Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών

Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών
Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ εξάμηνο του 2014,  -έπαιξε σημαντικό ρόλο η αναβαλλόμενη φορολογία του β τριμήνου- τα οποία μάλιστα έρχονται λίγο πριν τη διενέργεια των ευρωπαϊκών stress test που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ.

Από τις ανακοινώσεις τους φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι δείκτες κεφαλαιακής θέσης είναι ιδιαίτερα ισχυροί με βάση και τη Βασιλεία ΙΙΙ , ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η εικόνα τόσο στην λειτουργική τους κερδοφορία όσο και στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακρως αισιόδοξα βρίσκουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών οι διεθνείς οίκοι. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν Εθνική και Alpha Bank οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Η HSBC αναφέρει ότι τα καλά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο αποδίδονταιι στον αναβαλλόμενο φόρο ενώ ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η τιμή – στόχος για την Εθνική είναι στα 3,72 ευρώ και για την Alpha στα 0,87 ευρώ ανά μετοχή. Δίνει δε σύσταση overweight για τις δυο μετοχές.
Υψηλότερα των προβλέψεων θεωρεί τα αποτελέσματα η JP Morgan η οποία επίσης αναφέρεται στον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο τα έσοδα κινήθηκαν κατά 9% κάτω από τις προβλέψεις της. Αναφέρει επίσης ότι βελτιώνεται το κόστος για τις τράπεζες σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων και διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια του γυρίσματος σε αύξηση στον ρυθμό των δανείων.
Η ανάλυση εκτιμά ότι όσον αφορά τα στρες τεστ συνεχίζει να υπάρχει συζήτηση για το αν τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση των κεφαλαίων, αν και όσον αφορά την Εθνική, η δήλωση του προέδρου είναι σαφής: “πιστεύω ότι θα έχουμε ικανά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουμε τα επερχόμενα στρες τεστ της ΕΚΤ, καθώς παράλληλα, θα χρειαστούμε μια ρεαλιστική αναδιάρθρωση τμήματος των δανείων”.
Ο διεθνής οίκος διατηρεί την σύσταση Buy και την τιμή-στόχο των 4 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής. Για την Alpha αναφέρει ότι η τιμή – στόχος είναι τα 0,90 ευρώ ανά μετοχή με περιθώρια εσόδου και σύσταση Buy.
Η Goldman Sachs κρίνει ως καλά τα αποτελέσματα της Alpha διατηρώντας την σύσταση Buy.
Σημειώνει ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν ανώτερα των εκτιμήσεων λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ τονίζει πως τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες και οι λειτουργικές δαπάνες δεν επιφύλασσαν εκπλήξεις.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική αναφέρει ότι τα κέρδη της τράπεζας ήταν ισχυρά και αναφέρει ως «καταλύτες» τον αναβαλλόμενο, τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων λειτουργικές δαπάνες αλλά και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Euroxx αναφέρει για την Εθνική πώς η συνεχιζόμενη μείωση της δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, απόρροια της βελτίωσης των επιπέδων εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης αλλά και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, καθώς και οι συνεχιζόμενες ενέργειες περιστολής δαπανών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη συνέβαλαν θετικά στην κερδοφορία.
Για την Alpha τονίζει πως τα ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 8,6 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση. Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται, με τα αποτελέσματα προ προβλέψεων να σημειώνουν αύξηση κατά 101,6% σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 516,8 εκατ.

Κερδοφορία για Εθνική Τράπεζα

Σε 1,146 δισ. ευρώ ανήλθε το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με 343 εκατ. το ευρώ αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αναφέρονται, επίσης, ότι:
- Τα κέρδη προ-προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, στα 828 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις διενεργούμενες προβλέψεις του α' εξαμήνου, ύψους 705 εκατ. ευρώ Οι προβλέψεις παρουσίασαν μείωση κατά 17% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας τη συνεχιζόμενη μείωση των νέων επισφαλειών. Τα λειτουργικά κέρδη μετά από προβλέψεις ανήρθαν σε 123 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με λειτουργικές ζημίες ύψους 61 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013
- Η συνεισφορά της θυγατρικής Finansbank στην Τουρκία, βαίνει αυξανόμενη, με τα καθαρά κέρδη β' τριμήνου να ανέρχονται στα 85 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2013, τα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου διαμορφώθηκαν σε υπερτριπλάσια επίπεδα
- Ενίσχυση της θετικής συνεισφοράς των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη, με σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2014, σε σχέση με 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
- Περαιτέρω δραστική πτώση των νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, που ανήλθαν σε 262 εκατ. ευρώ , μειωμένες κατά 31% σε ετήσια βάση και κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
- Ο Δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών διαμορφώθηκε στο 23,2% για τον Όμιλο και 29,3% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο.
- Η Διατήρηση του υψηλού ποσοστού κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου και της Τράπεζας από προβλέψεις στο επίπεδο του 56% -σταθερά το υψηλότερο στον εγχώριο κλάδο
- Η σημαντική μείωση δαπανών προσωπικού α' εξαμήνου κατά 18% στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση, κατόπιν της επιτυχούς εθελουσίας εξόδου, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013. Περικοπή συνολικών λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα κατά 16% και στη ΝΑ Ευρώπη κατά 6%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο
-Η σωρευτική μείωση εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 32% από το α' εξάμηνο 2010, μέσω κυρίως της δραστικής περικοπής των δαπανών προσωπικού κατά 39% την ίδια περίοδο
- Η σημαντική αύξηση της καταθετικής βάσης του Ομίλου σε ετήσια βάση, +8%
- Η μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2013. Συνεχιζόμενη μείωση της καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα κατά Euro9,7 δισ. από το Δεκέμβριο του 2013 έως σήμερα, αποτελώντας μόλις το 4% του ενεργητικού του Ομίλου, εξαιρουμένων των ομολογιών του EFSF
- Η περαιτέρω ενδυνάμωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα στο 83%, έναντι 93% στο τέλος του α' εξαμήνου 2013. Σε επίπεδο Ομίλου ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται σε 94%, από 102% τον Ιούνιο του 2013
- Η συνεχιζόμενη και ταχεία αποκλιμάκωση του εγχώριου κόστους καταθέσεων, λόγω της ανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων.
Στην δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει: «Τα θετικά αποτελέσματα του β' τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν τόσο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όσο και τις στρατηγικές επιλογές της. Ο Όμιλος παρουσιάζει κέρδη διαφοροποιημένα γεωγραφικά, με όλες τις περιοχές να ανακάμπτουν και είναι θωρακισμένος με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.
Στην εγχώρια αγορά, σημειώσαμε λειτουργικά κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με βελτιούμενες αποδόσεις και στις τρεις βασικές συνιστώσες της κερδοφορίας. Πρώτον, τα λειτουργικά έσοδα βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που απορρέει κυρίως από την ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, έχουν μειωθεί δραματικά οι νέες επισφάλειες με συνακόλουθη μείωση των προβλέψεων. Τρίτον, έχουμε πετύχει σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου ενισχύθηκαν και από τη βελτιούμενη κερδοφορία των θυγατρικών μας στο εξωτερικό, γεγονός που για άλλη μια φορά αποδεικνύει το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής.
Ειδικότερα, η γρήγορη ανάκαμψη της κερδοφορίας της Finansbank καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου και τα κέρδη της ΝΑ Ευρώπης είναι πια σε σταθερά ανοδική τροχιά. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το Μάιο, μαζί με την αναγνώριση μέρους του εκτός ισολογισμού αναβαλλομένου φόρου, έχει αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου στο 16,2% στο τέλος του β΄ τριμήνου, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Μετά την υλοποίηση των πρόσθετων ενεργειών του επιχειρησιακού μας σχεδίου, πιστεύω ότι θα διαθέτουμε επαρκές επίπεδο κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ όσο και την ανάγκη για μια εύλογη αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση, αναγκαίο γεγονός για την ομαλή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ισχυρή ρευστότητα που φέρνει σε πλεονεκτική θέση την ΕΤΕ και της επιτρέπει να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το β΄ τρίμηνο του έτους η Εθνική εκταμίευσε δάνεια τάξεως άνω των 400 εκατ.ευρώ. Έτσι, η Εθνική στηρίζει και τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ενισχυμένα κέρδη για την Alpha Bank

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 264,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο τριμήνου τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 361,6 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Μαντζούνης δήλωσε ότι «καθώς οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σημειώνουν ορατή βελτίωση, πραγματοποιήσαμε μία σειρά από ενέργειες με σκοπό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη χρηματοοικονομική μας επίδοση και την ανταγωνιστικότητά μας. Η επιστροφή της Τραπέζης στις διεθνείς αγορές Ομολόγων, η οποία ακολούθησε την επιτυχή ολοκλήρωση της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου, ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της.
Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, η Alpha Bank είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και οι συνέργειες που προκύπτουν από τις πρόσφατες εξαγορές ενισχύουν την οργανική της κερδοφορία. Η εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citibank αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ισχυροποίηση της θέσεως της Τραπέζης και τον εμπλουτισμό των προσφερομένων υπηρεσιών στους Πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας. Μετά την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και την έγκριση του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικεντρωνόμεθα στην πλήρη αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρος της Τραπέζης».
Αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου για την Alpha Bank έχουν ως εξής:

- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,3%, σύμφωνα με τη Βασιλεία III, ο οποίος παρέχει ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ενόψει των αποτελεσμάτων της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

- Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται. Αύξηση του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων κατά 101,6% σε ετήσια βάση, σε 516,8 εκατ. ευρώ.

- Σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και μείωση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων. Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,6%. Ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως σε 58% το β΄ τρίμηνο.

- Ενίσχυση της ρευστότητας ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των καταθέσεων και της επιτυχούς εκδόσεως ομολόγου κυρίας εξασφαλίσεως. Περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 36% σε ετήσια βάση και μηδενισμός της εξαρτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA).

- Αποπληρωμή της κρατικής ενισχύσεως των Ευρώ 940 εκατ. μέσω της εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών που εξεδόθησαν το 2009.

- Η εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citibank ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alpha Bank και προσβλέπει στην αξιοποίηση της εξειδικεύσεως στις εργασίες που αφορούν τους Πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

- Η έγκριση του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank, την 9 Ιουλίου 2014, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζη.

Περαιτέρω ενίσχυση του Ισολογισμού

- Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,3%,σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ, προσαρμοσμένος για την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 8,6 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση.

- Βελτίωση της ρευστότητας, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανέρχεται σε Ευρώ 9,4 δισ.1, στο τέλος Ιουνίου 2014, μειωμένη κατά Ευρώ 2,6 δισ. το β΄ τρίμηνο, και να αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού Ενεργητικού.

- Περαιτέρω αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων το β΄ τρίμηνο 2014 σε Ευρώ 42,2 δισ., με εισροές από τον ιδιωτικό τομέα Ευρώ 0,8 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανέρχεται συνολικά στο 119% και στο 114% για την Ελλάδα.

- Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,6%. Επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε Ευρώ 158 εκατ. το β΄ τρίμηνο έναντι Ευρώ 228 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσεως σε 58% το β΄ τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να αντιστοιχούν σε 19% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής επιδόσεως

- Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα1 αυξήθηκαν σε Ευρώ 1.175,9 εκατ. κατά το α΄ εξάμηνο, αυξημένα κατά 23,5% ετησίως.

- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων (προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) ανήλθε σε Ευρώ 516,8 εκατ., αυξημένο κατά 101,6% σε ετήσια βάση.

- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 951,7 εκατ., ενισχυμένο κατά 27,8% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους καταθέσεων και της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Περαιτέρω αύξηση του Καθαρού Επιτοκιακού Περιθωρίου σε 2,7% το β΄ τρίμηνο.

- Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδωv, μειώθηκαν κατά 5,3% ετησίως σε Ευρώ 659,1 εκατ. κατά το α΄ εξάμηνο 2014.

- Ο Δείκτης Εξόδων / Εσόδων (προσαρμοσμένος για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) μειώνεται σε 56% έναντι 73% κατά το α΄ εξάμηνο του 2013.

- Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 349 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2014 έναντι Ευρώ 395 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκαν κατά 29 μονάδες βάσεως σε 224 μονάδες βάσεως.

- Αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων ύψους Ευρώ 422 εκατ. το β΄ τρίμηνο ως αποτέλεσμα επαναξιολογήσεως της δυνατότητας ανακτήσεώς τους βάσει του εγκεκριμένου Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης.

- Κέρδη μετά Φόρων Ευρώ 267,4 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2014 και Ευρώ 361,6 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2014.

Κέρδη προ προβλέψεων στην Attica Bank


Κέρδη προ προβλέψεων 34,4 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση ανακοίνωσε η Attica Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με ζημίες 22,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Τα βασικά μεγέθη και αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο στο εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε κέρδος 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 68 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Αντίστοιχα το μετά φόρων αποτέλεσμα για το εξάμηνο διαμορφώθηκε σε κέρδος ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 59,7 εκατ. ευρώ στη συγκριτική περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ προβλέψεων και προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 34,4 εκ. ευρώ έναντι ζημίας 22,3 εκ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Τα συγκεντρωτικά λοιπά έσοδα μετά από φόρους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το παραγόμενο εσωτερικό κεφάλαιο της Τράπεζας για την εξεταζόμενη περίοδο, ανήλθαν σε κέρδος 4,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 31,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.
- Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 414,2 εκατ. ευρώ
- Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ.
- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>90 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 30/06/2014 σε 24,5%.
- Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 30/06/2014 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται σε 30 εκ. ευρώ περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 466,4 εκατ. ευρώ έναντι 402,5 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 και 436,4 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2013. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 30/06/2014 διαμορφώθηκε σε 51,3%.
- Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 50,7 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν θεαματική αύξηση έναντι του εξαμήνου του 2013,λόγω της επιστροφής των καταθέσεων, που η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επέτρεψε, και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους άντλησης χρήματος.
- Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 77 εκατ. ευρώ και υπερτριπλασίαστηκε έναντι του εξαμήνου του 2013.
-Τα έξοδα προσωπικού διαμορφώθηκαν σε 22,7 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 15%.
-Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 12,6%, σημαντικά υψηλότερα από το όριο που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ