη χρήματος απειλεί το...έδαφος που υπάρχει (κατά Γκιντός) να μετατραπεί σε...χέρσο για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Και δεν αναφέρομαι στις προβληματικές επιχειρήσεις αλλά και σε υγιείς που με τα κόστη εξυπηρέτησης Χ5 εύλογα αντιμετωπίζουν (θα αντιμετωπίσουν) πρόβλημα στενότητας.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ