Πως από το μηδέν έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Πως από το μηδέν έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου
Ο Amancio Ortega, ο ιδιοφυής Ισπανός μεγιστάνας που έφερε επανάσταση στο χώρο της ένδυσης με την αλυσίδα καταστημάτων Zara, πριν λίγο καιρό, αναδείχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, εκθρονίζοντας τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

Ο Ισπανός αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος πέτυχε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ξεκινώντας από το μηδέν, κατόρθωσε να δημιουργήσει αμύθητη περιουσία, που σήμερα αγγίζει τα $77 δισεκατομμύρια. O Όμιλος Inditex διαθέτει πάνω 7.000 καταστήματα σε σχεδόν 100 χώρες, με τις μάρκες Zara, Massimo Dutti και Pull & Bear να είναι πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ο Amancio Ortega έχει πολλά να διδάξει στους επίδοξους νέους επιχεριηματίες. Αν, λοιπόν, θέλετε να ακολουθήσει τα χνάρια του 80χρονου Mr. Zara δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Συμβουλή 1: Η ταχύτητα είναι το παν

Όταν ο Ortega ιδρύσε τα Zara το 1975, άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της μόδας. Εφαρμόζοντας μια έξυπνη και “επιθετική” πρακτική, που περιελάμβανε την ανανέωση των ρούχων στα ράφια των καταστημάτων δυο φορές την εβδομάδα, καθιέρωσε τον όρο “fast fashion”.

Αυτή η ταχύτητα έγινε το σήμα κατατεθέν των επιχειρήσεων του Ortega και η αχίλλειος πτέρνα των ανταγωνιστών του. Μέχρι τότε, ενώ ένα σχέδιο που είχε παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας χρειαζόταν μήνες για να φθάσει σε ένα πολυκατάστημα, με τη “γρήγορη μόδα” του Amancio, ένα αντίστοιχο σχέδιο μπορούσε να βρεθεί σε ένα κατάστημα Zara σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Συμβουλή 2: Αφουγκραστείτε τις επιθυμίες των πελατών σας

“Ο πελάτης πάντα προσαρμόζει το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί μια εταιρεία” έγραψε ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος στην ετήσια έκθεση της Inditex το 2009. Στην ετήσια έκθεση του 2010, αναφερόταν πως “ο πελάτης πρέπει να συνεχίσει να είναι το κύριο κέντρο της προσοχής μας, τόσο στη δημιουργία των συλλογών μόδας μας, όσο και στο σχεδιασμό των καταστημάτων μας.”

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας παρατηρεί οτιδήποτε φορούν οι άνθρωποι, προσπαθώντας να κατανοήσει τις ανάγκες τους. Ο ίδιος δεν στηρίζει τις δημιουργίες του σε σχέδια που παρουσιάζονται στις επιδείξεις μόδας. Αντ’ αυτού, η εταιρεία παρακολουθεί bloggers και ακούει τους πελάτες της. Έτσι, οι συλλογές του ΖARA πάντα ακολουθούν τα trends που επικρατούν στους δρόμους (street style) και όχι στις πασαρέλες.

Συμβουλή 3: Ελέγξτε την αλυσίδα εφοδιασμού

Το περιοδικό The Economist, το 2012, έγραφε πως ενώ οι περισσότερες εταιρείες μόδας κατασκευάζουν τα ρούχα τους στην Κίνα, λόγω του φθηνού εργατικού κόστους, πηγές της Inditex ανέφεραν πως τα περισσότερα υλικά τους προέρχονται από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο. Τα ρούχα της εταιρείας αρχικά σχεδιάζονται και στη συνέχεια ράβονται από ένα δίκτυο τοπικών καταστημάτων. Αυτό συντομεύει σημαντικά την αλυσίδα εφοδιασμού, επιτρέποντας στην εταιρεία να αντιδρά πιο γρήγορα στις νέες τάσεις.

Συμβουλή 4: Μην ξεχνάτε από που ξεκινήσατε

Ο Ortega ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και με επιμονή και σκληρή δουλειά κατόρθωσε να αποκτήσει μια περιουσία $77 δισεκατομμυρίων. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και η μητέρα του ήταν υπηρέτρια. Ο Ortega αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στην ηλικία των 14 για να δουλέψει. Αφορμή γι’αυτή του την απόφαση στάθηκε η ντροπιαστική στιγμή της παιδικής του ηλικίας, που χαράχθηκε στη μνήμη του. Ο παντοπώλης της γειτονιάς αρνήθηκε να δώσει στη μητέρα του πίστωση για να αγοράσει τα απαραίτητα. Αυτά αναφέρει ο συγγραφέας και φίλος του Covadonga O’Shea, μιλώντας σε ένα ακροατήριο το 2012, όταν κυκλοφόρησε η αγγλική έκδοση του βιβλίου The Man From Zara.

Ο Amancio έμεινε πιστός στο ταπεινό του ξεκίνημα. Ο ίδιος δεν είχε ποτέ γραφείο, σύμφωνα με την Telegraph και διευθύνει τον Όμιλό του από την έδρα της Inditex στη γενέτειρά του La Coruña. Καθημερινά, μιλάει με τους σχεδιαστές, τους αγοραστές και τους ανθρώπους που δουλεύουν στην παραγωγή των ρούχων. Παρότι είναι 80 ετών, συνεχίζει να εργάζεται, όπως όταν ήταν νέος.

Συμβουλή 5: Μη σταματάτε ποτέ να καινοτομείτε

“Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να γίνει αυτάρεσκος. Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Η αυταρέσκεια είναι το χειρότερο. Ποτέ δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι ικανοποιημένος με ό, τι έχει κάνει και πάντα προσπαθώ να μεταδώσω τη σκέψη αυτή και στους άλλους”, αναφέρει ο Ortega.

«Ανάπτυξη ή θάνατος» είναι το μότο του Ισπανού επιχειρηματία και απ’ ότι φαίνεται ο ίδιος επιλέγει την ανάπτυξη. Γι’αυτό και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Διότι επέλεξε την καινοτομία και τη σκληρή δουλειά.

πηγή:mononews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ