Το deal της Tesla και η επέκταση της στην Ευρώπη

Το deal της Tesla και η επέκταση της στην Ευρώπη
Η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Motors Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει τη Γερμανική Grohmann Engineering GmbH, η οποία αναπτύσσει αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής για μπαταρίες και κυψέλες καυσίμων (fuel cells), καθώς η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή της σημαντικά μέχρι το 2018.

Η Grohmann, που εδρεύει στο Pruem της Γερμανίας, βοήθησε την Tesla να ανταγωνιστεί την Daimler και την BMW στην κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτων.

Η Tesla επιδιώκει να αυξήσει την συνολική παραγωγή της σε 500.000 οχήματα μέχρι 2018 ενώ φέτος ο αναμενόμενος ρυθμός παραγωγής είναι περίπου 80.000 αυτοκίνητα. Η κύρια μονάδα της εταιρείας βρίσκεται στο Fremont, της Καλιφόρνια.

“Μέχρι σήμερα, έχουμε αυξήσει το ποσοστό της παραγωγής στο εργοστάσιο μας στo Fremont κατά 400% σε διάστημα τεσσάρων ετών και περιμένουμε αυτήν την εξαγορά για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης”, δήλωσε στέλεχος της Τέσλα.

Μετά την εξαγορά, η οποία πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τις αρχές της Γερμανίας, πολλά εξαρτήματα των συστημάτων παραγωγής της Tesla θα σχεδιάζονται και θα παράγονται στην Pruem, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία, της οποίας οι οικονομικοί όροι δεν αποκαλύφθηκαν, αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας για μηχανικούς και τεχνικούς στη Γερμανία στα επόμενα δυο χρόνια, υπογράμμισε εκπρόσωπος της Tesla. Σήμερα, η Grohmann έχει περίπου 700 εργαζομένους.

H Tesla συμφώνησε την Κυριακή να εξαγοράσει το 74,9% των μετοχών από τον ιδρυτή της εταιρείας και ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μεριδίου, Klaus Grohmann και επιπλέον 25,1% των μετοχών που ανήκουν στην εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Beteiligungs AG DBAG.

Η DBAG, ανέφερε ότι αναμένεται να κερδίσει μεσοπρόθεσμα, κάποια εκατομμύρια από της από την πώληση των μετοχών της στην Grohmann και ότι η δεύτερη είχε έσοδα 123 εκατ. ευρώ το 2015.

Η DBAG επίσης εξήγησε ότι η Grohmann έχει αναπτύξει γραμμές παραγωγής για πολλές γερμανικές και διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τέλος, η Grohmann Engineering, μετά τη συμφωνία, θα μετονομαστεί σε Tesla Grohmann Automation.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ