Τα 20 ανεκτίμητα μνημεία που δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί

Τα 20 ανεκτίμητα μνημεία που δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί
Μια σειρά από ανεκτίμητα μνημεία που δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να τα θαυμάσει, λόγω των αιματηρών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές αυτές.

Πρόκειται για «θησαυρούς» από τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς, που πλέον όμως είναι «θύματα» της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων, ή στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, κάποια από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ιστορίας καταστρέφονται στις ημέρες μας.

Πιο πρόσφατο τραγικό παράδειγμα τα όσα έκαναν οι άνδρες του Ισλαμικού κράτους στην Παλμύρα. Σε αυτή την «όαση χαμένη στην έρημο της Συρίας», όπως την περιγράφει η UNESCO, αυτή η αραμαϊκή πόλη υπάρχει από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και αντικατοπτρίζει την πιο προηγμένη αρχιτεκτονική της περιόδου.

Εξελίχθηκε κατά την ελληνο-ρωμαϊκή περίοδο και την περσινή, δίνοντας μοναδικά στοιχεία από εκείνες της κουλτούρες. Ομως πλέον είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, που την καταστρέφουν με μανία. Το CNN δημιούργησε μία λίστα με 20 τέτοια μνημεία, που είναι στο επίκεντρο συγκρούσεων. Παλμύρα,

Συρία

Μεγάλο τζαμί της Σαμάρα, Ιράκ

Οι Βούδες του Μπαμιγιάν, Αφγανιστάν

Παλιά πόλη Σαναά, Υεμένη

Αρχαία πόλη Μπόσρα, Συρία

Μεγάλο Τζαμί στο Χαλέπι, Συρία

Νερόμυλοι της Χάμα, Συρία

Ακρόπολη Χαλεπίου, Συρία

Παζάρι Χαλεπίου, Συρία

Γέφυρα Ντέιρ εζ Ζορ, Συρία

Νιμρούντ, Ιράκ

Κρακ ντε Σεβαλιέ, Συρία

Τάφος Ιωνά, Ιράκ

Τζαμί Χαλίντ Ιμν Ουαλίντ, Συρία

Μουσείο γενοκτονίας Αρμενίων, Συρία

Κυρήνη, Λιβύη

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αίγυπτος

Κατοικία Κουαϊντ ι Αζάμ, Πακιστάν

Τζαμί Αλ Ομάρι, Γάζα

Παλιά Βηρυτός, Λίβανος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ