Τα πάνω-κάτω στο γάλα λόγω… Μαρινόπουλου

Τα πάνω-κάτω στο γάλα λόγω… Μαρινόπουλου
Σημαντικές ανακατατάξεις έρχονται στη γαλακτοβιομηχανία καθώς η έλλειψη ρευστότητας, η απόφαση των τραπεζών να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια και το ντόμινο που προκαλεί στην αγορά το κούρεμα 50% των προμηθευτών του Μαρινόπουλου φέρνουν εξελίξεις.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Εταιρείες όπως η Εβροφάρμα, η Κολιός και η ΕΒΟΛ αλλά και ολόκληρη η ΔΕΛΤΑ που ανήκει στην Πειραιώς μέσω της MIG, φημολογείται ότι έχουν μπει στο στόχαστρο των τραπεζών που κατέχουν τα δάνειά τους, πιέζοντας για συμπράξεις. «Οι τράπεζες έχουν αλλάξει στάση και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν νέα πλάνα προκειμένου να προωθήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο. Επιθυμούν να μην επαναληφθεί η περίπτωση Μαρινόπουλου και δεν πρόκειται να συντηρούν με δανεισμό επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες καθώς πλέον έχει γίνει σαφές ότι αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις υγιείς επιχειρήσεις και στο σύνολο της αγοράς», δηλώνει ο κ. Γιάννης Βιτάλης Αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, στο moneypro.

Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων εφέτος συρρικνώθηκε σημαντικά, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία και οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από το 2015. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων στον τομέα των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 12% ενώ στη λεγόμενη μικρή αγορά πιθανόν να έχουν φτάσει ακόμη και το 20%. Η αγορά φρέσκου γάλακτος παρουσιάζει σημαντική κάμψη, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συνολική κατανάλωση γάλακτος σε όγκο υποχώρησε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται κάθε μήνα, και αναμένεται να επιταχύνουν τις αποφάσεις για πωλήσεις δανείων και εξαγορές-συγχωνεύσεις από τις μεγάλες και υγιείς εταιρείες. Η πίεση αυτή στην αγορά φέρνει αλλαγές στη στρατηγική των μεγάλων εταιριών που επιλέγουν να αποσυρθούν από κάποια προϊόντα και επιλέγουν να επικεντρωθούν σε άλλα.

Χαρακτηριστικό της πίεσης στην αγορά είναι ότι μετά τη ΦΑΓΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου σταμάτησε και η ΝΟΥΝΟΥ την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24 ώρες. Η ΝΟΥΝΟΥ, που θέλει να επικεντρωθεί στο χώρο του τυριού και του γιαουρτιού, με εξαίρεση το φρέσκο γάλα, αυξάνει τα μερίδιά της, σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται, ενώ παραμένει ηγέτης στο γάλα υψηλής παστερίωσης (διάρκειας 30 ημερών) με το Nounou Family.

Ετσι στην αγορά υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες δύο ταχυτήτων, οι υγιείς εξαγωγικές και οι αδύναμες που δεν έχουν εξαγωγές, οπότε και το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, τις πλήττει περισσότερο. Εκτός από τη ΔΕΛΤΑ και τη ΦΑΓΕ που έχουν ήδη ένα μέγεθος, στην ελληνική αγορά φαίνεται πως επικρατούν οι τρεις μεγάλες αναπτυσσόμενες ελληνικές εξαγωγικές γαλακτοβιομηχανίες, Ήπειρος, Δωδώνη και Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Τυράς) οι οποίες και αναμένεται να επωφεληθούν από την επερχόμενη συγκέντρωση, προχωρώντας σε εξαγορές, με στόχο την ενίσχυση της γκάμας των προϊόντων τους.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ

Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» όπως θα ονομάζεται μετά τη συγχώνευση των εταιρειών Τυράς ΑΕ, Όλυμπος ΑΕ και Ροδόπη ΑΕ με θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία, απασχολεί 1.080 εργαζομένους και δρομολογεί επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Οι νέες επενδύσεις θα αφορούν την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, τον τομέα των logistics και την διεύρυνση των ψυκτικών χώρων. Για το 2016 προβλέπει ότι οι πωλήσεις του ομίλου θα διαμορφωθούν περί τα 310 εκατ. ευρώ και το ΕΒΙTDA θα εμφανίσει μείωση κατά περίπου 10%, δηλαδή θα διαμορφωθεί περί τα 40 εκατ. Ευρώ.

Οι πωλήσεις του εξωτερικού παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ από 95 εκατ. ευρώ το 2015 και οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς στα 190 εκατ. ευρώ. Το 2015 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 303,1 εκατ. ευρώ -και τα κέρδη μετά από φόρους στα 15,4 εκατ. ευρώ – έναντι 294,3 εκατ. ευρώ το 2014.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ

Στους ισχυρούς παίκτες του κλάδου και η τυροκομεία Ήπειρος, του ομίλου Παντελιάδη, που αναμένει αύξηση μεγεθών φέτος με αιχμή του δόρατος τους νέους κωδικούς χωρίς αλάτι και μαλακής φέτας που λανσαρίστηκαν στα τέλη του 2015. Η Ήπειρος το 2015 σημείωσε αύξηση εσόδων της τάξεως του 2% στα 37,4 εκατ. ευρώ και μικρή αύξηση κερδών. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της η εδραίωση των νέων προϊόντων εντός και εκτός συνόρων, με διείσδυση της παρουσίας της ελληνικής τυροκομικής εταιρείας στην Αυστραλία, στην Αμερική και στο Ην. Βασίλειο.
Ηδη η θυγατρική εμπορική εταιρεία που κατέχει η Ηπειρος στη Μεγάλη Βρετανία στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εμφάνισε οριακή κερδοφορία, γεγονός που προσδίδει αισιοδοξία ότι φέτος θα καταγραφούν ακόμα πιο αυξημένες επιδόσεις. Τα προϊόντα της να διανέμονται σήμερα σε 18 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

ΔΩΔΩΝΗ

Με στόχο πωλήσεις στα 100 εκατ. ευρώ για φέτος, την 1η θέση στην αγορά στη φέτα, την 3-4η στο γιαούρτι και συστηματικές επενδύσεις η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στοχεύει στην ανάπτυξή της με επενδύσεις και με νέα προϊόντα. Πέρυσι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εμφάνισε τζίρο σε ενοποιημένο επίπεδο 95,465 εκατ. ευρώ ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 3,04% σε σχέση με το 2014, τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ενισχύθηκαν κατά 25,38% στα 9,916 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 27,93% στα 8,856 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν στα 3,293 εκατ. ευρώ από 1,761 εκατ. που ήταν το 2014.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ