Ποιο πασίγνωστο ελληνικό αεριούχο μπαίνει στο στόχαστρο της Coca-Cola και πώς

Ποιο πασίγνωστο ελληνικό αεριούχο μπαίνει στο στόχαστρο της Coca-Cola και πώς
Το 15% των μετοχών της πολυμετοχικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης Σουρωτή αποκτά η Coca Cola Hellenic, η οποία πλειοδότησε στον χθεσινό πλειστηριασμό του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών που διατηρούσε η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+2,22% ως ενέχυρο έναντι ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από την εταιρεία Μυστράς, συμφερόντων του ομίλου Λιακουνάκου.


Η Coca Cola Ολλανδίας πλειοδότησε με προσφορά με 71 λεπτά ανά μετοχή, έναντι 66 λεπτών ανά μετοχή που προσέφερε το fund First Athens και 44 λεπτών ανά μετοχή η Σουρωτή Α.Ε. Να σημειωθεί ότι η Coca Cola Hellenic δεν εντάσσεται σε επίπεδο εμφιάλωσης στην Coca-Cola HBC που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Πιθανολογείται βάσιμα ότι η συμμετοχή της Coca Cola Hellenic στο μετοχικό κεφάλαιο της Σουρωτής αποτελεί την απαρχή ενός σχεδίου για τον έλεγχο της εταιρείας μέσω της εξαγοράς επιπλέον μεριδίων από τους 1.400 μικρομετόχους που σήμερα κατέχουν άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μερίδιο 16% έχει ο Δήμος Θέρμης και 4,5% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός για το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτή Α.Ε. είχε οριστεί αρχικά για τον Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε για χθες κατόπιν αιτήματος της διοίκησης της εταιρείας.

Ακολούθησε τον Αύγουστο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Σουρωτής Α.Ε., η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή της εταιρείας στον πλειστηριασμό, ενώ στο μεταξύ απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες της διοίκησης για ματαίωση του πλειστηριασμού και απευθείας εξαγορά του 15% από την Τρ. Πειραιώς.

Σχολιάζοντας την είσοδο της Coca Cola Hellenic στο μετοχική κεφάλαιο της Σουρωτή Α.Ε., ο διευθύνων σύμβουλος της πολυμετοχικής εταιρείας Ιωάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι η εξέλιξη επιβεβαιώνει την αυξανόμενη δυναμική που αποκτά το brand της Σουρωτής στη διεθνή αγορά. «Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να μείνει στους μικρομετόχους το 15%, αλλά από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, χαιρετίζουμε την είσοδο της συγκεκριμένης εταιρείας στη Σουρωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ