Αποκαλύψεις Ακερμαν για το κρυφό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Αποκαλύψεις Ακερμαν για το κρυφό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
Ένα άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το Φεβρουάριο του 2010, πριν ακόμα η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές και οδηγηθεί τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτει ο διάσημος Ελβετός τραπεζίτης Δρ Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank,με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επιβεβαιώνει πως στις αρχές του 2010, όταν ακόμη το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στα επίπεδα των 350 μονάδων, είχε καταρτίσει ένα σχέδιο δανεισμού που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Το σχέδιο αυτό τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της υπαναχώρησης της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει, το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους και για την υλοποίησή του προέβλεπε την υποστήριξη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων ήταν ακόμη νωπές, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές περιφερειακές εκλογές (Μάιο 2010) το Βερολίνο εμφανίστηκε τελικά απρόθυμο να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Αξιολογώντας τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε, ο Ελβετός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δραματικές συνθήκες. Αναφορικά με το μέλλον θεωρεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις εθνικές μεταρρυθμίσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη προσοδοθηρία.

Μεταξύ άλλων ο Άκερμαν υπογραμμίζει πως η αμοιβαιοποίηση του χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για μια σταθερή νομισματική ένωση, ενώ υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις των προγραμμάτων χορήγησης φθηνής ρευστότητας (TLTRO) και αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία θα είναι περιορισμένες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η ευθύνη ξεκάθαρα επαφίεται στις κυβερνήσεις για να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανεκκινήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ