Ποιες εταιρίες «εισάγουν» χρήματα από το εξωτερικό

Ποιες εταιρίες «εισάγουν» χρήματα από το εξωτερικό
Τη στιγμή που οι αγορές παραμένουν ερμητικά κλειστές για την Ελλάδα, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες βγαίνουν στις αγορές, δανείζονται με επιτόκια που δεν έχουν καμία σχέση με τα επιτόκια της Ελληνικής «δεκαετίας» και αναχρηματοδοτούν τον δανεισμό τους.

Όταν η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να ανοίξει και να κλείσει, κατά τις κυβερνητικές θέσεις, τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και ο όρος Grexit έχει παραγραφεί πλέον από το λεξιλόγιο των αγορών, οι μεγάλες εισηγμένες βγαίνουν και δανείζονται με επιτόκιο 3,8%, όσο είναι περίπου το επιτόκιο μίας ακόμα «μνημονιακής» χώρας, εν προκειμένω της Πορτογαλίας. Το αν οι εισηγμένες δανείζονται από τις αγορές πιο φθηνά σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν εμπιστοσύνη στο management, κάτι που δεν συμβαίνει με το… management της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιντραλότ, που πριν από δύο χρόνια είχε δανειστεί με επιτόκιο 9,75%, προ 15θημέρου ανακοίνωσε ότι δανείστηκε από τις αγορές περί τα 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75%. Δηλαδή καλύτερο και σε σχέση με την προηγούμενη διετία και καλύτερο σε σχέση με το 8,5% της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτέλεσμα κυρίως της ενδυνάμωσης του ομίλου στις διεθνείς αγορές στοιχήματος όπου δραστηριοποιείται. Επίσης, οι ξένοι δεν δανείζουν με τίποτα την Ελλάδα, αλλά δίνουν τα λεφτά τους και νοιώθουν ασφάλεια όταν τοποθετούνται στον Τιτάνα με 300 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 3,8%, ή στα ΕΛΠΕ 375 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 4,8%.

‘Ιδιο κλίμα βεβαίως επικρατεί και στις διαπραγματεύσιμες ομολογίες, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται πλέον στην Ελλάδα, δια μέσου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου ο Φουρλής για τα 40 εκατ. ευρώ της Housemarket, έκλεισε τη συμφωνία με την αγορά για απόδοση στο 5% και όχι μόνο αυτό, αλλά η EBRD , «έριξε» και περίπου 6 εκατ. ευρώ! Θεσμικοί επενδυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπήκαν και στο ομολογιακό της Forthnet, δίνοντας 70 εκατ. ευρώ και άλλα 20 εκατ. ευρώ, πριν από μερικούς μήνες στην MLS. Κι αυτά συμβαίνουν με την αγορά και την οικονομία να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, με το 2016 να είναι μία ακόμα υφεσιακή χρονιά, τις τράπεζες κλειστές, τη φορολογία να κατατρώγει την όποια ασθμαίνουσα κερδοφορία και την πολιτική αβεβαιότητα στο έπακρο.

Σημειωτέον, πως μέχρι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ή τέλος πάντων, το μεγαλύτερο μέρος αυτής τον περασμένο Μάιο, οι εταιρείες ούτε καν το σκέπτονταν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους, παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει το ok των τραπεζών αλλά και των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους. Σύμφωνα με την αγορά οι ομολογιακές εκδόσεις του πρώτου εξαμήνου έγιναν με κόστος 6 – 7%, ενώ οι μεγάλες εισηγμένες, όπως φάνηκε στη συνέχεια, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αγορές από το καλοκαίρι κι έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, αν το 2015, λόγω των capital controls, τις extreme διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη με τους δανειστές, το δημοψήφισμα και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι εισηγμένες άντλησαν από τις αγορές περί τα 800 εκατ. ευρώ, φέτος και μέχρι σήμερα, το ποσό αυτό ξεπερνά το 1,1 δις. ευρώ.

Ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται τόσο η έκδοση ομολογιακών στις διεθνείς αγορές, όσο και στο εσωτερικό από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των εταιρικών ομολόγων. Δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους πάντως, μεγάλες εισηγμένες, όπως η ΔΕΗ, η οποία σε πρώτη φάση θα εισπράξει το ζεστό χρήμα των 100 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Μυτιληναίου μετά τη συμφωνία για την τιμολογιακή πολιτική της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «MP» σε συζητήσεις με δύο Ελληνικές τράπεζες βρίσκεται και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την έκδοση ομολογιακού μέχρι του ποσού των 40 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ