Το «ματωμένο φεγγάρι» σε όλο τον κόσμο - Δείτε τις φωτογραφίες

Το «ματωμένο φεγγάρι» σε όλο τον κόσμο - Δείτε τις φωτογραφίες
Μπορεί οι Αθηναίοι να μην στάθηκαν πολύ τυχεροί στο να καταφέρουν να παρακαλουθήσουν με γυμνό μάτι το πολυαναμενόμενο φαινόμενο της «ματωμένης» πανσέληνου, λόγω του συννεφιασμένου ουρανού ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη απόλαυσαν το γεγονός και απόδειξη.... οι φωτογραφίες που ανέβασαν στο διαδίκτυο!

Από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ινδία, περνώντας από την Ευρώπη και την Αφρική, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν το θέαμα μίας Σελήνης μεγάλης και λαμπρής, βαμμένης στο κόκκινο χρώμα.

Για λίγο περισσότερο από μία ώρα, από τις 02.11 GMT, η Σελήνη βρέθηκε στην περίγειο, στην κοντινότερη απόστασή της από την Γη και εμφανίσθηκε 30% πιο λαμπρή και 14% πιο μεγάλη. Επιπλέον, η Γη ευθυγραμμίστηκε την χθεσινή νύχτα με τη Σελήνη και τον Ήλιο, δίνοντας μία θεαματική ολική έκλειψη. Οι λίγες ακτίνες του Ηλίου που η Γη άφησε να περάσουν έδωσαν τη Σελήνη το έντονο κόκκινο χρώμα που τη συνόδευσε σε όλη την εξέλιξη του φαινομένου.

Η έκλειψη ήταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία. Ωστόσοτο φαινόμενο δεν ήταν ορατό στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας ερασιτέχνες κατόρθωσαν να το παρακολουθήσουν με τα τηλεσκόπιά τους.

Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ