Δύο Έλληνες οι νικητές του παγκόσμιου βραβείου στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων

Δύο Έλληνες οι νικητές του παγκόσμιου βραβείου στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων
Το βραβείο Eric and Sheila Samson, που συνοδεύεται με έπαθλο αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, είναι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων και απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετικές ανακαλύψεις. Φέτος, το βραβείο πηγαίνει σε 2 Έλληνες επιστήμονες.

Οι νικητές επιλέγονται από μια μακρά λίστα υποψηφίων που συνιστώνται για το βραβείο από Προέδρους Πανεπιστημίων και διευθύνοντες συμβούλους στη βιομηχανία, από το Ισραήλ και από όλο τον κόσμο. Οι νικητές επιλέγονται από επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι υποβάλλουν τη σύστασή τους σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Technion, τον καθηγητή Yitzhak Apeloig.

Οι 2 Έλληνες που επελέγησαν για το βραβείο του 2016 είναι ο καθηγητής Μερκούρης Κανατζίδης από το Πανεπιστήμιο Northwestern και ο καθηγητής Γρηγόρης Στεφανόπουλος από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), που μοιράζονται το βραβείο εξίσου.

Οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες επελέγησαν για τις καινοτόμες επιστημονικές και τεχνολογικές τους συνεισφορές που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων για τις μεταφορές, που θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, που εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς και τα οποία είναι τα κύρια καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα στον τομέα των μεταφορών.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Επιστημών, Τεχνολογίας και Διαστήματος και Keren Hayesod.

Ο Μερκούριος Κανατζίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, έλαβε το βραβείο της Κοινότητας Χημικών των ΗΠΑ για την Ανόργανη Χημεία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 1984, βρέθηκε στα Πανεπιστήμια Michigan και Northwestern. Τώρα κατέχει την έδρα καθηγητή Charles E and Emma H Morrison στο Northwestern.

Η έρευνά του έχει δημιουργήσει γόνιμο έργο στη συνθετική χημεία μετάλλου chalcogenide και την ανάπτυξη νέων λειτουργικών υλικών. Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των νέων θερμοηλεκτρικών υλικών για πάνω από είκοσι χρόνια. Μελετά επίσης τα chalcogels, τις πολύπλοκες μεσομεταλλικές φάσεις και τους υπεραγωγούς.

Ερευνά τον συνθετικό σχεδιασμό και την πρόβλεψη των νέων φάσεων ειδικά όσες μπορούν να προκαλέσουν ρηξικέλευθες αλλαγές στην επιστημονική σκέψη και στην τεχνολογία.

Η έρευνα του έχει συμβάλει σε μια βαθύτερη θεμελιώδη κατανόηση της θερμοηλεκτρικής διαδικασίας και άνοιξε δρόμους για περαιτέρω ανακαλύψεις. Η εμφάνιση των νανοδομημένων θερμοηλεκτρικών ανοίγει δρόμο στην εμπορευματοποίηση των θερμοηλεκτρικών γεννητριών για την αυτοκινητοβιομηχανία (και άλλες εφαρμογές).

Ο καθηγητής Γρηγόρης Στεφανόπουλος, είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και Πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών. Είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μεταβολικής μηχανικής και έχει συνεισφέρει στην χρήση των μικροβίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Έχει συγγράψει την πρώτη έκθεση σχετικά με τη στόχευση και τη μηχανική των μιτοχονδρίων ως ένα ευνοϊκό στοιχείο για την παραγωγή βιοκαυσίμων και εισήγαγε την έννοια της Transcriptional Machinery Engineering (gTME) για τη βελτίωση των πολυγονιδιακών μικροβιακών φαινοτύπων.

Έχει επίσης αναπτύξει αρκετές στρατηγικές για τη μετατροπή του φυσικού αερίου (μεθάνιο) σε υγρό καύσιμο με πολύ υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Του απονέμεται το βραβείο για την πρωτοποριακή εργασία του στον τομέα της μεταβολικής μηχανικής, η οποία συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην πρόοδο στους τομείς της μηχανικής των μικροβίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Fuel Choices Conference στο Τελ Αβίβ στις 2 Νοεμβρίου 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ