Τα σχέδια Σαββίδη, το λόμπι της Μόσχας και οι συμμαχίες με το Μαξίμου

Τα σχέδια Σαββίδη, το λόμπι της Μόσχας και οι συμμαχίες με το Μαξίμου
«Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν εσείς θέλετε το ένα από τα μεγάλα κανάλια σας να είναι η ελληνική εκδοχή του RussiaToday…» Αυτή την δηλητηριώδη πλην προσεκτική απάντηση πήρε (στα…. Αγγλικά) πριν από περίπου ένα χρόνο κυβερνητικό στέλεχος που «ανίχνευε» προθέσεις φίλων και συμμάχων σε ένα καθόλα ευαίσθητο θέμα.

Και όταν μετέφερε την απάντηση αρμοδίως, υψώθηκε άτυπα «κόκκινη κάρτα» από το Μαξίμου σε έναν εκ των τότε ενδιαφερομένων επιχειρηματιών ο οποίος και απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Ένα χρόνο αργότερα και με τον Ιβάν Σαββίδη- γιατί περί αυτού πρόκειται – υπερθεματιστή λόγω του «φιάσκου» Καλογρίτσα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μεσολάβησε και ο μεν ΕλληνοΡώσος επιχειρηματίας αποφάσισε να μετάσχει στον διαγωνισμό ενώ επί μήνες το είχε αποκλείσει σαν ενδεχόμενο, η δε κυβέρνηση να θυμάται από την τότε απάντηση μόνον το «εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» τελεία και παύλα. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί με μια πανελλαδική άδεια στα χέρια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μάλλον από …ατύχημα παρά από σχεδιασμό Μαξίμου αλλά χωρίς να μπορεί να πείσει τους ένθεν-κακείθεν του Ατλαντικού εταίρους, ότι δεν είναι μια ακόμη «βελονιά» στον καμβά των σχέσεων αυτής της κυβέρνησης με τη Μόσχα.

«Ο φίλος σου ο Πούτιν»

Την επόμενη εβδομάδα στις 15 και 16 Νοεμβρίου μία ημέρα πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Το αν θα επαναλάβει -με άλλα λόγια φυσικά- αυτό που είχε πει το καλοκαίρι στον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία είναι ένα ερώτημα. Τότε όπως είχαν αποκαλύψει οι «Financial Times» κοινώς είχε διαρρεύσει η αμερικανική πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας είχε πει ότι είναι ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, και ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε «αυτό θα πρέπει να το πεις στον φίλο σου τον Πούτιν».

Η αίσθηση είναι ότι στη Σύνοδο του NATO η Αθήνα εμφανίστηκε η μόνη «απρόθυμη» στην πολύ σκληρή στάση των συμμάχων, απέναντι στη Ρωσία κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Λευκό Οίκο αλλά και το Βερολίνο. Η προχθεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα είχε για την αμερικανική πλευρά δύο σημαντικά πεδία. Τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό -το θέμα που άλλωστε φέρνει και τον Ομπάμα στην Αθήνα- και τις προθέσεις της Μόσχας για την επέκταση του Turkish stream σε «Greek Stream». Για το πρώτο δεν υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το δεύτερο υπήρξε επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η ρωσική ενεργειακή διπλωματία δεν έχει κανένα λόγο να εκτεθεί σε ένα διπλό veto Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ουάσιγκτον. Αν αυτά είναι τα μείζονα θέματα, μαζί με το Μεσανατολικό το προσφυγικό και θέματα στρατιωτικής σημασίας- όπως η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας καθώς η βάση του Ιντσιρλίκ δεν θεωρείται πλέον «σταθερά» της περιοχής- τα ελάσσονα όπως τα ελληνικά media, λογικά θα ήταν άνευ σημασίας για τη Ουάσιγκτον.

Δεν είναι …Ο Αμερικανικός παράγοντας είναι πολύ προσεκτικός στο θέμα των ΜΜΕ που επηρεάζουν καθοριστικά την κοινή γνώμη και το πολιτικό επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα. Και διακρίνουν ένα καμβά με σχέδιο και συνέχεια. Ότι για παράδειγμα ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που ένθερμα προωθούσε το σενάριο Σαββίδη. Όπως σχολίαζε σκωπτικά ξένος αναλυτής «Ηταν πολύ περίεργο να ανοίγε5ι ο κουμπάρος Καλογρίτσα πρώτος το θέμα και να το κλιμακώνει μέχρι τέλους…» Επίσης δεν διέλαθε της προσοχής τους ότι στη φάση της στέλεχωσης τότε του καναλιού Σαββίδη εμφανίστηκαν τα ονόματα 7 δημοσιογράφων -συνεργατών του Π. Καμμένου στο Υπουργείο ή στους ΑΝΕΛ.

Ότι τόσο ο Π. Καμμένος όπως και ο Νίκος Παππάς θέλουν και προωθούν έναν «γάμο» μεταξύ του Ι. Σαββίδη και κάποιου εκ των υπαρχόντων καναλαρχών στην αρχή με το Alpha και μετά με το Star είναι κομμάτι του καμβά που τους προκαλεί εντύπωση. Και ναι μεν τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά μετά την απόφαση του ΣτΕ αλλά πριν ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ παρενέβαινε ανοιχτά «Νομίζω ότι ο Alpha είχε μία πολύ καλή πρόταση, η οποία ακούστηκε από επιχειρηματία της Βορείου Ελλάδας, τον κύριο Σαββίδη, ο οποίος έκανε πρόταση στον κύριο Κοντομηνά να εξασφαλίσει όλους τους εργαζόμενους και τη βιωσιμότητα του καναλιού». Το πόσο «καλή» ήταν φάνηκε από τη συνέχεια όπου οι δύο πλευρές… αλληλομηνύθηκαν ενώ ο ισχυρός άντρας του Αlpha στις αρχές Οκτωβρίου μέσα από τη συχνότητα αποκάλυψε παρασκηνιακές λεπτομέρειες σε σχέση με το τι του πρότειναν άνθρωποι που τους στήριζε το Μαξίμου: "Θα μου δώσεις το 51%". Λέω "τι άλλο θέλεις;". Λέει:

"Θέλω τέσσερις εκπομπές την εβδομάδα, πολιτικές...»

Τυχαίο; Όχι και πάντως η έκρηξη Κοντομηνά σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές δεν εδράζεται μόνον στο ότι «κάποιοι πήγαν να του πάρουν το κανάλι». Εδράζεται και στο «ποιοι» το επιχείρησαν. Εχοντας σημαντικές επιχειρηματικές δράσεις στις ΗΠΑ και άριστες σχέσεις με συγκεκριμένους κύκλους στη Ουάσιγκτον ο ιδιοκτήτης του Alpha -που είναι ο πρώτος σε θεαματικότητα σταθμός- έγινε αποδέκτης του ίδιου καθαρού μηνύματος: Κόκκινο πανί η παράδοση του σταθμού σε φιλορωσικά συμφέροντα …Και όπως υπογράμμιζαν με νόημα ξένες πηγές «μην ξεχνάτε ότι την υπόθεση Βατοπαιδίου την ανέδειξε δημοσιογραφικά ο Alpha. Τότε αν θυμάστε υπήρχε πάλι θέμα με τις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας αλλά και Αθήνας – Ουάσιγκτον με τις επισκέψεις, τους αγωγούς, το Βουκουρέστι…» Επίσης, ο Δ. Κοντομηνάς είχε ξαναπεράσει από κάτι ανάλογο καθώς το 2011 τον είχε πλησιάσει ένας άλλος επενδυτής με επίσης ισχυρούς δεσμούς στη Ρωσία και επίσης φίλος του Π. Καμμένου.

Ο βαθύπλουτος Ρώσος Μαλοφέβ και ο εφοπλιστής Καραγιώργης

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και νυν ΥΠΕΘΑ -που σύμφωνα με ξένο αξιωματούχο είναι ένας πολιτικός με «πολύ μεγάλες ιδέες και άγνοια κινδύνου σε πολλά θέματα» - είχε ήδη επιχειρήσει να επηρεάσει το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα και νωρίτερα μέσω ενός άλλου καλού του φίλου και συνομιλητή του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη.

Τον Δεκέμβριο του 2015 παρουσιάστηκε επίσημα το τηλεοπτικό δίκτυο περιφερειακών καναλιών Hellas Net στο Μουσείο της Ακρόπολης και τότε Υπουργοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες κ.α είχαν παρακολούθησαν την επίσημη παρουσίαση των 11 καναλιών που κάλυπταν σχεδόν όλη την επικράτεια (Alfa Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος, Corfu Channel/Τηλεόραση της Κέρκυρας Δίκτυο 1 Καστοριάς, ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας Irida TV Ρόδου PLP Αχαΐας, Sitia TV Λασιθίου TVM Λέσβου το Attica TV Αττική και το TRT Μαγνησίας) Από τη σύνθεση των στελεχών που ανέλαβαν καίριες θέσεις ήταν φανερό ότι το «δίκτυο» είχε τις ένθερμες ευλογίες της συγκυβέρνησης.

Ο Γ. Καραγιώργης όμως δεν είναι ένας οποιοσδήποτε εφοπλιστής… Είχε υποστεί οικονομική καταστροφή στα μέσα των 90ς στην εταιρεία του «Silver Carre Vs» κάτι που του στοίχισε όχι μόνον οικονομικά αλλά πολυεπίπεδα. Είκοσι χρόνια αργότερα τα φώτα της δημοσιότητας -όχι όμως της ελληνικής ή μάλλον όχι μόνον της ελληνικής- έπεσαν πάνω του όταν παντρεύτηκε. Τον Οκτώβριο του 2014 λοιπόν ένα ναυλωμένο αεροπλάνο μετέφερε τους περίπου 90 Ελληνες καλεσμένους του ζευγαριού – ανάμεσα τους και ο Π. Καμμένος - στη Ρωσία όπου στην πόλη Πουσίνο τους φιλοξένησε ο κουμπάρος του ζευγαριού. Ενας βαθύπλουτος ρώσος εκλεκτός του Κρεμλίνου ο Κονσταντίν Μαλοφέβ…

Σύμφωνα με πηγές που ξέρουν την προϊστορία, ο Μαλοφέβ γνωρίστηκε με τον Καραγιώργη μέσα από κύκλους του Κρεμλίνου στους οποίους ο Ελληνας εφοπλιστής μπήκε από τον πνευματικό του Πούτιν τον πατέρα Τύχωνα. Η κουμπαριά ήταν το επιστέγασμα της φιλίας ή κατ άλλους και της συνεργασίας των δύο ανδρών καθώς ο Μαλοφέβ είναι για τη Δύση κυριολεκτικά «ανεπιθύμητος». Εχει μπει στη «μαύρη λίστα» για ταξίδια εντός της Ευρώπης, λόγω της εμπλοκής του στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Γι αυτό και μετέβησαν ζεύγος και καλεσμένοι στον …κουμπάρο. Ο Ρώσος ολιγάρχης σε μια σπάνια συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Μαρία Καρχιλάκη είχε αρνηθεί ότι έχει σχέση και δη πολιτική με τον Π. Καμμένο. «Ωραίος άνθρωπος, εξαιρετικός τραγουδιστής κι επίσης εξαιρετικός chef. Στον γάμο τον γνώρισα, όπως γνώρισα κι άλλους προσκεκλημένους του Γιάννη. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Όσοι γράφουν και λένε άλλα μάλλον μπερδεύουν την κανονική ζωή με τα πολιτικά θρίλερ του Χόλυγουντ»

Το Ρωσικό λόμπι

Το Χόλυγουντ ή μάλλον η Ουάσιγκτον όμως έχει άλλη άποψη και την ίδια έχει το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Το ταξίδι των 90 έγινε λοιπόν έγινε τον Οκτώβριο του 2014. Δύο μήνες μετά Ρώσοι χάκερς αντικαθεστωτικοί δημοσίευσαν υποκλαπέντα emails… Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit επικαλούμενη πληροφορίες από τα …700 mailς του Γκεόργκι Γκάβριτς τρίτου γραμματέα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα περίοδο 2009-2013 έκανε λόγο για αποδείξεις των στενότατων επαφών των Ρώσων ολιγαρχών όπως ο Μαλοφέβ και ιδεολόγων όπως του Αλεξάντερ Ντούγκιν με σημαντικούς Ελληνες πολιτικούς. «Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζονται για την κυριαρχία της Μόσχας.

Εκατοντάδες εμπιστευτικά E-Mails καταδεικνύουν τον τρόπο με τον όποιο προσπαθούν να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση», έγραφε το άρθρο. Αν το όνομα Ντούγκιν σας θυμίζει κάτι πρόκειται για τον γνωστό και σε εμάς νεο-ευρασιατικό ιδεολόγο που είχε καλέσει σαν ομιλητή το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τον υποδέχτηκε ο τότε καθηγητής του ΠΑΠΕΙ Νίκος Κοτζιάς το 2013. Δύο χρόνια αργότερα τον Ιανουάριο του 2015 ο Ν. Κοτζιάς ήταν πια ΥΠΕΞ και οι Financial Times έγραψαν για τις σχέσεις του με τον «εθνικιστή ρώσο ιδεολόγο» προκαλώντας σάλο. Ο Ντούγκιν είναι ένα «είδος γκουρού του νέου επιθετικού ρωσικού ιμπεριαλισμού, με απόκρυφα γεωπολιτικά οράματα για μία ρωσική κυριαρχία από την Ασία έως την Ευρώπη, σε αντίστιξη στον μισητό φιλελευθερισμό της Δύσης» όπως σχολίαζε η εφημερίδα Die Zeit.

Όπως αποκαλύπτεται από τα e-mails oΓκράβιτς στενός φίλος του Ντούγκιν κράτησε «ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών, με προφανή στόχο τη δημιουργία φιλορωσικής και ταυτόχρονα αντιευρωπαϊκής «πλατφόρμας». Υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας, στελέχη επιχειρήσεων, μέχρι και εκδότες, άνθρωποι που μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή σε πολιτικούς εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης: Από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικιστικό κυβερνητικό εταίρο του ΑΝΕΛ μέχρι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.» Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γνωστές οι «έμμεσες» σχέσεις της Μόσχας μέσω συγκεκριμένων προσώπων με λαϊκιστικά εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη όπως το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο», το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρα Ορμπάν ή το Ιταλικό Φόρτσα Νουόβα.

Ο Γκράβιτς πέραν του Ντούγκιν συνδέεται και με τον Μαλοφέβ καθώς εμφανίζεται ως εμπειρογνώμονας στις λίστες αλληλογραφίας της Marshall Capital, εταιρείας επενδύσεων, συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη.

Η Δύση λοιπόν είναι βέβαιη ότι χρηματοδοτεί τις φιλορωσικές παραστρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Ουκρανία γι αυτό και του έχει επιβάλλει κυρώσεις. Ο ίδιος φυσικά το αρνείται και κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Δύση «Είμαι εξαιρετικά αντιΑμερικανός και το δείχνω…» είπε «Θεωρούμαι, λοιπόν, “φυσικός εχθρός” αυτής της αντι-κουλτούρας που προσωπικά αποκαλώ “φιλελεύθερο ολοκληρωτισμό” η οποία συναντάται στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».

Η ενόχληση των ΗΠΑκαι οι προειδοποιήσεις

Τώρα τι κάνει τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό παράγοντα να πιστεύει ότι υπάρχει βάθος και ουσία στις σχέσεις κάποιων Ελλήνων κυβερνητικών με όλα τα παραπάνω; Πιστεύουν πραγματικά ότι επηρεάζεται συνολικά η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ή ότι δημιουργούνται ζητήματα; Εκφράζουν την ενόχληση τους και προειδοποιούν για τυχόν συνέπειες; «Δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά ξέρουμε όμως ότι υπάρχει ρωσικό λόμπι και ότι υπάρχουν πια πολιτικοί δεσμοί» εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί πανευρωπαϊκά το θέμα σε συνεργασία με τους Αμερικανούς. «Για παράδειγμα το RISS (Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών) έχει επίσημα σχέση από το 2014 τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τους ΑΝΕΛ μέσω think tanks» λέει και συνεχίζει: «Επικεφαλής είναι ο πρ. στρατηγός των μυστικών υπηρεσιών Λεονίντ Ρεσέτνικοφ του οποίου οι ιδέες και οι απόψεις είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές του Ντούγκιν».

Σύμφωνα με την κυρίαρχη ανάλυση σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες χρηματοδοτείται και προωθείται ένα δίκτυο «για τη δημιουργία στρατηγικών κι ιδεολογικών συμμαχιών με ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων ως εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το ότι είναι ευρύτερο δεν αφορά δηλαδή μόνον στην Ελλάδα, το αναβαθμίζει σε σχέση με την Αθήνα και ότι η Αθήνα έχει παραδοσιακά ιστορικούς συναισθηματικούς και όχι μόνον δεσμούς με την Ρωσία, το μεγεθύνει. Με δεδομένη λοιπόν την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει περίπτωση ο αμερικανικός παράγοντας, που σε αυτά τα θέματα ηγείται των Δυτικών συμφερόντων, να επιτρέψει κάποιο «παιχνίδι» ή την ελάχιστη αλλαγή «ασήμαντων» δεδομένων. Η δε γειτονιά μας - όπως καταδεικνύουν οι δηλώσεις Ερντογάν που έχει στην καρδιά του τη Θεσσαλονίκη και τους Τούρκους αδελφούς στη Θράκη ή του Ράμα που θυμήθηκε τους Τσάμηδες και τη διάσωση της Ακρόπολης- είναι πολύ επιθετική όταν οι συνθήκες της το επιτρέπουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ