Οι απένταροι μεγιστάνες: Πώς ξεκινώντας από το μηδέν κατάφεραν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι

Οι απένταροι μεγιστάνες: Πώς ξεκινώντας από το μηδέν κατάφεραν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι
Κάποιοι από αυτούς που σήμερα θεωρούνται μεγιστάνες του πλούτου και κολυμπούν στο χρυσό, κάποτε δεν είχαν δεκάρα τσακιστή στις τσέπες τους. Ποιοι είναι αυτοί και πώς τα κατάφεραν;

Την απάντηση δίνει η εταιρία ερευνών και συμβούλων Wealth X η οποία ξεχώρισε περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν και έφτιαξαν μια ολόκληρη περιουσία ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα με τα επιτεύγματά τους έγιναν διάσημοι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δείτε στη λίστα που ακολουθεί 10 περιπτώσεις ανθρώπων που τα κατάφεραν καλύτερα από κάθε άλλον:

1. Bill Gates

Περιουσία: $85,7 δισ.

Στα 13 του μάθαινε προγραμματισμό. Ίδρυσε τη Microsoft στα 20 του, το 1975, αφού παράτησε το Πανεπιστήμιο, και κυριάρχησε για πολλά χρόνια στον χώρο των προγραμμάτων υπολογιστών. Σταθερά στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, έχει υποσχεθεί να αφήσει την πλειονότητα της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, υπολογίζεται πως ήδη έχει διαθέσει σχεδόν $40 δισ. μέσω του ιδρύματός του.

2.Warren Βuffett

Περιουσία: $70,1 δισ.

Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές όταν ήταν 11 ετών, στα 13 είχε ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, σήμερα είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης και πολυτιμότερης επενδυτικής εταιρείας των ΗΠΑ με τιμή μετοχής 200.000 δολάρια η μία. Είναι ο εμπνευστής του Giving Pledge τα μέλη το οποίου, όλοι δισεκατομμυριούχοι, έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν την πλειονότητα της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

3.Amancio Οrtega

Περιουσία: $65 δισ.

Ίδρυσε τη Zara το 1975 με σκοπό να πουλάει designer (ή σαν designer) ρούχα σε λογικές τιμές. Σήμερα η εταιρεία του, η Inditex, είναι το μεγαλύτερο σε τζίρο fashion group του κόσμου και ο ίδιος έχει αυξήσει την περιουσία του κατά $45 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια.

4.Larry Ellison

Περιουσία: $51,5 δισ.

O 70χρονος σήμερα ιδρυτής της Oracle ξεκίνησε ως προγραμματιστής και έκανε περιουσία φτιάχνοντας εξελιγμένα συστήματα database management. Η εταιρεία του είναι η δεύτερη σε πωλήσεις software στον κόσμο. Ο ίδιος έχει επίσης τεράστιο portfolio real estate επενδύσεων.

5. Ingvar Kamprad

Περιουσία: $48,1 δισ.

Ίδρυσε την ΙΚΕΑ στα 17 του και μέχρι σήμερα, στα 89 του, εξακολουθεί να πηγαίνει στο γραφείο έχοντας το ρόλο του άτυπου συμβούλου. Η ΙΚΕΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος retailer επίπλων στον κόσμο.

6.Jeffrey Bezos

Περιουσία: $39,8 δισ.

Ίδρυσε την Amazon το 1994, στα 30 του χρόνια, έχοντας γράψει το business plan καθ’ οδόν προς το Σιάτλ, στο κάθισμα του αυτοκινήτου του. Η Amazon είναι πια ο μεγαλύτερος online retailer του κόσμου, ενώ από το 2000 ο Bezos έχει ιδρύσει την Blue Origins, με αντικείμενο τις επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα

7. Carlos Slim

Περιουσία: $35,4 δισ.

Αγόραζε ομόλογα στα 11 του με χρήματα από το χαρτζιλίκι του, μετοχές στα 12, με τα κέρδη έγινε μέτοχος στα 15 στη μεγαλύτερη τράπεζα του Μεξικού, δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν Μεξικανό Γουόρεν Μπάφετ. Μετά το πανεπιστήμιο ίδρυσε τις δικές του εταιρείες και σήμερα ελέγχει περισσότερες από 200 σε κάθε πεδίο – τράπεζες, βιομηχανίες, τηλεπικοινωνίες, ασφάλειες, ΜΜΕ κ.ά.

8. Mark Zuckerberg

Περιουσία: $35,3 δισ.

Πασίγνωστη πια η ιστορία του. Ίδρυσε τη Facebook το 2004 από τον κοιτώνα του στο Χάρβαρντ, μετακόμισε στην Καλιφόρνια, το 2006 αρνήθηκε πρόταση εξαγοράς από τη Yahoo για 1 δισ., το 2012 άντλησε $16 δισ. με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και σήμερα η εταιρεία του αξίζει $202 δισ. και είναι η 22η μεγαλύτερη στον κόσμο.

9.Wang Jianlin

Περιουσία: $35,2 δισ.

Πρώην στρατιωτικός, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις μετά την αποστρατεία του και γρήγορα έγινε ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους στο real estate. Στα 60 του σήμερα, διοικεί με «στρατιωτικό» τρόπο τις επιχειρήσεις του.

10.Michael Bloomberg

Περιουσία: $33,7 δισ.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως αναλυτής και trader στη Salomon Brothers, στη συνέχεια έγινε συνέταιρος και όταν το 1981 η εταιρεία εξαγοράστηκε χρησιμοποίησε το μερίδιό του για να ιδρύσει τη Bloomberg L.P. με αντικείμενο τη real time, ηλεκτρονική πληροφόρηση των επενδυτών για τα στοιχεία της αγοράς.

ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ