Ποιες ελληνικές εταιρείες βραβεύτηκαν για την περιβαλλοντική τους πολιτική

Ποιες ελληνικές εταιρείες βραβεύτηκαν για την περιβαλλοντική τους πολιτική
Το υψηλό επίπεδο της υπευθυνότητας των επιχειρήσεων της χώρας μας όσον αφορά το περιβάλλον βραβεύτηκε από τον ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος) κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής βραδιάς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.


Η Τράπεζα Πειραιώς απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Οργάνωσης και Διοίκησης, ενώ στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη ΜΕΤΚΑ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει ολόκληρη περιβαλλοντική προσέγγιση από το 2004, ενώ το 2015 ο δείκτης αξιολόγησης Dow Jones Sustainability Index βαθμολόγησε με 100% το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της Τράπεζας.

Ο Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ με γνώμονα τη συστηματική βελτίωση, τη διαφάνεια και την αποτελεσματική ενημέρωση, τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πληροφοριακό σύστημα για τη συλλογή, τον έλεγχο και την αναφορά περιβαλλοντικών στοιχείων σε επίπεδο Ομίλου.

Η ΜΕΤΚΑ την ίδια στιγμή έχει δεσμευτεί στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης και οι επιχειρησιακές πρακτικές της είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Τα βραβεία προϊόντος και υπηρεσιών απέσπασαν με τη σειρά που αναφέρονται η Coca Cola Τρία Έψιλον, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΥΔΑΠ.
Η Coca Cola Τρία Έψιλον είναι μέλος του ομίλου Coca Cola ΗBC που διακρίνεται για την πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί, ενώ κατέχει την ηγετική θέση στους Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones μεταξύ των εταιρειών του κλάδου για τρεις συνεχείς χρονιές.

Η ΕΚΟ, θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, δημιούργησε ένα καινοτόμο καύσιμο υψηλής απόδοσης και καθαρότητας, το οποίο εκφράζει απόλυτα τη δέσμευση της διοίκησης στα θέματα ποιότητας, υγείας, ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ΕΥΔΑΠ συνδυάζει καινοτόμα στοιχεία όπως ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων με επί τόπου εφαρμογή και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για απομακρυσμένη λειτουργία και παρακολούθηση.

Oι HEC (Hellenic Environmental Center), Unilever και Helector S.A κατάφεραν να λάβουν τιμητική διάκριση στην κατηγορία της διεργασίας.
Η HEC έχει πετύχει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 25%, τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων, τη μείωση του απαιτούμενου χώρου κατά 50% και τον πλήρη έλεγχο των αερίων εκπομπών.

H ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas A.E. μέσα στα 4 πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος της έχει πετύχει 25% μείωση στην κατανάλωση νερού, 54% λιγότερα απορρίμματα από το χωράφι, 38,5% μείωση στα αζωτούχα λιπάσματα και 24% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ από την άλλη λειτουργεί τη μοναδική ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων με την τεχνολογία της αποτέφρωσης στα Άνω Λιόσια, η οποία είναι σε θέση να επεξεργαστεί 30 τόνους αποβλήτων ανά ημέρα.

Στην υποκατηγορία της Βιοποικιλότητας κατάφεραν να ξεχωρίσουν οι Τράπεζα Πειραιώς, HEC και ΕΥΔΑΠ, ενώ οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄βαθμού που βραβεύτηκαν για την περιβαλλοντική τους συνείδηση ήταν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης τέλος με τιμή έλαβαν ο Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ, η Ε.Π.Τ.Α Α.Ε και οι Green Angels –που απέσπασαν και οι δύο το δεύτερο βραβείο- και ο Όμιλος Καράτζη Α.Ε.

Ο ΟΤΕ εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης από το 2015 σε 15 κτίρια σε όλη την Ελλάδα καλύπτοντας 7.900 περίπου εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 178 σταθμοί ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και 2.910 κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού.

Η εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε. υλοποίησε δύο ευρωπαϊκά έργα με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση τόσο των τοπικών αρχών όσο και των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι Green Angels αποτελούν την πρότυπη ελληνική κοινότητα περιβαλλοντικά υπεύθυνων επιχειρήσεων, ενώ το εγχείρημα τους αποτελεί μια πρωτοβουλία της ICAP Group και της GREENiT Environmental.

Ο Όμιλος Καράτζη τέλος εφαρμόζει αυστηρές, περιβαλλοντικά υπεύθυνες κατευθυντήριες γραμμές σε όλες τις φάσεις της παραγωγής, ενώ παράλληλα επιμορφώνει το εργατικό του δυναμικό σχετικά με την ορθή χρήση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση αποβλήτων και την κατανάλωση ενέργειας και νερού.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε βίντεο με το χαιρετισμό του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κ. Καρμένου Βέλα, ο οποίος συνεχάρη τις εταιρείες τις οποίες παρότρυνε να συνεχίσουν έτσι.

Λίγα λόγια για τον ΠΑΣΕΠΠΕ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 2001 και αριθμεί πλέον των 100 ενεργών μελών σε έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, ως διαχειριστικές, κατασκευαστικές, τεχνολογικές και μελετητικές εταιρείες.

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ εκπροσωπεί την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη Διαχείριση Αποβλήτων και Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, την γνωστή FEAD, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και η οποία έχει να επιδείξει σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Πέρα από πλειάδα στόχων και έργων του Συνδέσμου για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα, ο ΠΑΣΕΠΠΕ παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Νομοθεσίας σε μια σειρά από στρατηγικής σημασίας φλέγοντα ζητήματα για τον κλάδο.

πηγή: reporter.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ