Πώς θα βρείτε αγοραστή για το εξοχικό σας

Πώς θα βρείτε αγοραστή για το εξοχικό σας
Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται το πρώτο δίμηνο του 2017 από ξένους για την αγορά κατοικιών στη χώρα μας με ξεχωριστό ενδιαφέρον την αγορά εξοχικών κατοικιών σε κοσμικά νησιά όπως Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος και Κέρκυρα.

Όσοι ξένοι επενδυτές αποκτήσουν ακίνητο στη χώρα μας αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντάσσονται στο πρόγραμμα "χρυσή βίζα" που παρέχει το δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, από το 2014 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 είχαν χορηγηθεί συνολικά 1.573 άδειες σε επενδυτές ακινήτων τρίτων χωρών. Πρώτη χώρα προσέλευσης ήταν η Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη η Ρωσία με 348 άδειες, τρίτη η Αίγυπτος με 77 άδειες, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67 άδειες. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το ενδιαφέρον από την Τουρκία, ειδικά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο μιας πιο φιλικής στάσης απέναντι στους ενδιαφερόμενους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, θεσμοθετήθηκε η έκδοση μόνιμων αδειών διαμονής στην Ελλάδα, με δυνατότητα ανανέωσης κάθε 5 έτη.
Έτσι ο Νόμος. 4146/18/04.2013, άρθρο 6, παράγραφος 2, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να αποκτήσουν βίζα, έγγραφα και άδεια παραμονής στην χώρα μας με την αγορά ακινήτου. Προϋπόθεση είναι η ελάχιστη τιμή του ακινήτου να είναι 250000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

* Ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου.

*Οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Π.χ. απαιτείται μεταξύ άλλων η διαμονή στη χώρα για 7 χρόνια, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλα.

*Άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του/της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

*Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.

*Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής

*Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ζώνης Schengen.Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.

*Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με έναν φίλο ή συγγενή δευτέρου βαθμού κ.λπ., για να αποκτήσει τα δικαιώματα της «Χρυσής Βίζας», πρέπει ο καθένας να δαπανήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο ίδιο ακίνητο.

*Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά περισσότερων του ενός ακινήτου με μικρότερη αξία από 250000€, αλλά η συνολική τους αξία να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 250000€ στην Ελλάδα, τότε και πάλι του παρέχεται η άδεια παραμονής.

*Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε οποιαδήποτε μορφή ακινήτου (εμπορικών, οικιστικών ακινήτων ή γη) ή σε συνδυασμό αυτών αρκεί και μόνο το σύνολο της επένδυσης να είναι το ελάχιστο 250000€. Ο νόμος αναφέρει €250.000 τιμή συμβολαίου. Δεν διακρίνει σε εμπορικά ή οικιστικά ακίνητα

Ποιοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ