FAZ: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα

FAZ: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα
«Ελληνική επιθυμία» αποτελεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το «τέλος της τρόικας», σύμφωνα με άρθρο της Frankfurter Allgemeiner Zeitung,

η οποία επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει το α' τρίμηνο του 2016. Η εφημερίδα αναφέρει, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα.

«Φήμες από την Αθήνα, βάσει των οποίων υπάρχουν σχέδια για ένα τέλος της τρόικας δεν είναι μεν βραχυπρόθεσμα τίποτα περισσότερο από ελληνική επιθυμία, διότι το ΔΝΤ, ως αποφασιστικό κομμάτι της τρόικας, θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση ως την λήξη του δικού του προγράμματος, στο α' τρίμηνο του 2016. Μακροπρόθεσμα όμως πολλοί συμμετέχοντες έχουν συμφέρον από το τέλος της τρόικας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα έρθει σίγουρα».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της FAZ, στο τέλος του χρόνου λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά το ποια θα είναι η συνέχεια, είναι ανοιχτό. «Οι πιστωτές αναβάλουν διαρκώς το λεπτό θέμα», τονίζεται και παρατίθεται δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου για τα Δημοσιονομικά Γίρκι Κατάινεν προς την εφημερίδα, στην οποία χαρακτηρίζει «απόλυτα πρόωρες» τις εικασίες για το τι θα κάνει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα από το 2015.
Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το εάν η Ελλάδα χρειάζεται από το 2015 επιπλέον χρήματα για την χρηματοδότηση του κράτους και επομένως ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρει ο δημοσιογράφος και προσθέτει ότι το ίδιο ανοιχτό είναι το πώς θα μπορέσει το κρατικό χρέος, το οποίο για το 2014 υπολογίζεται σε 177% του ΑΕΠ, να καταστεί μεσοπρόθεσμα και πάλι βιώσιμο - και εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς ?κούρεμα' χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ