Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρογγυλέψει τις θέσεις του όπως συνηθίζεται όταν γίνεσαι κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρογγυλέψει τις θέσεις του όπως συνηθίζεται όταν γίνεσαι κυβέρνηση
Τα πολιτικά ρίσκα και η αβεβαιότητα θα επιμείνουν στην Ελλάδα σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, η οποία εξηγεί γιατί οι εξελίξεις  στην Ελλάδα δεν αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη.

Πρώτον, η υφιστάμενη κυβέρνηση ενδέχεται να καταφέρει να μείνει στην εξουσία για κάποιο διάστημα. Οι τρέχουσες τάσεις στις δημοσκοπήσεις δείχνουν δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει πλειοψηφία σε τυχόν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, καθώς μπορεί να υπάρξει σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης, ιδίως εάν ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να στρογγυλέψει κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του (όπως το αίτημα για κούρεμα της αξίας του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα), όπως γίνεται συχνά με κόμματα που περνούν από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αυτή η αλλαγή ίσως γίνει από την ανάγκη συμφωνίας σε κοινές θέσεις με έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο (όπως το Ποτάμι), από τις διαπραγματεύσεις με χώρες και θεσμούς της Ε.Ε. καθώς και από την ίδια τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τρίτον, ο οίκος θεωρεί το ρίσκο διάχυσης της κρίσης από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη ευρωζώνη σχετικά περιορισμένο. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ειδική μεταξύ των χωρών της περιοχής για διάφορους λόγους (ύψος δημόσιου χρέους, ισχυρή πτώση του ΑΕΠ και μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη επιβληθεί). Κάποιες αδυναμίες των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν βελτιωθεί (ιδίως τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά ελλείμματα, αν και τα επίπεδα χρέους συνεχίζουν να ενισχύονται) και υπάρχει πρόοδος τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης, η Citi σημειώνει ότι δεν αναμένει να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα η ΕΚΤ, σε ενδεχόμενη απόφασή της να ξεκινήσει ποσοτική χαλάρωση, αν και ενδέχεται να μην μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι αναμένεται να υπάρξουν συνέπειες για άλλες χώρες από ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα. Η κλίμακα της μετάστασης αναμένεται να εξαρτηθεί από τις αδυναμίες των εν λόγω χωρών (όπως τα ρίσκα για το χρέος, οι αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και η ισχύς εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων) με την Ιταλία μεταξύ των πιο ευάλωτων απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Στην έκθεσή της, η Citi καταλήγει ότι ζούμε την επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη, αλλά όχι στην έντονη μορφή στην οποία το ζήσαμε τη διετία 2011-2012 και προβληματίζεται για τον πολιτικό κατακερματισμό στην Ε.Ε. που αναμένεται να φανερωθεί σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων το 2015 στις Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φιλανδία και σε πιθανή σειρά πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ