H διάσωση του Μαρινόπουλου και τα αγκάθια στην τελική συμφωνία

H διάσωση του Μαρινόπουλου και τα αγκάθια στην τελική συμφωνία
Στον αέρα βρίσκεται ακόμα η συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, καθώς παρά τη δημοσίευση της θετικής για τη συμφωνία δικαστικής απόφασης , παραμένει ένα κουβάρι από νομικά προβλήματα και κινδύνους που καθυστερούν συνεχώς την ολοκλήρωση της και θολώνουν τη μελλοντική προοπτική της.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι λίγες μέρες καθυστέρησης στην έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη διάσωση δημιούργησαν μια χρονική «απώλεια» πέντε ημερών, από αυτή που αρχικά θα ίσχυε κάτι που κατ’ επέκταση ενεργοποιεί αυτόματα διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις.

ΕΜΠΟΔΙΑ

Αγώνα δρόμου κάνουν τα νομικά τμήματα των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διαλυτικής αίρεσης και να ενεργοποιηθεί απρόσκοπτα η σύμβαση. Έτσι παρόλο που η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζεται «πολύ καλή» καθώς δέχεται το βασικό σκεπτικό των αιτήσεων εξυγίανσης χωρίς να θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωσή τους, η ολιγοήμερη καθυστέρηση της δημοσίευσή της έχει ενεργοποιήσει μια από τις βασικές διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο και συμφώνησαν σε αυτή και οι πιστωτές της Μαρινόπουλος.

Οι διαλυτικές αιρέσεις δημιουργούνται γιατί θα έπρεπε, να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι ημερομηνίες που έχουν τεθεί ως dead line, να είχε εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου στα σχέδια εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν, και Express Μ, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου για να «τρέξει» ο μήνας των τριτανακοπών, προκειμένου να κλείσει το βασικό σκέλος της υπόθεσης μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία «κλειδί» για το deal.

Η διάσκεψη του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου και η απόφασή του εκδόθηκε 27 ημέρες μετά, στις 16 Ιανουαρίου ενώ η δημοσίευσή της έγινε στις 20 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η διορία των 30 ημερών για ανακοπές τρίτων να φτάνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες δηλαδή μετά την 14η Φεβρουαρίου που είναι η ημέρα υπογραφής της τελικής συμφωνίας και της χρηματοδότησης, κάτι που δεν γίνεται και δημιουργεί την ανάγκη για αλλαγή στις ημερομηνίες που προβλέπει η σύμβαση.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ

Το «αγκάθι» αυτό στη συμφωνία πρέπει να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου αυτή να ενεργοποιηθεί. Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, εξαιτίας της εν λόγω διαλυτικής αίρεσης, υπάρχει πρόβλημα στη σύμβαση που μπορεί να την καταστήσει ακόμη και άκυρη με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επανυπογραφή της. Μεταξύ των λύσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι το ίδιο δικαστήριο να διευκρινίσει-σε πολύ σύντομο χρόνο βέβαια- ότι αφού η απόφαση περιγράφει τα βήματα της συμφωνίας, το σκεπτικό της μπορεί να υποκαταστήσει τη διαλυτική αίρεση που υπάρχει στο συμφωνητικό.

Μια ακόμη εναλλακτική που εξετάζεται είναι να γίνει τροποποίηση της σύμβασης και να πάει πιο πίσω η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο χρόνος πιέζει καθώς η καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης έχει δημιουργήσει και νέες χρηματοδιοτικές ανάγκες. Ανάγκες, που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, αφού η ενδιάμεση χρηματοδότηση εξαντλήθηκε με την καταβολή στους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος του δώρου των Χριστουγέννων, ενώ η επιχείρηση κάθε μήνα «μπαίνει μέσα» κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει επιλεγεί η νομική λύση που θα «εξουδετερώσει» τη διαλυτική αίρεση, ενώ σύμφωνα με νομικούς κύκλους έχουν κατατεθεί 7 διαφορετικές εισηγήσεις, που περιλαμβάνουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και διαφορετικές ανάγκες χρηματοδότησης.

Την επόμενη εβδομάδα θα επιλεγεί η νομική φόρμουλα που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό. Και αφού λυθεί το νομικό πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί και το οικονομικό, και να βεθεί λύση χρηματοδότησης ώστε μέχρι το Πάσχα... η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί, με όσα ρίσκα δημιουργούν οι συνεχείς αναβολές στην εκκίνηση του εγχειρήματος.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Την επόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, πως η Σκλαβενίτης θα πρέπει να αποδεσμεύσει-εκποιήσει 22 καταστήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος σε Αττική και Κρήτη σε ανταγωνιστές της. Επίσης ότι η Σκλαβενίτης για τρία χρόνια θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία της με μικρούς και τοπικούς προμηθευτές.

Η αγωνία για τις ανακοπέςαπό τους προμηθευτές

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο νομικό πρόβλημα, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες όπως οι ανακοπές που αναμένεται να κατατεθούν κυρίως από προμηθευτές που δεν έχουν καν συμπεριληφθεί στη λίστα είναι άγνωστο πώς τελικά μπορεί να επηρεάσουν τη συμφωνία. Ωστόσο νομικοί κύκλοι κοντά στη συμφωνία, αρνούνται ότι υπάρχουν καν πιστωτές που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, και το τι πραγματικά συμβαίνει θα το δούμε τον επόμενο μήνα των ανακοπών. Οι νομικοί κύκλοι κοντά στην συμφωνία δεν περιμένουν πάνω από 4-5 ανακοπές και δεν πιστεύουν ότι η εκδίκασή τους, όποια τύχη και αν έχει δεν θα επηρεάσει την κολοσσιαία συμφωνία. Από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι που ετοιμάζουν τις ανακοπές για λογαριασμό των προμηθευτών που αμφισβητούν τη συμφωνία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν και να κάνουν από κοινού μια αίτηση ανακοπής για όλους μαζί.

Ο δικηγόρος κ. Ι.Κωνσταντίνου που εκπροσωπεί πελάτες στους οποίους τα οφειλόμενα ξεπερνούν τα 20 εκατ. (όπως οι Παπαδάκης, Λάμπρου, Μάμαλης, Τζαφέρος, Παγκρήτια, Συγγελάκης κ.α) αναφέρει ότι διαπιστώνει ότι κάποιοι προμηθευτές που δεν συμφώνησαν στο κούρεμα του 50%, τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν καθόλου στις λίστες της εταιρείας.

ΟΦΕΙΛΕΣ

Ωστόσο σύμφωνα με την δημοσιευμένη απόφαση διάσωσης, η εξόφληση του 50% των απαιτήσεων προμηθευτών, μετά την αποδοχή απομείωσης του υπόλοιπου 50%, θα διενεργηθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, οπότε το σύνολο της χρηματοδότησης που προορίζεται για την εξόφληση οφειλών θα έχει εξαντληθεί μόλις δύο μήνες μετά τη συμφωνία.... Για την εξόφλησή τους θα χρησιμοποιηθεί το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης.

Τι θα γίνει λοιπόν αν οι ανακοπές εκδικαστούν μήνες αργότερα και αφορούν μεγάλα ποσά αν στο μεταξύ έχουν εξαντληθεί τα ποσά αυτά από την εξόφληση όσων είναι ήδη στη λίστα;

Ο δικηγόρος Ι.Κωνσταντίνου τατελευταία 10 χρόνια υπερρασπίζεται προμηθευτές του Μαρινόπουλου που ζητουν οφειλόμενα από την εταιρεία και σήμερα πιστεύει ότι πρέπει η οικογένεια Μαρινόπουλου να πληρώσει τους προμηθευτές και όχι οι τράπεζες. « Ημουν από τα ηγετικά στελέχη τηες Οργανωτική ομάδας δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν το 2015 διαλυθήκαμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και αποφάσισε να στηρίξει του Μαρινόπολους. Μέχρι τότε ( μαζί με Ν.Χουντή, Κ. Σταθά, Β.Πριομηκύρη, κ. Μακαρώνη ) συντονίζαμε τις αγωγές των προμηθευτών εναντίον της εταιρείας που ήδη από το 2011 φέσωνε όλη την αγορά. Από το 2010 έχουν βγει 1657 διαταγές πληρωμής. Η Κατσέλης για παράδειγμα είχε να λαμβάνει 7,5 εκατ. από την Μαρινόπουλος το 2010 και χρεοκόπησε για 4 εκατ. , και πολλά άλλα λουκέτα προήλθαν εταιρείες. Την ίδια περίοδο, η οικογένεια Μαρινόπουλου συστηματικά αφαιρεί ρευστότητα από την εταιρεία προς θυγατρικές και offshore, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει και να πτωχεύσει τις εταιρείες της. Αίτημα της ανακοπής όσων δεν είναι στη λίστα είναι «να μην ισχύσει η συμφωνία άλλως να μπω στη λίστα», ή άλλοι που έχουν ενταχθεί στη λίστα αλλά δεν συμφώνησαν στο κούρεμα και θέλουν όλο το ποσό.

«Δεν είναι λύση να πληρώσουν οι τράπεζες, δηλαδή ο ελληνικός λαός, τη μαύρη τρύπα που δημιούργησε η οικογένεια Μαρινόπουλου στην εταιρεία τους. Θέλουμε ο Εφέτης Ανακριτής να συνενώσει όλες οι αυταπάγγελτες μυνήσεις κατά της οικογενείας, να σπάσει τοραπεζικό απόρρητο και να δεσμεύσει λογαριασμούς για να πληρωθούν οι προμηθευτές».

Τι προβλέπει η δικαστική απόφαση

Για την υπόθεση των...50.000 σελίδων βγήκε μια απόαση 144 σελίδων που ικανοποίησε τους νομικούς της συμφωνίας που συνεχίζουν ωστόσο τις διαβουλεύσεις προκειμένου να σωθεί η συμφωνία από τη διαλυτική αίρεσηγ που προκάλεσε η ολιγοπήμερη καθυστέρησή της. Η βασική αλλαγή που έχει επιφέρει η απόφαση είναι ότι το δικαστήριο δεν δέχθηκε το άρθρο εκείνο της συμφωνίας που προέβλεπε ότι διαγράφονται σε ποσοστό 100% όσες εκκρεμοδικίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις δεν μεταφέρονται στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από την Σκλαβενίτης.

Επιπλέον, το δικαστήριο δέχθηκε την κύρια παρέμβαση της βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ - Μαρλαφέκας η οποία υποστήριζε ότι οι απαιτήσεις της από τη Μαρινόπουλος είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στη συμφωνία. Το δικαστήριο ζητεί να διορθωθεί το σχετικό ποσό από τα 170.531 ευρώ σε 207.980 ευρώ. Επίσης εγκρίνει και τις δόσεις εξόφλησης των οφειλών σε Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς, ΟΤΑ και προμηθευτές. Συγκεκριμένα δέχεται τους όρους της σύμβασης που προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών (κεφάλαιο) προς το Ελληνικό Δημόσιο σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις, χωρίς να περιλαμβάνονται τόκοι, προσαυξήσεις, πρόστιμα.

Δέχεται τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (250 δόσεις) και προς ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τα χρέη προς τους οποίους διαγράφονται κατά 50% και μετά την απομείωση τους θα πληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις, το "κούρεμα” 50% προς τους προμηθευτές , κ.α.

Ταυτόχρονα όμως το δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Γ. Αρβανιτίδη ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Αντιθέτως στην απόφαση σημειώνεται πως με τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης οι πιστωτές και δη ΟΤΑ, Δημόσιο, κλπ θα συνεχίσουν να εισπράττουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη, δικαιώματα, κλπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ