Ποιες χώρες δίνουν δωρεάν εισοδήματα στους πολίτες της

Ποιες χώρες δίνουν δωρεάν εισοδήματα στους πολίτες της
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στους πολίτες τους βασικό εισόδημα προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Στη λίστα με τις παραπάνω κυβερνήσεις έρχεται να προστεθεί και η Ελβετία, ξεκινώντας το project από την Λωζάνη.

Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Λωζάνης παρουσίασε την Τρίτη μια πρόταση που περιλαμβάνει ένα βασικό εισοδηματικό πρόγραμμα, ζητώντας από το ειδικό συμβούλιο να το εφαρμόσει για αρχή πιλοτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Nouvelliste.

Η ιδέα αυτή έλαβε 39 θετικές και 37 αρνητικές ψήφους.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η πρόταση δεν περιέχει πολλές λεπτομέρειες, τα πιο σημαντικά σημεία έχουν διευκρινιστεί. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, όπως ακριβώς και το ολλανδικό σχέδιο με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε ένα μικρός μέρος του πληθυσμού της Λωζάνης, ο οποίος υπολογίζεται στους 130.000 κατοίκους.

Η στήριξη του βασικού εισοδήματος έχει προκαλέσει θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις. Όσοι τάσσονται υπέρ υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξισσοροπήσει την οικονομική ανισότητα και θα εξαλείψει τις ανεπάρκειες της κρατικής πρόνοιας, ενώ όσοι διαφωνούν τονίζουν ότι το πακέτο αυτό θα δημιουργήσει αντικίνητρα για εργασία.

Υπενυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου, οι Ελβετοί πολίτες θα ψηφίσουν για το εάν η χώρα θα πρέπει να προσφέρει 2.500 ελβετικά φράγκα ανά μήνα στους ενήλικες και 625 ελβετικά φράγκα ανά μήνα σε παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ