Ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιβιώσει, του χρόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιβιώσει, του χρόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Το 2015, θα έχουμε εκλογές στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, ίσως ακόμη και στην Ιταλία, όπου μπορεί να δούμε τις πολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν.


Αυτό, όμως, που εντείνει την ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η τεράστια ανάγκη της Ευρωζώνης για μέτρα τόνωσης της οικονομίας και ο φόβος ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει αγορές ομολόγων, εάν ξαναπροκύψουν θέματα πολιτικής αστάθειας και ανησυχίας για το χρέος στην ευρωπεριφέρεια, επισημαίνει σε άρθρο του το CNBC.
Για την Ελλάδα, η δημοσιογράφος που κάνει την ανάλυση υπογραμμίζει ότι, θέλοντας να διαπραγματευθεί μια έξοδο από το Μνημόνιο και έναν προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος που δεν θεωρείται βιώσιμος ούτε από τους δανειστές ούτε από τον κόσμο, ο Ελληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τις προεδρικές εκλογές σαν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.Εάν το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά, με αυτήν του την απόφαση, ήταν να αναδείξει τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που υπάρχουν, τότε η μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι ελληνικοί μετοχικοί και ομολογιακοί τίτλοι τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι τα κατάφερε, επισημαίνει η αρθρογράφος.
Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν, με βάση την αντίδραση της αγοράς, η τρόικα θα αποφασίσει να υιοθετήσει μια πιο μαλακή στάση απέναντι στο αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού για έξοδο από το Μνημόνιο.

Ωστόσο, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Σαμαρά εκλέξει πρόεδρο και επιβιώσει και δεν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο έτος.

Υπάρχει, λοιπόν, η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ; «Όχι», απαντά η αρθρογράφος, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, κάτι που υποστήριζαν ακόμη και την περίοδο που έβλεπαν τη χώρα τους να βυθίζεται στην ύφεση.
Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι, λοιπόν, να αποδείξει πως μπορεί να πάει μπροστά τη χώρα και να συνεργαστεί με την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς θα ελπίζει τώρα ότι η αναταραχή στις αγορές που έφερε η πολιτική αβεβαιότητα και η απειλή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετή για να δώσει στην κυβέρνησή του τις ψήφους που θέλει για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το ίδιο μάλλον θα αισθάνονται και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όπως και η υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Εν αναμονή, όμως, του αποτελέσματος, οι επενδυτές θα πρέπει πιθανότατα να αρχίσουν να σκέφτονται πόσο πιθανό είναι να προκύψουν παρόμοια προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ