Σε πορτογαλικά χέρια περνά η ιστορική εταιρία «Γιούλα»

Σε πορτογαλικά χέρια περνά η ιστορική εταιρία «Γιούλα»
Στον έλεγχο του πορτογαλικού ομίλου ΒΑ Vidro, πρόκειται να περάσει η υαλουργία Γιούλα. Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό due diligence από την πλευρά της πορτογαλικής υαλουργίας, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και η πολύπλοκη συναλλαγή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ανεβάζουν το καθαρό τίμημα σε πάνω από 170 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι Πορτογάλοι σχεδιάζουν την αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανεισμού της εγχώριας υαλουργίας.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία καθώς ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της Υαλουργίας Γιούλα είχε αναθέσει στη Citigroup Global Markets Limited να βρει αγοραστή για την ιστορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1947 και έχει έδρα της το Αιγάλεω. Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν σοβαρές προτάσεις από τρεις ενδιαφερόμενους, ωστόσο ηπροσφορά της Vidro κρίθηκε η προτιμητέα και ακολούθησε οικονομικός και νομικός έλεγχος που διήρκησε αρκετούς μήνες, και προχθές επήλθε η οριστική συμφωνία.

Με βάση το deal, η Vidro θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της περίπου το 85% της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου Γιούλα. Πρόκειται για τις θυγατρικές σε Ρουμανία (Stirom Bucuresti), Βουλγαρία (Drujba Glassworks) και την εν Ελλάδι δραστηριότητα, ενώ στην οικογένεια Βουλγαράκη παραμένουν η δραστηριότητα στην Ουκρανία και ο κλάδος του επιτραπέζιου γιαλιού.

Οι Πορτογάλοι αποκτούν μια εταιρεία ηγέτη στον κλάδο της, με σημαντική εξωστρέφεια, (το 80% των πωλήσεων εκτιμάται ότι πραγματοποιείται εκτός των ελληνικών συνόρων) και παρουσία με μονάδες παραγωγής σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία. Συνολικά, διαθέτει επτά μονάδες παραγωγής, με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προiόντων, οι οποίες παράγουν ετησίως πάνω από 2 δισ. τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατ. τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικό γυαλί και 650.000 τετραγωνικά μέτρα διακοσμητικό τζάμι. Σύμφωνα με τελευταία δημοσιευθέντα στοιχεία, ο τζίρος του ομίλου Γιούλα ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 56 εκατ. ευρώ, οι ζημιές σε 17 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 308 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτες της Υαλουργίας Γιούλα είναι η οικογένεια Βουλγαράκη (τέσσερα αδέλφια) με ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από τις τράπεζες Εθνική και Eurobank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ