Το ελληνικό κρασί που κατακτά τις διεθνείς αγορές

Το ελληνικό κρασί που κατακτά τις διεθνείς αγορές
Ο συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται σχεδόν το σύνολο της παραγωγής των αμπελουργών του νησιού. 

Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτέλεσε ανέκαθεν έναν από τους κύριους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 22 χώρες.

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, , η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.

H Ένωση διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, το οινοποιείο στο Kαρλόβασι, το οποίοεξυπηρετεί τα αμπελοχώρια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ εκείνο στη θέση Mαλαγάρι, λίγο έξω από το Bαθύ, εξυπηρετεί το υπόλοιπο νησί, ενώ φιλοξενεί και τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης.

Στο Mαλαγάρι θα βρείτε επίσης και το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Kαι τα δύο οινοποιεία της EOΣΣ δέχονται επισκέπτες, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ