Ο Ιβάν Σαββίδης και η μάχη για τη Σουρωτή

Ο Ιβάν Σαββίδης και η μάχη για τη Σουρωτή
Μάχη για την πλειοψηφία των μετοχών της Σουρωτής θα δώσει την επόμενη εβδομάδα ο όμιλος Dimera του Ιβάν Σαββίδη με την πολυεθνική Coca Cola , με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο της ιστορικής ελληνικής εταιρείας.

Αν τα καταφέρει, που φαίνεται πολύ πιθανό αν κρίνουμε από τα όσα έχουν δηλώσει οι υφιστάμενοι μέτοχοι που επί το πλείστον είναι οι εργαζόμενοι,, θα επιδιώξει, πέραν των άλλων, την δυναμική είσοδο της ΣΟΥΡΩΤΗ στην αγορά της Ρωσίας όπου ο όμιλος του διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής τροφίμων το οποίο είναι ανταγωνιστικό σε ένα βαθμό με αυτό της Coca Cola.

Στόχος της Dimerra είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας με απόλυτο σεβασμό στην ελληνικότητα της, στα τοπικά χαρακτηριστικά της και στη συμβολή της στην ευημερία της περιοχής και των κατοίκων της, διασφαλίζοντας έτσι και τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που στο άκουσμα της έλευσης της coca cola θορυβήθηκαν λόγω του βεβαρυμμένου παρελθόντος της πολυεθνικής στην περιοχή. Όπως υποστηρίζουν δεν μπορούν να ξεχάσουν το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια η Coca cola έκλεισε το δικό της εργοστάσιο απολύοντας εργαζόμενους και ακολούθως επέλεξε να εισάγει προϊόντα στην Ελλάδα από τις μονάδες της στα Βαλκάνια. Μάλιστα η Coca Cola με αγωγή ζητά από τους εργαζομένους ποσό – "μαμούθ", ύψους 1 εκ. ευρώ ως αποζημίωση κατηγορώντας τους για ηθική βλάβη και δυσφήμηση εις βάρος της. Από την άλλη, ο όμιλος Σαββίδη, επενδύει συστηματικά στη χώρα και τα επόμενα χρόνια προτίθεται να επενδύσει σε υπό εξέλιξη προγράμματα στη Βόρεια Ελλάδα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα προστεθούν στα περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, που ο όμιλος έχει ήδη «ρίξει» στην περιοχή τα τελευταία 3,5 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον ΠΑΟΚ, έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, ενώ δυναμική είσοδο επιχειρεί και στον χώρο των media μετά την απόκτηση της 4ης άδειας τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Όπως δηλώνει στο MoneyPro ο κ. Ι. Ιωαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Σουρωτής, «το ενδιαφέρον των δύο ομίλων επιβραβεύει την προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και επιθυμία μου είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και η εταιρεία να παραμείνει ελληνική, κρατώντας το χαρακτήρα της και με σεβασμό στην πορεία της. Ο νέος επενδυτής είναι ευπρόσδεκτος και περιμένουμε τα σχέδιά του και επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της εταιρείας».

Οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι κάλεσα την Dimera

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματεία εργαζομένων, τοπικών παραγόντων και μικρομετόχων της «Σουρωτή» ήταν αυτά που έπεισαν την διοίκηση της Dimera Group να καταθέσει την δημόσια προσφορά ύψους 1 ευρώ /μετοχή, με το αίτημα να παραμείνει η Σουρωτή σε ελληνικά χέρια. Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του 15% της εταιρείας που εκπλειστηρίασε η Πειραιώς, προσφέροντας όμως χαμηλότερο τίμημα από την Coca Cola και γι αυτό δεν κατάφεραν να το αποκτήσουν. Στην πολυμετοχική Σουρωτή συμμετέχουν 1.200 μικρομετόχοι οι οποίοι κατέχουν το 56% των μετοχών (οι περισσότεροι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρκετοί από αυτούς εργαζόμενοι στην εταιρία), ο Δήμος Θέρμης που κατέχει το 16% των μετοχών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και, πλέον, η Coca-Cola με 15%. Το κάλεσμα του Ιβάν Σαββίδη προς τους μετόχους της «ΣΟΥΡΩΤΗ» ξεκινά την Τρίτη 1/11 και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 8/11, όπου όσοι επιθυμούν θα μπορούν να προσέλθουν στο Makedonia Palace και να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους λαμβάνοντας άμεσα στους λογαριασμούς τους το τίμημα. Την ίδια προσφορά έχει καταθέσει και η Coca-Cola HBC Holdings B.V., ο επενδυτικός φορέας του Ομίλου Coca-Cola HBC.
Ποια είναι η Σουρωτή

Η Σουρωτή με μερίδιο 58% (πηγή: IRI) είναι leader στην αγορά του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού. Οι πωλήσεις της το 2015 διαμορφώθηκαν τα 11,599 εκατ. ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές της περιορίσθηκαν στα 628.488 ευρώ από ζημιές 951.344 ευρώ που ήταν στη χρήση του 2014. Η εταιρεία δεν έχει δανεισμό, η καθαρή λογιστική της αξία με ημερομηνία 31/12/2015 ήταν 9,177 εκατ. ευρώ, το σύνολο του ενεργητικού της την εξεταζόμενη περίοδο ήταν στα 17.061.255,9 ευρώ και το σύνολο της καθαρής της θέσης ήταν 12,242 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 80% του τζίρου της εταιρίας -11,7 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου το ίδιο το 2016- αφορούν το ανθρακούχο νερό, που εμφιαλώνεται στην περιοχή 100 χρόνια.

Μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση στο Κρεμλίνο

Σε μια επίδειξη της δύναμης και του επιχειρηματικού εκτοπίσματος του ομίλου Dimera στη ρωσική και την ελληνική αγορά, ο Ιβάν Σαββίδης πραγματοποίησε μεγαλοπρεπή εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου του Κρεμλίνου, με 6.000 προσκεκλημένους, προς τιμήν της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας . Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν γνωστοί ομογενείς επιχειρηματίες, όπως ο βασιλιάς του τσιμέντου Φιλαρέτ Γκάλτσεφ (συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πιο πλούσιων Ρώσων) και η πολιτικός Ολγα Κοβιτίδη, μέλος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Αμυνα και την Ασφάλεια και ο ελληνικής καταγωγής, Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν.

Την ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού. Τη ρωσική κυβέρνηση θα εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Στην εκδήλωση πρωταγωνίστησαν διάσημες ορχήστρες και μπαλέτα της Μόσχας, ποντιακοί χορευτικοί σύλλογοι και γνωστοί έλληνες και ξένοι ερμηνευτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου «AGROCOM» που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004 και περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes. Ο όμιλος «AGROCOM», επιχειρεί στους τομείς της καπνοβιομηχανίας, της επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, της αγροτικής οικονομίας, της συσκευασίας, του λιανικού εμπορίου. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Ο συνολικός όγκος ακαθάριστων πωλήσεων ανέρχεται στα 1302 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάθε έτος ο όμιλος καταβάλλει περίπου 684 εκατ. ευρώ για φόρους στο ρωσικό κράτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ