Οι 10 πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη- 2 γυναίκες ανάμεσά τους(λίστα)

Οι 10 πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη- 2 γυναίκες ανάμεσά τους(λίστα)
Λίγοι είναι οι ηγέτες αυτού του κόσμου που αποφασίζουν και καθορίζουν τις τύχες των υπόλοιπων ανθρώπων. 

Το Business Insider παρουσιάζει τους 10 πιο ισχυρούς ηγέτες της υφηλίου, κρίνοντας την επιρροή τους στην οικονομία, την πολιτική, τη διοίκηση και την απήχησή του στα ΜΜΕ.

Μετρώντας αντίστροφα, αυτοί είναι οι ηγέτες με τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο:

Ντίλμα Ρούσελφ

Τίτλος: Πρόεδρος Βραζιλίας

Ηλικία: 67 ετών

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας οδηγεί τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Ρούσεφ πιστώνεται τον περιορισμό της ακραίας φτώχειας στη χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας, αυξάνοντας τον μηνιαίο μισθό στις «προβληματικές» οικογένειες.

Ωστόσο, αυτό το διάστημα δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη χώρα και κερδίζουν έδαφος από τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω της καταρρέουσας οικονομίας. Η ανάπτυξη της χώρας έχει πέσει κατακόρυφα – χαμηλές τιμές στα βασικά προϊόντα, υψηλά επιτόκια και τα μέτρα λιτότητας, να ευθύνονται εν μέρει- με τη χώρα να τίθεται και επίσημα σε ύφεση το 2015. Η αξία του νομίσματος υποτιμήθηκε κατά 45% αυτό το έτος.

Σίνζο Αμπε

Τίτλος: Πρωθυπουργός Ιαπωνίας

Ηλικία: 61 ετών

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Σίνζο Αμπε, συνεχίζει να κάνει τολμηρά σχέδια για το μέλλον της χώρας του. Στο προσκήνιο βρίσκεται η επιθυμία του να φέρει τον ενθουσιασμό και την καινοτομία της Silicon Valley στην Ιαπωνία για να ξεκινήσει το «ξεθώριασμα» του τεχνολογικού τομέα της χώρας. Σε πρόσφατη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να μάθει πως να μπορεί να μεταφέρει τους τρόπους της Silicon Valley και την εργασία αυτή στην χώρα του.

Στην ίδια αυτή επίσκεψη τον Απρίλιο, έγινε ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε σε συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Φρανσουά Ολάντ

Τίτλος: Πρόεδρος Γαλλίας

Ηλικία: 61 ετών

Αυτή δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τον Γάλλο πρόεδρο. Ασχολείται με τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, εντείνει το ρόλο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της ISIS, ενώ έχει δεν λείπουν και τα προβλήματα με τη συνταξιοδότηση.

Ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει τη δημοτικότητά του να συνεχίζει να κατρακυλά κάτω από το 20%. Αν και κάνει πρόοδο στην προσπάθειά του ανύψωσης του ηθικού των Γάλλων, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.

Ντέιβιντ Κάμερον

Τίτλος: Πρωθυπουργός Βρετανίας

Ηλικία: 49 ετών

Εκλέχθηκε για δεύτερη θητεία τον Μάιο, ενισχύοντας την διαπραγματευτική του θέση απέναντι στην Ε.Ε, δεσμευόμενος πως θα κερδίσει παραχωρήσεις από το μπλοκ των 28 εθνών, ωστόσο, πολλοί Βρετανοί παραμένουν δύσπιστοι πως ο πρωθυπουργός τους μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.

Παράλληλα, έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Κάμερον, μέτα την επανεκλογή του, συναντήθηκε με την Βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να της γνωστοποιήσει το σχέδιό του για τα επόμενα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, το οποίο εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει αναπροσαρμογή των ορών της χώρας του με την ΕΕ και ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο πάταξης της μετανάστευσης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος

Τίτλος: Πάπας

Ηλικία: 78 ετών

Ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία μετρά πάνω από 1 δισ. εκατομμύριο οπαδούς, διακρίνεται για περισσότερη ειλικρίνεια και προοδευτικές απόψεις για δημόσια θέματα από τους προκατόχους του. Σε ομιλία του προς το Κογκρέσο, το Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσμος κάλεσε τους νομοθέτες να συμπάσχουν με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να τους καλωσορίσουν στη χώρα τους.

Προς τέρψιν των φιλελεύθερων καθολικών προέτρεψε περισσότερη δράση για τον περιορισμό των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και ενέκρινε μια πιο επιεική στάση σχετικά με το διαζύγιο και την ομοφυλοφιλία.

Ναρέντα Μόντι

Τίτλος: Πρωθυπουργός Ινδίας

Ηλικία: 65 ετών

Το δεύτερο έτος της θητείας του ως πρωθυπουργός της Ινδίας. Εισήγαγε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής των 1,2 δισ. εκατομμυρίων ανθρώπων της Ινδίας. Τον Μάιο, ο ίδιος ανακοίνωσε σχέδια για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων με την εφαρμογή ενός φόρου ομοιόμορφων πωλήσεων και ενίσχυσης των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ο Μόντι είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος ηγέτης στο Twitter, πίσω από τον Μπάρακ Ομπάμα. Είναι ο άνθρωπος, που πιέζει την Ινδία, να ενσωματωθεί στον ψηφιακό κόσμο. Πιστεύει πως η τεχνολογία είναι το «κλειδί» για την άρση της Ινδίας από την φτώχεια.

Ανγκελα Μέρκελ

Τίτλος: Καγκελάριος Γερμανίας

Ηλικία: 61 ετών

Με 10 χρόνια πολιτικής καριέρας στη πλάτη της και τρεις θητείες στο ενεργητικό της, η Γερμανίδα καγκελάριος της Ανγκελα Μέρκελ είναι μια ισχυρή ηγέτης της Ευρώπης. Εχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις σε όλη της τη θητεία και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή. Βοήθησε να κρατηθεί η ευρωζώνη μακριά από την οικονομική κατάρευση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης, στάθηκε απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ουκρανικό ζήτημα και επί του παρόντος προσπαθεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Στα χέρια της η Γερμανία, στέκεται πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη με ισχυρή οικονομία και χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Αν και δεν έχει την καθολική αποδοχή από όλους τους συμπολίτες της, η κ. Μέρκελ έχει αποδειχθεί μια σταθερή δύναμη εν μέσω αναταραχών.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Τίτλος: Πρόεδρος Ρωσίας

Ηλικία: 62 ετών

Η αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα με ποσοστό 89,9%! Μετά την κατάσχεση της Κριμαίας στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να στέψει τη Ρωσία ως τη σούπερ δύναμη. Αυτός υποστήριξε την φιλο-ρωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση υποστήριξης του Μπασάρ αλ Ασάαντ. Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς αρχηγούς, ο έλεγχος του Πούτιν υπόκεινται σε μερικές συνταγματικές επιταγές και ισορροπίες.

Κατά την ετήσια την ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, επέκρινε τον Μπάρακ Ομπάμα, υποστηρίζοντας πως οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ απέτυχαν στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας καταφύγιο σε εξτρεμιστές και τρομοκράτες.

Σι Τσινπίνγκ

Τίτλος: Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Ηλικία: 62 ετών

Είναι ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με ορισμένους να τον θεωρούν τον δεύτερο πιο ισχυρό ηγέτη της χώρας μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Σι κατέχει τουλάχιστον 10 τίτλους, που διέπουν την παγκόσμια υπερδύναμη, επιβλέποντας τα πάντα, από τον στρατό και το Διαδίκτυο μέχρι την οικονομία.

Επιπλέον, έχει εκπληρώσει το μια εκτενή και αμφιλεγόμενη καμπάνια κατά της διαφθοράς στο εσωτερικό της χώρας.

Μπάρακ Ομπάμα

Τίτλος: Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ηλικία: 54 ετών

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009 εν μέσω πλήρους ύφεσης, το ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει αυξηθεί, ενώ τον Οκτώβριο η απεργία άγγιξε το 5%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008. Κληρονομιά των αποφάσεών του και η αναμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική του, οι επιδόσεις είναι ανάμεικτες. Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο έχει «πάρει» φωτιά μετά την αποτυχία αντιμετώπισης της αυξανόμενης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η οποία είχε ως επακόλουθο την άνοδο της ISIS και την αυξανόμενη δύναμη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Παρόλο αυτά, η εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να είναι ισχυρή, όπως αποδεικνύεται από την ιστορική κίνηση ανάθερμανσης σχέσεων με την Κούβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ