Ποιoς ξένος ρίχνει λεφτά στην ακτοπλοϊα

Ποιoς ξένος ρίχνει λεφτά στην ακτοπλοϊα
Σημαντικές ευκαιρίες και μεγάλα περιθώρια ανόδου του ελληνικού τουρισμού έχουν αρχίσει να διαβλέπουν οι ξένοι, οι οποίοι σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ναυτιλιακές εταιρίες αφού θα είναι ένας κλάδος άμεσα ωφελημένος.

Η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Fortress, είναι η πρώτη που ρίχνει χρήματα στον κλάδο της ακτοπλοϊας, καθώς θα καλύψει το ομολογιακό δάνειο της Attica Group (Super Fast Ferries και Blue Star Ferries). Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία για το ομολογιακό δάνειο της Attica Group θα κλείσει στις αρχές Μαϊου και θα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, γεγονός που σημαίνει ότι ο αμερικανικός Ομιλος θα αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής στην εισηγμένη εταιρία.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Attica Group από το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της και για την περαιτέρων ανάπτυξη της.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε και προ ημερών με επιστολή της προς το ΧΑ, η Attica Group, προσπαθεί αυτήν την περίοδο να εκμεταλλευτεί την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της (δάνεια Ομίλου Ευρώ 290 εκατ./αξίες πλοίων Ευρώ 628 εκατ.) προκειμένου να επιτύχει την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την προσέλκυση στρατηγικών συμμάχων, ώστε να χρηματοδοτήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και να ενδυναμώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις διαδικασίες της συνολικής αναδιάρθρωσης του ακτοπλοϊκού κλάδου που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς.
Ταυτόχρονα ο Όμιλος επεξεργάζεται σχέδια ενίσχυσης του κύκλου εργασιών με νέους συνδυασμούς δρομολογίων, καθώς και την ανάπτυξη νέων δρομολογίων.
Οι κινήσεις αυτές έχουν αποφέρει και τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς όπως προκύπτει και από τα οικονομικά μεγέθη του 2013, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε 2,03 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους 17,74 εκατ. το 2012.
Eπίσης στο τέλος του 2013 τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανέρχονταν σε 24,89 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 51,41 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ