Τα funds από τα Κέιμαν που βγάζουν χρυσάφι από το ΧΑ

Τα funds από τα Κέιμαν που βγάζουν χρυσάφι από το ΧΑ
Με μόλις χίλια δολάρια μπορείς να σορτάρεις εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι μετά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα σου επιβάλει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όμως το πρόστιμο σου είναι αδιάφορο γιατί πρώτον τα κέρδη που θα αποκομίσεις είναι πολύ υψηλότερα και δεύτερον το πρόστιμο δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ από τα δημόσια ταμεία. Πολύ απλά, διότι στο νομικό πρόσωπο λίγα 24ωρα αργότερα θα μπει λουκέτο!

Το θέατρο του παραλόγου βιώνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τα «Π» αποκαλύπτουν σήμερα ότι ένα από τα funds που σόρταρε αγρίως την αγορά προ τετραετίας, δηλαδή κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου – Ιουνίου 2012 και ένα χρόνο μετά που η Morgan Stanley πέταξε εκτός ωρίμων αγορών το Χ.Α., συστήθηκε με χίλια δολάρια στα νησιά Κέιμαν. Πρόκειται για την Dsam Longshort Equity Fund, το λογισμικό και το χαρτοφυλάκιο της οποίας, πωλούνται πλέον μέσω του διαδικτύου για… 99 σεντς του δολαρίου! Κι αν στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και των διεθνοποιημένων αγορών οι πρακτικές που ακολουθούνται από μία πρώτη ματιά όλα δείχνουν νόμιμα, δημιουργείται ωστόσο μείζον ζήτημα με τα πρόστιμα που επιβάλει κάθε εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε τυχαία και απίθανα funds, αφού δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε υποδιαίρεση του… ευρώ.

Μόλις προ δεκαημέρου έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 105.000 ευρώ σε πέντε αλλοδαπά επενδυτικά κεφάλαια, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών της Eurobank. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία DSAM LONG SHORT EQUITY MASTER FUND, 25.000 ευρώ στο DSAM CAYMAN FUND LIMITED, 20.000 ευρώ στο DSAM+ MASTER FUND, και από 15.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα με τις επωνυμίες LMAP ALPHA LIMITED και LMA SPC-MAP 112 SEGREGATED PORTFOLIO.

Στα ίδια funds είχαν επιβληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο άλλες 50.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις της αγοράς είχαν σορταριστεί περισσότερο από 10 εκατ. τεμάχια στην μετοχή της κάθε συστημικής τράπεζας την περίοδο του 2014 με προφανή κέρδη. Μάλιστα μια ματιά στην παγκόσμια λίστα των hedge funds που διατηρούν οργανισμοί, όπως το Bloomberg, ή η Αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, τα εν λόγω funds δεν αναφέρονται καν.

Μάλιστα δε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, οι… επενδυτές από τα νησιά Κέιμαν είναι έκτοι (!) στη λίστα των μεγαλύτερων επενδυτών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά!

Και μια σημείωση. Τον Αύγουστο, οι επενδυτές από την Τζόρτζ Τάουν (πρωτεύουσα των Κέιμαν) επένδυσαν στο Χ.Α. περισσότερα κεφάλαια από τους «συναδέλφους» τους που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Η εντύπωση που δίδεται μάλιστα, είναι ότι «επενδυτικοί οίκοι», όπως οι προαναφερόμενοι συστήνονται ακριβώς γι’ αυτή τη δουλειά. Ποια; Όπου μυρίζονται «αίμα» στις αγορές κι εν προκειμένω σε μία αγορά προβληματική, όπως η Ελληνική, που αντιμετωπίζει κυρίως ζήτημα χαμηλού τζίρου και διακίνησης κεφαλαίων, ακολουθούν την οδό των ανοικτών πωλήσεων, ρευστοποιώντας κατ’ ουσία, τίτλους που δεν έχουν. Αφού βγάλουν τα προσδοκώμενα για τους ιδιοκτήτες τους κέρδη, κλείνουν. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού ξεψαχνίσει τις εντολές της όποιας επίμαχης περιόδου, επιβάλει πρόστιμα, τα οποία είναι αδύνατον να εισπραχθούν από εξωχώριες εταιρείες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

Και όχι μόνο αυτό. Όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», ακόμα κι αν υφίσταντο οι εταιρείες αυτές, δεν έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι το Ελληνικό κράτος με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να εισπράξει οποιοδήποτε έσοδο από διοικητικό πρόστιμο αν το νομικό πρόσωπο στον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο δεν διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ.

Ταυτοχρόνως, ανακύπτει για μία ακόμα φορά μείζον ζήτημα για τους… επενδυτές που θέλει να προσελκύσει η κυβέρνηση στην Ελληνική οικονομία, αλλά και στην αγορά, αφού τα μέχρι στιγμής παραδείγματα δείχνουν ότι πρόκειται περισσότερο για… πειρατές της Καραϊβικής.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολλές προσφορές και πλούσια δώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ