Το επενδυτικό πλάνο της Praktiker για την Ελλάδα

Το επενδυτικό πλάνο της Praktiker για την Ελλάδα
Ανανέωση των καταστημάτων, διερεύνηση δυνατοτήτων για άνοιγμα νέων σημείων πώλησης, επένδυση σε εταιρικούς πελάτες, αξιοποίηση της δυναμικός τουριστικών περιοχών, επενδυτικό πρόγραμμα 9 εκατομμυρίων, συνεχή βελτίωση της γκάμας προϊόντων κι έμφαση στην πελατοκεντρική αντίληψη είναι οι βασικοί σημεία πολιτικής για το επόμενο διάστημα της Praktiker Hellas, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα.

Μάλιστα παρά τις προκλήσεις τις εποχής και τη συρρίκνωση της αγοράς η ηγεσία της εταιρίας εκφράζει την αισιοδοξία της για την πορεία τόσο της εταιρίας όσο και της χώρας, σύμφωνα με το reporter.gr. Όπως τόνισε μιλώντας σε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης εκπροσώπων του τύπου ο Γιάννης Σελαλμαζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas η χώρα έχει απίστευτες δυνατότητες. «Θα εκπλαγείτε» είμαι με νόημα αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας. Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε, ως βασικές προϋποθέσεις για «την απογείωση της χώρας» την βελτίωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και την ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης.

Μάλιστα ανέφερε ως ένα από τα βασικά προβλήματα στην ανάπτυξη του δικτύου της Prkatiker Hellas την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Η εταιρία διαθέτει ήδη ένα πανελλαδικό δίκτυο 15 καταστημάτων, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop, εξειδικευμένο τμήμα B2B, κι απασχολεί 1400 εργαζόμενους με ποσοστό πάνω από 75% σε σχέση πλήρους απασχόλησης, ενώ από τον Απρίλιο του 2014, αποτελεί μέλος της καναδικής Fairfax Financial Holdings Limited.

«Ό,τι καλύτερο που μπορούσε να μας συμβεί ήταν η είσοδος του επενδυτή. Οι τράπεζες άλλαξαν στάση , ομαλόποιήθηκε η σχέση μας με τη χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Γιάννης Σελαλμαζίδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας που μέχρι την πτώχευση της μητρικής ήταν μέλος του ομωνύμου Γερμανικού ομίλου. «Από εδώ και πέρα, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε αναπτύσσοντας την αγορά, διατηρώντας σταθερές τις αξίες της Praktiker Hellas και επιτυγχάνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες μας, τους εργαζομένους μας και τους μετόχους μας» τόνισε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Σελαλμαζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas.

Έτσι το αναπτυξιακό πλάνο της Praktiker Hellas εστιάζει στη διεύρυνση του δικτύου της, η οποία πραγματοποιείται με αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016, προστέθηκε στο δίκτυο της Praktiker Hellas 1 νέο κατάστημα στη Ρόδο, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας. Το Praktiker Ρόδου αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο κατάστημα στο οποίο εφαρμόστηκε η νέα εταιρική ταυτότητα της Praktiker Hellas που σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου καταστημάτων της.

Για το 2016 αναμένεται αυξητική πορεία τόσο του τζίρου όσο και των εσόδων παρά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Μάλιστα η πορεία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική μέχρι τον Αύγουστο, ωστόσο έκτοτε καταγράφεται μια «προσγείωση», όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο το φάσμα της αγοράς. «Στο παρελθόν οι καταναλωτές με το που έμπαιναν στο κατάστημα έπαιρναν καρότσι. Τώρα είναι ζήτημα αν θα πάρουν καλάθι. Επιλέγουν με λίστα και κυνηγούν τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Υπάρχει επίσης μετατόπιση στην απόκτηση αγαθών από όχι και τόσο γνωστά brands» ανάφερε ο κ. Σελαλμαζίδης. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά ο κύκλος εργασιών βελτιώθηκε έφτασε τα €167,01 εκατ., καταγράφοντας άνοδο κατά 3,8% συγκριτικά με το 2014, ενώ η καθαρή κερδοφορία άγγιξε τα €2,09 εκατ.

Όπως τονίστηκε οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 7% με το Μέσο Όρο διακράτησης του ανθρώπινου δυναμικού να ανέρχεται σε 89,5%. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε η εταιρία άντεξε στην κρίση και παρά τα όσα εξελίχθηκαν με τη μητρική και τη αναγκαστική συρρίκνωση του λειτουργικού της κόστος το 2014 κατάφερε να κρατήσει επίπεδα μισθών σημαντικά πάνω από το κατώτατο όριο που θεσπίζει η υφιστάμενη νομοθεσία. Υπογραμμίστηκε δε ότι η Praktiker συνεργάζεται με περισσότερους από 400 προμηθευτές εκ των οποίων το 76% είναι σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα (παραγωγοί ή εισαγωγείς).

Τέλος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρίας κ. Σελαλμαζίδης για το σύνολο των 25 χρόνων η Praktiker Hellas σημειώνει κύκλο εργασιών ύψους €4,2 δις και έχει καταβάλει ή αποδώσει ασφαλιστικές εισφορές, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος που συνολικά αθροίζουν περισσότερα από €500 εκ, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ