Η Μόνα Λίζα «ζωντανεύει» και «κοιτάζει» εκείνους που την κοιτάζουν... (Βίντεο)

Η Μόνα Λίζα «ζωντανεύει» και «κοιτάζει» εκείνους που την κοιτάζουν... (Βίντεο)
Μέχρι σήμερα η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν διάσημη για το αινιγματικό της χαμόγελο. Πλέον, η «ζωντανή» Μόνα Λίζα (Living Mona Lisa) όπως ονομάστηκε, μπορεί και αναπνέει, ανοιγοκλείνει τα μάτια της, σουφρώνει τα χείλη και γυρνά το κεφάλι της προς την κατεύθυνση των ανθρώπων που την κοιτούν...

ΗLiving Mona Lisa είναι μιαψηφιακή και διαδραστική εκδοχή του έργου τέχνης, πουέγινε πραγματικότητα μετά από εργασία ενός χρόνου από μια ομάδα Γάλλων τεχνικών και καλλιτεχνών,χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πίνακας διαθέτει μια συσκευή που ανιχνεύει την κίνηση, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games). Μπορεί να ανιχνεύσει τόσο τις κινήσεις όσο και την φυσική παρουσία των θεατών.

Συγκεκριμένα, η Μόνα Λίζα αναγνωρίζει τα βλέμματα των θεατών, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Στην τελευταία περίπτωση, αποστρέφει το βλέμμα. Τέλος, όταν δεν την κοιτά κανείς η Μόνα Λίζα ποζάρει ή κοιτάζει σα χαμένη.

Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου ενώ οι ψηφιακές εκδοχές του θα κατασκευαστούν και θα βγουν στην αγορά σε πολλά μεγέθη. Θα κυκλοφορήσει, επίσης, και μια μινιατούρα ώστε να γίνει κόσμημα.

Όπως επισημαίνει, η κατασκευή της ψηφιακής μορφής του πίνακα αποτελεί περισσότερο καλλιτεχνικό παρά εμπορικό έργο, αλλά «θέλουμε οι πίνακες να κοστίζουν όσο λιγότερο γίνεται για να μπορούν οι τουρίστες να τους αγοράζουν και να τους κρατούν ως σουβενίρ».

Δείτε την «ζωντανή» εκδοχή του περίφημου έργου τέχνης στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ