Τα 20 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου

Τα 20 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου
Φέρανε τα πάνω-κάτω, στρογγύλεψαν τις γωνίες, ή ανέβηκαν στην ταράτσα. Πρόκειται για παράξενα σπίτια που εμπνεύστηκαν αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο.

Δείτε τα πιο περίεργα κτήρια:

1. Το ΣΠΙΤΙ-ENTERPRISE, Κίνα

Ο Liu Dejian ήταν ένας εκ των ιδρυτών της κινέζικης εταιρίας τηλεπικοινωνιών NetDragon Websoft. Εκτός αυτού όμως είναι και λάτρης της τηλεοπτικής σειράς Star Trek και κάπως έτσι τα γραφεία της εταιρίας χτίστηκαν κατ' εικόνα και καθ΄ομοίωση του δημοφιλούς διαστημικού σκάφους της σειράς, USS Enterprise.

2.ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, Πορτογαλία

Εμπνευσμένο από τους... Flintstone, το συγκεκριμένο οίκημα χτίστηκε το 1974 και δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα - μόνο κεριά.

3.Το ΣΠΙΤΙ-ΚΑΡΑΒΙ, Κροατία

Βρίσκεται στην περιοχή Cista Velika και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η αρχιτεκτονική του θυμίζει πλοίο.

4.Το ΣΠΙΤΙ-ΚΑΛΑΘΙ της LONGABERGER, Η.Π.Α.

Πρόκειται για την έδρα της εταιρίας Longaberger που παρασκευάζει ξύλινα καλάθια.

5.Το Σπίτι που επιτίθεται, Αυστρία

Πρόκειται για έργο του Αυστριακού καλλιτέχνη Erwin Wurm με τίτλο 'House Attack'. Ακριβώς σαν ένα σπίτι που έχει μόλις επιτεθεί-προσγειωθεί στην οροφή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης.

6.ΟΠΕΡΑ WALT DISNEY, Η.Π.Α.

Έργο του αρχιτέκτονα Frank Gehry στο Λος Άντζελες. Εγκαινιάστηκε το 2003 και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.265 θεατές.

7.ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ PERFORMING ARTS, Κίνα

Γνωστό και ως "Το Αυγό", σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Paul Andreu.

8.ΑΤΟΜΙΟΥΜ, ΒΕΛΓΙΟ

Σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών, αυτό το κτίριο-μνημείο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της Παγκόσμιας Έκθεσης της βελγικής πρωτεύουσας (Expo '58) και έχει ύψος 102 μέτρα. Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό André Waterkeyn και τους αρχιτέκτονες André και Jean Polak.

9.Το "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΦΙ" Της δημόσιας βιβλιοθήκης του ΚΑΝΣΑΣ, Η.Π.Α.

Αν βρεθείτε στο Κάνσας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο κτίριο. Είναι χτισμένο σαν ένα ράφι βιβλιοθήκης με την πρόσοψη του να αναπαριστά 22 τίτλους γνωστών βιβλίων.

10.ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΣΠΙΤΙ, Πολωνία

Χτίστηκε το 2004, με τους σχεδιαστές τους να δηλώνουν πως άντλησαν την έμπνευση τους από δημοφιλή παραμύθια.

11.ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΣΠΙΤΙ, Πολωνία

Upside Down House, Poland

Βρίσκεται στο κέντρο Εκπαίδευσης και Προώθησης στην περιοχή Szymbark της Πολωνίας, στους πρόποδες του βουνού Wiezyca.

12.ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ, Τσεχία

Dancing House

Η επίσημη ονομασία του είναι Nationale-Nederlanden. Όλοι όμως το ξέρουν ως το "σπίτι που χορεύει". Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Vlado Milunić και Frank Gehry και είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Πράγας.

13.Ο "ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ" ΤΟΥ MONT-LOUIS, Γαλλία

Εγκατάσταση συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας στην περιοχή Mont Louis της Γαλλίας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1949 και είναι το πρώτο κτίριο του είδους του.

14.HABITAT 67, Καναδάς

Συγκρότημα κατοικιών που θυμίζουν... τουβλάκια τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Προοριζόταν για να στεγάσει γραφεία εταιριών αλλά πλέον αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

15.ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ STATA, Η.Π.Α.

Πρόκειται για ένα Κέντρο Πληροφορικής και Επιστημών, το οποίο αποτελεί δείγμα πρωτοπόρας αρχιτεκτονικής για πολλούς λόγους. Πέρα από το εξωτερικό του, το κτίριο είναι βιοκλιματικού σχεδιασμού και διαθέται συστήματα διατήρησης (και διαχείρισης) των ομβρίων υδάτων και συστήματα άρδευσης.

16.ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ, Λίβανος

Η πόλη Miziara στον Λίβανο έχει να καυχιέται για την αρχιτεκτονική της, που θυμίζει αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά κτίρια. Παρ' όλα αυτά, ένα οίκημα σπάει την παράδοση καθώς αποτελεί "αντιγραφή" ενός Airbus A380.

17. ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ, Ακτή Ελεφαντοστού

Ο Thierry Atta σκουπίζει την αυλή αυτού του σπιτιού στο σχήμα κροκόδειλου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν. Ο Atta ήταν ο βοηθός του καλλιτέχνη Moussa Kalo που σχεδίασε το κτίριο.

18.ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ, Νιγηρία

Διακρίνεται το αεροπλάνο στον τελευταίο όροφο; Το οίκημα βρίσκεται στην πόλη Αμπούτζα της Νιγηρίας.

19.DOMES, Ινδονησία

70 σπίτια-θόλοι χτισμένα από την εταιρία "Domes for the World" τα οποία κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 2006.

20.ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, Τσεχία

Το σπίτι του Bohumil Lhota στην πόλη Jablonec nad Nisou της Τσεχίας είναι πράγματι μοναδικό: μπορεί να κινείται πάνω ή κάτω και να περιστρέφεται αριστερά ή δεξιά, αναλόγως με τις ορέξεις του ιδιοκτήτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ