Το επενδυτικό πλάνο των ΕΛΠΕ αξίας 1 δισ.

Το επενδυτικό πλάνο των ΕΛΠΕ αξίας 1 δισ.
Επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 750 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από τον Όμιλο ΕΛΠΕ για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός κατά την ομιλία του στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα «Επενδύοντας στην Ενέργεια, σε ένα ασταθές Οικονομικό και Γεωπολιτικό Περιβάλλον».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, η σημαντική κερδοφορία του Ομίλου με EBITDA 758 εκατ. ευρώ το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016 με πρόβλεψη για κέρδη έως 700 εκατ. ευρώ, παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια και τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια αγορά. Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει και αναχρηματοδοτήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του για την περίοδο 2016-18, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ από τη βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων προηγούμενων ομολόγων και δανείων, στην οποία προχώρησε πρόσφατα, θα εξοικονομήσει χρηματοοικονομικές δαπάνες της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε, εξάλλου, η πρόσφατη έξοδος του ομίλου στις διεθνείς χρηματαγορές, παρά το απαγορευτικό «country risk», αφού προσφέρθηκαν υπερδιπλάσια ποσά από τα αιτηθέντα και αντλήθηκαν 375 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,875%, έναντι 8% του παλαιού ομολόγου.

Στην ομιλία του ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, στη γεωπολιτική αστάθεια ιδιαίτερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και στον ενεργειακό μετασχηματισμό και στη μεταπετρελαϊκή εποχή. «Η συνεχιζόμενη αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για όγδοο ήδη χρόνο και η δραματική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου αναδεικνύουν τη στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης ως μια νέα "κανονικότητα"» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση μετεξελίσσεται σε κοινωνική και πολιτική κρίση, με εμφανείς τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σχολιάζοντας τη διαχρονική υστέρηση της Ελλάδας στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και διαφθοράς ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικών χωρών της Βαλκανικής, μίλησε για «αρνητικές διαπιστώσεις που δεν επιτρέπουν πολιτικές θριαμβολογίες ή αφορισμούς, αλλά αντίθετα επιβάλουν την ευρεία συναίνεση για τη συστηματική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών της κρατικής γραφειοκρατίας και του θεσμικού πλαισίου».
Αναφερόμενος στον κλάδο του πετρελαίου ο κ. Τσοτσορός υπογράμμισε ότι, υπό την πίεση της περιορισμένης ζήτησης ο ανταγωνισμός εντείνεται, με αποτέλεσμα να διακόψουν τη λειτουργία τους περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά διυλιστήρια την τελευταία δεκαετία, ενώ ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δράσεις αντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

«Ο όμιλος ΕΛΠΕ υλοποίησε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και βελτίωσης της απόδοσης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου που ανέρχεται στο ύψος των περίπου 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο του εξασφάλισε την ανταγωνιστική παρουσία την περίοδο που διανύουμε» δήλωσε ο κ. Τσοτσορός.

Αναλύοντας τη στρατηγική του ομίλου για την περίοδο 2016-21, έθεσε ως βασικούς στόχους:

  • Την παραμονή των διυλιστηρίων στο 25% των πρώτων μονάδων του ανταγωνισμού, με συνεχείς παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας, για τις οποίες θα δαπανηθούν 400 εκατ. ευρώ.
  • Την αναμόρφωση της εμπορικής πολιτικής με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας του ομίλου τόσο στην εσωτερική, αλλά κύρια στην εξαγωγική αγορά πετρελαιοειδών, όπου εκτιμάται ότι θα κατευθύνεται το 70% περίπου της παραγωγής. Ταυτόχρονα, διερευνάται συστηματικά και η είσοδος σε νέες αγορές.
  • Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διεύρυνσης της παρουσίας, αλλά και μετασχηματισμού των μορφών και της επιχειρησιακής δράσης των μονάδων πώλησης, καθώς μέχρι το 2030 τα κέρδη εκτός προϊόντων πετρελαιοειδών (NFR) θα αποτελούν το 50% των συνολικών κερδών των πρατηρίων καυσίμων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
  • Τον σχεδιασμό των επενδυτικών δράσεων και του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων στόχων για αυξημένη συμμετοχής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, όπου ήδη τα ΕΛΠΕ έχουν σημαντική παρουσία.
  • Την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού αναφορικά με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, για τη συμμετοχή και την εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς εξειδικευμένους ομίλους.

Ο κ. Τσοτσορός, αναφερόμενος στον Πατραϊκό, επιβεβαίωσε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρισδιάστατες έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου, ο οποίος αν περιέχει πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 100 εκατ. βαρελιών». Όπως είπε, η επεξεργασία των δεδομένων συνεχίζεται και οι οριστικές αποφάσεις για την εκτέλεση γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ληφθούν τον Ιούλιο του 2017.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία του ομίλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η επιχειρηματική δράση στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της διαρκούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και της έγκαιρης και αποτελεσματικής προσαρμογής στον συντελούμενο ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ