Ποιοι έστησαν επιτυχημένες εταιρείες μετά τα 40 [λίστα]

Ποιοι έστησαν επιτυχημένες εταιρείες μετά τα 40 [λίστα]
Δεν είστε πια τόσο νέος και πιστεύετε ότι έχει περάσει ο καιρός που θα μπορούσατε να δημιουρήσετε και να ανοίξετε μια δική σας επιχείρηση; Μην αχώνεστε γιατί η επιχειρηματικότητα χρόνια δεν κοιτάει και η παρακάτω λίστα το αποδεικνύει.

Είτε πρόκειται για τον Τζακ Ντόρσεϊ, είτε για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι ΗΠΑ λατρεύουν το στερεότυπο του νέου επιχειρηματία που ιδρύει νωρίς τη νεοφυή του επιχείρηση. Κάποιοι ξεχνούν όμως ότι πολλοί άνθρωποι στήνουν την πρώτη τους επιχείρηση σε μεγαλύτερη, συγκριτικά, ηλικία.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Kauffman, τρία τέταρτα όλων των επιχειρηματιών που ξεκίνησαν την πρώτη τους επιχείρηση το 2014 ήταν μεταξύ 35 και 64 ετών, με τους περισσότερους εξ’ αυτών να είναι 45 ετών ή και μεγαλύτεροι.

Η ιστορία είναι γεμάτη επιτυχημένους επιχειρηματίες που …μπήκαν αργά στο παιχνίδι.

Ιδού λοιπόν 10 από τους γνωστότερους:

1. ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΦΙΣΕΡ
Συν-ίδρυσε τη Gap σε ηλικία 41 ετών

Τον Αύγουστο του 1969, ο Ντόναλντ Φίσερ – σε ηλικία 41 ετών – και η γυναίκα του Ντόρις άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα Gap στην Ocean Avenue του Σαν Φραντσίσκο. Στην αρχή πουλούσαν μόνο τζιν Levi’s· ο Φίσερ είχε πείσει τον γίγαντα των τζιν να του επιτρέψει να ανοίξει ένα μοδάτο κατάστημα όπου περιείχε όλα τα μεγέθη και στυλ της γνωστής μάρκας. Η Gap σύντομα επεκτάθηκε με νέα καταστήματα και το 1974 εισήγαγε τη δική της ετικέτα τζιν, ενώ το 1991 έπαψε εντελώς να πουλά Levi’s. Αν και όχι δίχως προβλήματα, η αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία άντεξε μέχρι σήμερα.

2. ΛΙΝΤΑ ΒΑΙΝΜΑΝ
Συν-ίδρυσε τη Lynda.com σε ηλικία 40 ετών

Η αυτοδίδακτη αστέρας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρώην καθηγήτρια γραφιστικής διέβλεψε από νωρίς το δυναμικό του διαδικτύου και την ανάγκη των μαθητών της να μάθουν πώς να δημοσιεύουν σ’ αυτό. Το 1995, αφότου δεν κατάφερε να βρει ένα βιβλίο graphic design να συστήσει στους μαθητές της, αποφάσισε να γράψει το δικό της. Το Designing Web Graphics πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και αποτέλεσε την αφετηρία για το στήσιμο της Lynda.com, μιας διαδικτυακής εταιρείας κατάρτισης που η Βάινμαν ξεκίνησε με τον άνδρα της, Μπρους Χέβιν. Η εταιρεία πουλήθηκε στην LinkedIn τον Απρίλιο του 2015 για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

3. ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΜΠΟΙΕΡ
Συν-ίδρυσε τη Genentech σε ηλικία 40 ετών

Ο βιοχημικός και γενετικός μηχανικός Χέρμπερτ Μπόιερ μαζί με τον γενετιστή Στάνλεϊ Κοέν ήταν οι πρώτοι που κατέδειξαν τη χρησιμότητα της τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA στη φαρμακευτική. Έτσι, τέθηκαν τα θεμέλια για την Genentech, μιας εταιρείας πρωτοπόρου στον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Ο venture capitalist Ρόμπερτ Σουόνσον έδωσε 10 λεπτά στον Μπόιερ να παρουσιάσει την ανακάλυψή του. Αυτή η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες, και το αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση της Genentech.

4. ΜΠΟΜΠ ΠΑΡΣΟΝΣ
Ίδρυσε τη GoDaddy σε ηλικία 47 ετών

Ο πρώην πεζοναύτης Μπομπ Πάρσονς είχε ξεκινήσει δύο εταιρείες – μια εκ των οποίων ήταν η Parsons Technology, μια εταιρεία λογισμικού που πούλησε στην Intuit για 64 εκατομμύρια δολάρια το 1994 – προτού στήσει την GoDaddy, την εταιρεία εγγραφής web domain αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αφότου σταμάτησε για ένα χρόνο, μετά από τη συμφωνία με την Intuit, ο Πάρσονς ανακάλυψε ότι δεν ήθελε να …βγει στη σύνταξη. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε την GoDaddy το 1997, για να «έχει να ασχολείται με κάτι».

5. ΤΣΙΠ ΓΟΥΙΛΣΟΝ
Ίδρυσε τη Lululemon σε ηλικία 42 ετών

Για τον Τσιπ Γουίλσον, το πρώτο μάθημα γιόγκα στο οποίο συμμετείχε το 1997 του έβαλε την ιδέα για μια σειρά άνετων και στυλάτων γυναικείων ρούχων για γυναίκες. Ο Γουίλσον είχε μόλις πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στη Westbeach, μια εταιρεία ρουχισμού για snowboard, και είδε σοφά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο ύφασμα για παντελόνια για γιόγκα. Χάρη στην εμπειρία του στον κλάδο του ιματισμού, όχι μόνο δημιούργησε μια σειρά άνετων και ελκυστικών ρούχων, αλλά μετασχημάτισε έναν ολόκληρο κλάδο.

6. ΤΣΑΡΛΣ ΡΑΝΛΕΤ ΦΛΙΝΤ
Ίδρυσε την IBM σε ηλικία 61 ετών

Ο Τσαρλς Φλιντ δεν ήταν ακριβώς νέος όταν συνέλαβε την ένωση τριών εταιρειών στην Computing – Tabulating – Recording Company. Αυτό συνέβη το 1911, όταν ο επιχειρηματίας ήταν 61 ετών, και η εταιρεία έγινε γνωστή ως International Business Machines το 1924, όταν ο ίδιος ήταν 74 ετών. Ο Φλιντ είδε από τότε ότι θα ήταν ένα πλεονέκτημα να διαθέτει πολλαπλά προϊόντα και ροές εσόδων έτσι ώστε εάν ένα τμήμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δεν πήγαινε καλά, θα αντισταθμιζόταν από άλλα – μια στρατηγική που εφαρμόζεται και σήμερα.

7. ΤΟΜΑΣ ΣΙΜΠΕΛ
Συν-ίδρυσε τη Siebel Systems σε ηλικία 41 ετών

Για τον Τόμας Σίμπελ, ήταν η εμπειρία του στην Oracle και τα χρήματα που έβγαλε ως CEO της Gain Technology που του επέτρεψαν να συνιδρύσει την Siebel Systems το 1993 μαζί με την Πατρίσια Χάουζ, πρώην στέλεχος της Oracle. Κατά την παραμονή του στην Oracle, η έφεσή του στην πώληση τον έφτασε ψηλά στην εταιρική ιεραρχία. Παρατηρώντας κάποιες αναποτελεσματικές πτυχές εντός της ομάδας πωλήσεων, ανέπτυξε το 1987 το πρόγραμμα Oasis που διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ των πωλητών. Δύο χρόνια μετά, μίλησε στον CEO της Oracle, Λάρι Έλισον, σχετικά με τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσής του. Ο Έλισον δεν είδε τις ίδιες δυνατότητες στην εφαρμογή και ο Σίμπελ πήρε άδεια και δεν γύρισε ποτέ. Έγινε CEO στην Gain Technology, η οποία πουλήθηκε για 110 εκατομμύρια δολάρια. Με τα 10 εκατομμύρια δολάρια που έβγαλε από τη συμφωνία, έστησε τη Siebel Systems, η οποία αγοράστηκε το 2005 από την Oracle για 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

8. ΜΠΕΡΝΙ ΜΑΡΚΟΥΣ
Συν-ίδρυσε τη Home Deport σε ηλικία 50 ετών

Τον Απρίλιο του 1978, ο Μάρκους και ο μελλοντικός συνιδρυτής της εταιρείας, Άρθουρ Μπλανκ, απομακρύνθηκαν από τις διευθυντικές θέσεις τους στην Handy Dan Home Improvement Centers. Οι δυο τους πείστηκαν από τον φίλο και συνάδελφό τους Κεν Λανγκόν να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα βελτίωσης κατοικιών. Ο Λανγκόν φρόντισε τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τα πρώτα δύο καταστήματα Home Depot άνοιξαν στην Ατλάντα το 1979. Σήμερα, η Home Depot έχει περίπου 2,300 καταστήματα και ετήσιες πωλήσεις άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

9. ΜΠΙΛ ΠΟΡΤΕΡ
Ίδρυσε την E*Trade σε ηλικία 54 ετών

Ένας πρώιμος παίκτης στον κλάδο της διαδικτυακής επενδυτικής, ο Μπιλ Πόρτερ χρησιμοποίησε 15.000 δολάρια για να ξεκινήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για μεσίτες χρηματιστηρίου με την ονομασία TradePlus, το 1982. Το 1991, αυτή η εταιρεία έγινε η E*Trade, ο γίγαντας του διαδικτυακού trading με αξία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και είναι πιο γνωστός γι’ αυτή την εταιρεία, ο Πόρτερ έχει ένα πλούσιο παρελθόν και ως εφευρέτης, κατέχοντας 14 πατέντες και έχοντας αναπτύξει πάνω από 20 προϊόντα. Μετά από την E*Trade, ίδρυσε την International Securities Exchange.

10. ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΟΙΣ
Συν-ίδρυσε την Intel σε ηλικία 41 ετών

Ο Ρόμπερτ Νόις ήταν ένας από τους ερευνητές που εγκατέλειψαν την Shockley Semiconductor το 1957 εξαιτίας διαφωνιών με τη διοίκηση, για να ξεκινήσουν τη δική τους εταιρεία, Fairchild Semiconductor. Στην Fairchild αποδίδεται ουσιαστικά το στήσιμο της Silicon Valley, με πάνω από 400 εταιρείες να έχουν τις ρίζες τους σε ιδρυτές της Fairchild. Ο Νόις, ο εφευρέτης του ολοκληρωμένου κυκλώματος, και ο συνάδελφός του Γκόρντον Μουρ έφυγαν από την Fairchild και ίδρυσαν την Intel το 1968, με την υποστήριξη του πρωτοπόρου του venture capital Άρθουρ Ροκ. Σήμερα, η Intel είναι μια εταιρεία αξίας 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

πηγή: fortune.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ