Η Σουρωτή, η Coca-Cola και το παρασκήνιο του deal

Η Σουρωτή, η Coca-Cola και το παρασκήνιο του deal
Ικανοποίηση, προβληματισμός και αγωνία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στην περιοχή της Σουρωτής στη Θεσσαλονίκη από την αρχική μεγάλη έκπληξη για τη συμμετοχή -και την τελική πλειοδοσία- της CocaCola Ολλανδίας στον πλειστηριασμό του 15% των μετοχών της εταιρίας Σουρωτή, που εκπλειστηρίασε η Τράπεζα Πειραιώς. Οι μετοχές ανήκαν στην εταιρία Μυστράς, του ομίλου Λιακουνάκου, και είχαν δοθεί στην τράπεζα ως ενέχυρο.

Στον πλειστηριασμό η ολλανδική θυγατρική της ελληνικών συμφερόντων CocaColaHellenicBottlingCompany αιφνιδίασε και τελικά επικράτησε κατά κράτος, αφού πρόσφερε 0,71 ευρώ ανά μετοχή -συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ-, τιμή κατά 70% υψηλότερη από τα 0,44 ευρώ που ήταν η προσφορά της ίδιας της Σουρωτής για τις δικές της μετοχές. Η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο προσφορές εξηγείται από την οικονομική ισχύ της CocaCola έναντι της Σουρωτής, η προσφορά της οποίας για τον… εαυτό της καθορίστηκε από τις οικονομικές της δυνατότητες. Ταυτόχρονα αποδεικνύει την έντονη επιθυμία του πολυεθνικού ομίλου, που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες, να εισέλθει στρατηγικά σε μια πολυμετοχική ελληνική εταιρία, που αφενός κατέχει σημαντικό μέρος στην εγχώρια αγορά ανθρακούχου νερού και αφετέρου διαχρονικά έχει ξεχωρίσει για την ποιότητα των προϊόντων της.

Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο διάστημα η Σουρωτή θα πορευτεί μετοχικά με 1.200 μικρομετόχους οι οποίοι κατέχουν το 56% των μετοχών -οι περισσότεροι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρκετοί από αυτούς εργαζόμενοι στην εταιρία- τον δήμο Θέρμης που κατέχει το 16% των μετοχών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και -πλέον- την CocaColaμε 15%.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ. Οι εξελίξεις αυτές τροφοδοτούν τις τάξεις της εταιρίας με τρία συναισθήματα. Κατ’ αρχήν ικανοποίηση. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Σουρωτής Γιάννης Ιωαννίδης, όσο και οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την εμπλοκή της CocaCola ως απόδειξη της αξίας και των προοπτικών της Σουρωτής. Ο κ. Ιωαννίδης κάνει λόγο για καταξίωση και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τους νέους μετόχους προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η δυναμική και η διείσδυση της Σουρωτής στις διεθνείς αγορές.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων της Σουρωτής, το οποίο εκτιμά ότι «η είσοδος ενός τεράστιου βεληνεκούς διεθνούς ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και θα δώσει δύναμη και ισχύ στην εξωστρέφεια της και την διεθνοποίηση της». Παράλληλα οι εργαζόμενοι επικαλούνται το πνεύμα συλλογικότητας «που για πολλές δεκαετίες επικρατεί στη εταιρία και είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί το φυσικό μεταλλικό νερό της Σουρωτής ως το πιο αναγνωρισμένο νερό της Ελλάδας».

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Ο προβληματισμός διοίκησης και εργαζομένων της Σουρωτής για την εμπλοκή της CocaCola οφείλεται στη συνειδητοποίηση ότι η μεγάλη εταιρία δεν ήρθε για να λειτουργήσει ως θεσμικός επενδυτής, αλλά θα θελήσει -ίσως και σχετικά σύντομα- να ελέγξει μετοχικά την εταιρία. Ενδεχομένως καταθέτοντας δημόσια προσφορά στους μικρομετόχους, καθώς τα ποσοστά της αυτοδιοίκησης μπορούν να πωληθούν μόνο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με βάση τους όρους του δημοσίου. Σε μια εποχή κατά την οποία η ρευστότητα είναι ζητούμενο τα απεριόριστα διαθέσιμα της CocaCola θεωρούνται ικανά να κάμψουν τις αντιστάσεις. Όσο για την αγωνία συνδέεται απολύτως με την πρωτοβουλία του ελληνικού σκέλους της CocaCola να σταματήσει πριν από μερικά χρόνια την παραγωγή του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο ως αποθηκευτικό χώρο. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση στη συμπρωτεύουσα, όπου οι πρώην εργαζόμενοι της CocaCola το συντηρούν στην επικαιρότητα με κινητοποιήσεις –διανομή φυλλαδίων και προτροπή για εμπάργκο στα προϊόντα της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης. Όλοι, λοιπόν, στη Σουρωτή αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τα προϊόντα της εταιρίας που είναι ευθέως ανταγωνιστικά στα προϊόντα της CocaCola, όπως για παράδειγμα το απλό εμφιαλωμένο νερό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση των εργαζομένων -πέρα από την ικανοποίηση- εκφράζεται ευθέως και η ανησυχία για τις «προβληματικές πρακτικές του παρελθόντος που δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έλυσαν».

100 χρόνιαιστορίας…

Το πρώτο εμφιαλωτήριο στην περιοχή της Σουρωτής δημιούργησαν τα γαλλικά στρατεύματα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1915, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το 1918, όταν τελείωσε ο πόλεμος, τη διαχείρισή του ανέλαβαν ντόπιοι. Σήμερα η Σουρωτή ΑΕ απασχολεί 120 εργαζόμενους και εμφιαλώνει στις εγκαταστάσεις της, περί τα 25 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, το φυσικό ανθρακούχο νερό Σουρωτή, το απλό εμφιαλωμένο νερό «Ύδωρ Σουρωτής» και μια σειρά από κρύα τσάγια με τον διακριτικό τίτλο «SOUROTEA». Πάνω από το 80% του τζίρου της εταιρίας -11,7 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου το ίδιο το 2016- αφορούν το ανθρακούχο νερό, που εμφιαλώνεται στην περιοχή 100 χρόνια. Η εταιρία κατέχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ το 80% της εγχώριας αγοράς, αφήνοντας πολύ πίσω τον ανταγωνισμό, το εισαγόμενο Perrier, καθώς και τα ελληνικά ανθρακούχα «Ξυνό Νερό» από τη Φλώρινα και «Δουμπιά» από το Χαλκιδική, που τους τελευταίους μήνες περισσότερο απουσιάζει παρά βρίσκεται στα ράφια. Η εταιρία πραγματοποιεί το 10% του τζίρου της από τις εξαγωγές (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Αραβικές χώρες, Ευρώπη), ποσοστό που έχει διπλασιαστεί από το 2009 μέχρι σήμερα. Άλλωστε τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης η εγχώρια κατανάλωση υποχωρεί διαρκώς. Γι’ αυτό το εργοστάσιο εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού της Σουρωτής δουλεύεις στο 65% της δυναμικότητας του, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή του μπορεί να αυξηθεί άμεσα κατά 50%.

Πηγή: από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ