Οι 10 πιο φθηνές χώρες του κόσμου για να μείνει κανείς

Οι 10 πιο φθηνές χώρες του κόσμου για να μείνει κανείς
Με το αμερικανικό δολάριο να είναι πιο ισχυρό σε σύγκριση με άλλα νομίσματα η μετακίνηση στο εξωτερικό θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη στρατηγική.

Το GoBankingRates δημιούργησε μια λίστα με τις πιο φθηνές χώρες για να ζει κανείς συγκρίνοντας της αγοραστική δύναμη, τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης.

– Δείκτης τοπικής αγοραστικής δύναμης: μετρά τη σχετική αγοραστική δύναμη ενός τυπικού μισθού στη χώρα αυτή σε σύγκριση με την πόλη της Νέας Υόρκης. Μια χαμηλότερη αγοραστική δύναμη ισοδυναμεί με τη δυνατότητα αγοράς λιγότερων αγαθών, ενώ μια υψηλότερη αγοραστική δύναμη ισοδυναμεί με περισσότερες αγορές.

– Δείκτης ενοικίασης: Συγκρίνει τις τιμές ενοικίασης στη κάθε χώρα με την τιμή των ενοικίων στη Νέα Υόρκη.

– Δείκτης παντοπωλείων: Συγκρίνει τις τιμές των τροφίμων σε κάθε χώρα με εκείνα της πόλης της Νέας Υόρκης.

– Δείκτης τιμών καταναλωτή: Συγκρίνει το κόστος των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, παντοπωλείων, μεταφορών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας- στις πόλεις με εκείνο της πόλης της Νέας Υόρκης.

Τα ενοίκια ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις είναι τουλάχιστον 70% φθηνότερα από ό,τι η ενοικίαση σπιτιού στην Νέα Υόρκης, τα παντοπωλεία είναι τουλάχιστον 40 % φθηνότερα και τα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο κατά τουλάχιστον 30%.

Ας δούμε τις δέκα πιο φτηνές χώρες του κόσμου για να ζει κανείς.

ΣΚΟΠΙΑ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 49,7% χαμηλότερη
Τα ενοίκια είναι 94% φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 73,3% φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 68,6% φθηνότερα

Η ΠΓΔΜ έχει ένα από τα χαμηλότερα ενοίκια ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες παγκοσμίως. Τα παντοπωλεία και τα καταστήματα είναι επίσης φθηνά, γεγονός που διατηρεί το κόστος χαμηλά παρά τη μέτρια τοπική αγοραστική δύναμη. Η χώρα έχει πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων και η οικονομία της βασίζεται στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας, την επεξεργασία τροφίμων και το πετρέλαιο.

ΤΣΕΧΙΑ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 8,4 % χαμηλότερη
Τα ενοίκια είναι 87,8 % φθηνότερα
Τα είδη παντοπωλείου είναι 63 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 57,7 % φθηνότερα

Η Τσεχία βρίσκεται στο Νο 9, χάρη σε μια ισορροπία μεταξύ χαμηλού κόστους και υψηλής τοπικής αγοραστικής δύναμης. Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα συνορεύει με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία και έχει πληθυσμό 10.600.000 κατοίκους. Έχει υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ( περίπου 19.500 δολάρια) σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ντόπιοι μπορούν να αγοράσουν περισσότερα με τα εισοδήματά τους.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 49 % χαμηλότερη
Τα ενοίκια είναι 91,7 % φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 75,3 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 69,7 % φθηνότερα

Είναι έθνος της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό 6,8 εκατομμύρια κατοίκους – οι κύριες βιομηχανίες της Παραγουάης είναι εκείνες της ζάχαρης, του τσιμέντου και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η χώρα έχει χαμηλό κόστος σε όλους τους τομείς από τα ενοίκια και το παντοπωλείο μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά. Στην πρωτεύουσα, στο Ασουνσιόν, τα μηνιαία έξοδα για ένα άτομο είναι περίπου 360 δολάρια το μήνα και το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα (με ένα δωμάτιο) είναι περίπου 250 δολάρια.

ΟΜΑΝ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 57,5 % υψηλότερη
Τα ενοίκια είναι 71,7 % φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 48,9 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 44,4 % φθηνότερα

Το Ομάν είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία . Όπως πολλοί από τους γείτονες της στη Μέση Ανατολή, το Ομάν είναι μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γι’ αυτό έχει την υψηλότερη τοπική αγοραστική δύναμη ανάμεσα στις χώρες της λίστας.

ΖΑΜΠΙΑ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 50 % υψηλότερη
Τα ενοίκια είναι 68,1 % φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 59,1 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 44,6 % φθηνότερα

Η Ζάμπια έχει πράγματι το υψηλότερο επίπεδο ενοικίων από οποιαδήποτε από τις 50 χώρες σε αυτή τη κατάταξη. Ωστόσο, αυτή η αφρικανική χώρα βρίσκεται στο Νο 6 με τις φθηνότερες χώρες, χάρη στην υψηλή τοπική αγοραστική δύναμη των πολιτών της. Για όσους επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε μια φθηνότερη χώρα, η Ζάμπια προσφέρει χαμηλό κόστος και υψηλό εισόδημα για να καλύψουν οι κάτοικοι τα έξοδα.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 38,2 % χαμηλότερα
Τα ενοίκια είναι 88,9 % φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 74,8 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 68,7 % φθηνότερα

Το Καζακστάν συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα και έχει πληθυσμό 18,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η τοπική οικονομία στηρίζεται στους φυσικούς πόρους του Καζακστάν, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και τα σιδηρομεταλλεύματα. Το χαμηλό κόστος διαβίωσης του Καζακστάν είναι πιο εμφανές στο κόστος των προϊόντων παντοπωλείου και των καταναλωτικών αγαθών.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 33,6 % υψηλότερη
Τα ενοίκια είναι 85,9 % φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 56,4 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 49,4 % φθηνότερα

Τα παντοπωλεία είναι πιο ακριβά σε αυτή τη χώρα της ερήμου από ό, τι στις υπόλοιπες χώρες της λίστας. Αλλά αυτό το έθνος της Μέσης Ανατολής είναι αρκετά πλούσιο, χάρη στην ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου που επικεντρώνεται στο αργό πετρέλαιο, τη διύλιση πετρελαίου και τα πετροχημικά. Σήμερα, η Σαουδική Αραβία έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (24.161 δολάρια), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα . Αυτό βοηθά στο να έχει η Σαουδική Αραβία μια τοπική αγοραστική δύναμη που χτυπάει ακόμα και την πόλη της Νέας Υόρκης.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 33,8 % χαμηλότερη
Τα ενοίκια είναι 91,5 % χαμηλότερα
Τα παντοπωλεία είναι 75,8 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 72,6 % φθηνότερα

Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη και συνορεύει με τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Έχει πληθυσμό 1,9 εκατομμύρια κατοίκους και η οικονομία της χώρας βασίζεται στην εξόρυξη ορυκτών. Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, η ζωή στην πρωτεύουσα Πρίστινα, κοστίζει περίπου 324 δολάρια το μήνα – το κόστος του ενοικίου είναι επίσης χαμηλό στα 275 δολάρια το μήνα για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου.

ΙΝΔΙΑ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 20,9 % χαμηλότερη
Το ενοίκιο είναι 95,2 % φθηνότερα
Τα παντοπωλεία είναι 74,4 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 74,9 % φθηνότερα

Η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα μεταξύ των χωρών της λίστας με 1,25 δισ κατοίκους. Οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας παράγουν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, χημικά προϊόντα και τρόφιμα . Η Ινδία έχει επίσης μια σχετικά υψηλή τοπική αγοραστική δύναμη. Η ζωή στην Ινδία μπορεί να είναι φθηνά – έχει το δεύτερο χαμηλότερο όρο ενοικίων. Η χώρα έχει επίσης μερικές από τις χαμηλότερες τιμές στα καταναλωτικά αγαθά και τα είδη παντοπωλείου, με τυπικά μηνιαία έξοδα να τιμολογούνται περίπου στα 285 δολάρια το μήνα για ένα άτομο που ζει στην Καλκούτα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η τοπική αγοραστική δύναμη είναι 26,9 % υψηλότερη
Τα ενοίκια είναι 87,5 % φθηνότερα
Τα είδη παντοπωλείου είναι 71 % φθηνότερα
Τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι 65,8 % φθηνότερα

Η Νότια Αφρική είναι η φθηνότερη χώρα για να ζήσει ή να πάει αφού συνταξιοδοτηθεί κανείς. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο σε πλατίνα, χρυσό και χρώμιο. Αυτό οδήγησε σε μια τοπική αγοραστική δύναμη που είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των Νεοϋορκέζων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ