Πώς οι Βαρουφάκης και Λαφαζάνης απογείωσαν τα... ΕΛΠΕ

Πώς οι Βαρουφάκης και Λαφαζάνης απογείωσαν τα... ΕΛΠΕ
Κρατώντας γερά το τιμόνι της ενεργειακής ναυαρχίδας της χώρας, το χρυσό δίδυμο της διοίκησης των ΕΛΠΕ ο Πρόεδρος Ευστάθιος Τσοτσορός και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης με το ρεκόρ κερδών του 2016, ανέδειξαν την αξία μιας εκ των σημαντικότερων συμμετοχών του δημοσίου.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η επιλογή τους, από τους υπουργούς Π.Λαφαζάνη και Γ.Βαρουφάκη το Μάιο του 2015 ήταν η πιο επιτυχημένη και αποδοτική τους απόφαση… αφού ο συνδυασμός των προσόντων των δύο στελεχών, έφερε και την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.
Το ισχυρό δίδυμο κατάφερε το 2016, σε μια δύσκολη διετία με πολλές προκλήσεις, αβεβαιότητες και αστάθεια, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά τις ζημιογόνες χρήσεις 2013 και 2014 μια ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία στον όμιλο παρά την υποχώρηση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων διύλισης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ. To πιο προβεβλημένο πρόσωπο από την αρχή στα ΕΛΠΕ, ήταν ο καθηγητής και επιχειρηματίας Στάθης Τσοτσορός, προερχόμενος από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης και των τηλεοπτικών σταθμών. Πολιτικές ρίζες είχε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας εξαιρετικές σχέσεις με στελέχη του κόμματος που εκτιμούν βαθιά τον 68χρονο πανεπιστημιακό, και πρώην μάνατζερ. Η εμπειρία, οι γνώσεις του και ο δυναμικός του χαρακτήρας τον έκαναν πάντα να ξεχωρίζει και ως δοκιμασμένο και έμπειρο στέλεχος τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και έχοντας περάσει για κάποιο σύντομο διάστημα της καριέρας του από τη ΔΕΗ, αποτέλεσε τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου.
Με σπουδές Μηχανολόγου, Οικονομολόγου και με PhD στις Πολιτικές Επιστήμες και με μακρόχρονη εμπειρία από ηγετικές θέσεις τα τελευταία 15 χρόνια Γενικός Διευθυντής της τηλεόρασης «ΣΚΑΪ» (1995-1996), ως Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Ομίλων (ALPHA, POLIS) (1996-2005)και ως Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρειών Συμμετοχών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (2003 – 2010), συνδύαζε τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου της πιάτσας αλλά και του καλού γνώστη της πολιτικής και της οικονομίας.
Η κοινωνική ευαισθησία συμβαδίζει με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, στο προφίλ του Προέδρου ο οποίος δίνει έμφαση όχι μόνο στην αποδοτικότητα των ΕΛΠΕ αλλά και στην εργασιακή ειρήνη και η διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς εργασίας. Απόδειξη η νέα Συλλογική Σύμβαση που εγκρίθηκε πρόσφατα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ωραρίου εργασίας σε 39 ώρες εβδομαδιαίως από το 2018.


…ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. Ο Χημικός Μηχανικός και στέλεχος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόριος Στεργιούλης συμπλήρωσε με τον ιδανικό τρόπο τις ικανότητες του Προέδρου, αφού προερχόμενο από την εταιρεία γνώριζε καλά από την αρχή τη συνταγή της επιτυχίας. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία στη Χημική Μηχανική από το 1984 εργάζεται στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η γνώση του για την αγορά πετρελαίου είναι βαθιά. Την τελευταία 10ετία εργάστηκε στα Διυλιστήρια Απροπύργου και Ελευσίνας και έχει συγγράψει βιβλίο με θέμα "Η αγορά πετρελαίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη" και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε συνέδρια με θέμα κυρίως την αυτοματοποίηση - βελτιστοποίηση της παραγωγής. Τα τελευταία δύο χρόνια από τη θέση που κατέχει στα ΕΛΠΕ του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει πράξη όσα γνωρίζει θέτοντας συνεχώς νέους στόχους και δημιουργώντας μεγάλες προοπτικές για την εταιρεία. Γι αυτό και όταν μιλά για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, οι πολιτικοί πρέπει να… κρατάνε σημειώσεις.

Νέες προκλήσεις, προ το θυρών σημαντικές συμφωνίες
Η μεγαλύτερη πρόκληση την περίοδο αυτή για την ελληνική οικονομία και κάθε ελληνική επιχείρηση είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα επιτρέψει στους επενδυτές να σχεδιάζουν το μέλλον και να επενδύουν. Ειδικά για τα ΕΛΠΕ που ετοιμάζουν μεγάλες συμφωνίες με οετρελαικούς κολοσσούς, το περιβάλλον σταθερότητας και η σοβαρότητα με την οποία η χώρα θα επιλέξει να αντιμετωπίζει τους επενδυτές είναι καθοριστικά.
Τα ΕΛΠΕ είναι σε συζητήσεις με την ExxonMobil, αλλά και με άλλους διεθνείς παίκτες, όμως για να προχωρήσουν τα σημαντικά projects με τόσο μεγάλους ομίλους, και να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια σε βάθος χρόνου χρειάζεται σταθερότητα. Επίσης πρέπει να πεισθούν οι ξένοι επενδυτές για το ενδιαφέρον που έχουν κάποια θαλάσσια «οικόπεδα» στην Ελλάδα και ότι απέναντί τους έχουν μια σοβαρή χώρα για να μπορέσουν και να υλοποιήσουν, δίχως γραφειοκρατία, πλάνα 20ετίας.
«Ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης προσθέτοντας ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην Ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση.
Πρόκληση για την εταιρεία στο άμεσο μέλλον αποτελεί και η ενεργειακή μετεξέλιξη του Ομίλου με την παροχή νέων προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών, αφού πλέον οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεούνται να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μορφή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αποτελούν διεθνώς τον πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας.
Τα ΕΛΠΕ ωστόσο, δεν δραστηριοποιούνται μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρουσία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο 5ετές στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα εξετάζει τις ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή.
Το νέο 5ετές σχέδιο, θα είναι «επιθετικό», αξιοποιώντας τα πολύ καλά αποτελέσματα και τη ρευστότητα της εταιρείας και στοχεύοντας στην ανάπτυξη των ΕΛΠΕ σε κάθε έργο, κάθε ενεργειακό προϊόν, κάθε υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, τους ρυθμούς ανάπτυξης των γειτονικών χωρών, τα τραπεζικά δεδομένα. Οι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα από το νέο ενεργειακό καταμερισμό της περιοχής ως νότια πύλη της Ευρώπης, είναι τεράστιες και η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ