Η μάχη για το νέο ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας

Η μάχη για το νέο ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας
Ένα ακόμη ξενοδοχείο ενδέχεται να αποκτήσει η πλατεία Ομονοίας εάν ευοδωθεί ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Η προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ), με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου, αφορά τη μίσθωση του κτηρίου που φιλοξενούσε το πρώην ξενοδοχείο «La Mirage» που βρίσκεται στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια.

Όπως αναφέρεται στους όρους της προκήρυξης, «η εκμίσθωση του ανωτέρω ακινήτου αποσκοπεί στην αξιοποίησή του ως Ξενοδοχειακής Μονάδας / Ξενοδοχείου». Το ΜΕΤ προχωρεί στον διαγωνισμό σε μία περίοδο που ένας αριθμός νέων ξενοδοχείων ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, δίνοντας νέα ζωή και λάμψη στο κέντρο της Αθήνας.

Η αρχή στην περιοχή έγινε από το Athens Tiare Hotel της εταιρείας Mage Hotels and Resorts, γειτονικό του «Mirage» που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τη Δευτέρα 1η Αυγούστου. Το Athens Tiare Hotel, με δυναμικότητα 111 δωματίων και σουιτών, βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 2 στην πλατεία Ομονοίας. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε στην Αθήνα μέσα στο 2016 με ολική ανακαίνιση και την επένδυση να φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα άνοιξε τις πόρτες του το Athens Avenue Hotel έπειτα από ολοκληρωτική ανακατασκευή, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας επί της Λεωφόρου Συγγρού, με 94 δωμάτια. Αρχές Σεπτεμβρίου άρχισε τη λειτουργία του το πεντάστερο «Electra Metropolis Athens», μια επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, 223 δωματίων, που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως και ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων Ηλέκτρα.

Την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2), το πρώτο ξενοδοχείο της Wyndham στη χώρα μας, η οποία είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο με βάση υπολογισμούς στον αριθμό των μονάδων.

Τιμή εκκίνησης ύψος επένδυσης

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για το πρώην Mirage, η προκήρυξη του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας αναφέρει ότι η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των 26.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου, για το πρώτο έτος της μίσθωσης και ετήσια αναπροσαρμογή κατά ποσοστό ίσο με 3%. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 40 έτη. Ο μισθωτής θα οφείλει, πέραν του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθώματος, να καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα τουλάχιστον ίσο με ποσοστό 1,7% του κύκλου εργασιών ακαθάριστων εσόδων (τζίρος) των δραστηριοτήτων του σε ολόκληρο το μίσθιο. Το ελάχιστο κόστος ανακατασκευής του μισθίου (κόστος επενδύσεως), το οποίο υποχρεούται ρητώς και σαφώς να δαπανήσει αποδεδειγμένα ο μισθωτής, ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες ανακατασκευής δεν δύναται σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν το διάστημα των δύο ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, αναφέρει η προκήρυξη. Η διενέργεια του διαγωνισμού Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις, στα γραφεία του ΜΤΑ, με την πρώτη φάση να αρχίζει την Τετάρτη 09-11-2016 και ώρα 09.00 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 10-11-2016. Ειδικότερα την Τετάρτη 09-11-2016 και την Πέμπτη θα ανοιχθούν οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων που περιλαμβάνουν τα στοιχεία τους και την τεχνική προσφορά.

Στη δεύτερη φάση η επιτροπή θα ζητήσει όσοι δεν έχουν αποκλεισθεί να καταθέσουν οικονομικές προσφορές που θα αφορούν στο ύψος του απαιτηθέντος μισθώματος κατά το πρώτο έτος της μίσθωσης, το οποίο πρέπει να είναι υψηλότερο ή ίσο της τιμής εκκίνησης, ήτοι του ποσού των 26.000,00 ευρώ. Σε αυτή τη φάση, και ειδικότερα στην περίπτωση που υποβληθούν εγγράφως προσφορές από δύο τουλάχιστον υποψηφίους, ο διαγωνισμός θα συνεχισθεί με προφορικές προσφορές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κάθε αντιπροσφορά πρέπει υποχρεωτικά να είναι μεγαλύτερη της τελευταίας προταθείσας κατά ποσοστό 2% τουλάχιστον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ