Έρχονται ανακαταταξεις στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ - Όλα τα σενάρια

Έρχονται ανακαταταξεις στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ - Όλα τα σενάρια
Την εκκρεμότητα με το πακέτο μετοχών του ΟΤΕ –το 5% που βάσει μνημονίου πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πουληθεί- καλείται να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στη «Ν» ότι και το συγκεκριμένο «προαπαιτούμενο» -το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο- έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα ημερών. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει η μεταβίβαση του πακέτου και αυτός είναι ο λόγος για το οποίο δεν συμπεριελήφθη σχετική διάταξη στον νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Από το 6% που ελέγχει αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο, στο ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβαστεί το 5% με στόχο να πουληθεί στον σημερινό βασικό μέτοχο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, την γερμανική Deutsche Telecom. Από αυτή τη συναλλαγή, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αποκομίσει περίπου 190-200 εκατ. ευρώ. Το 5% των μετοχών, αντιστοιχεί σε 24,5 εκατομμύρια μετοχές με την τρέχουσα τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται περίπου στα 7,85 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά τη μεταβίβαση, το Ελληνικό Δημόσιο θα απομείνει με το 1% των μετοχών στην κυριότητά του (μόλις 4,9 εκατομμύρια μετοχές τρέχουσας αξίας περίπου 38-39 εκατ. ευρώ) αλλά και με το 4% των δικαιωμάτων ψήφου. Δηλαδή, στη γενική συνέλευση των μετόχων, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να έχει το 5% των δικαιωμάτων ψήφου αλλά στην απευθείας κατοχή του θα έχει απομείνει μόνο το 1% των μετοχών.

«Ιδιοκτήτης» του 4% των μετοχών τα δικαιώματα ψήφου των οποίων έχουν εκχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο είναι το ΙΚΑ. Για τις μετοχές που κατέχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, ήδη εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα. Ακόμη και του να μεταβιβαστούν οι μετοχές στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε, από τη μια να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΙΚΑ και από την άλλη το Δημόσιο να βρεθεί με τον πλήρη έλεγχο του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, διατηρώντας και τα δικαιώματα veto που προβλέπει η συμφωνία μετόχων με την Deutsche Telecom.

Η συμφωνία μετόχων υπεγράφη το 2008 όταν η DT απέκτησε τον έλεγχο του ΟΤΕ. Το άρθρο 9 της συμφωνίας προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί συγκεκριμένα δικαιώματα για όσο χρονικό διάστημα κρατάει τη συμμετοχή του πάνω από το κρίσιμο όριο του 5%. Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων είναι η άσκηση βέτο σε περίπτωση που επιδιωχθεί η αλλαγή έδρας του ΟΤΕ, η δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα δανεισμού της εταιρείας κλπ. Δεδομένου ότι το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να ελέγχει το 5% των δικαιωμάτων ψήφου, θεωρητικά δεν θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο να μεταβιβαστούν οι μετοχές του ΙΚΑ το οποίο ούτως ή άλλως αναζητά πηγές χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών του (σ.σ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αντληθούν περίπου 220 εκατ. ευρώ από λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών-ΑΚΑΓΕ προκειμένου να καλυφθούν τα τρέχοντα ελλείμματα.

Το αν θα γίνει τελικώς διπλή μεταβίβαση πακέτων –από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί στην Deutsche Telecom και στη συνέχεια από το ΙΚΑ προς το Ελληνικό Δημόσιο, είναι κάτι που θα φανεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η άμεση μεταβίβαση του πακέτου στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκπληρωθεί και το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Δεν αποκλείεται, με τη μεταβίβαση του 5% στην Deutsche Telekom να υπάρξει και αναθεώρηση της συμφωνίας μετόχων κάτι που αναφέρεται άλλωστε και στο αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου που εγκρίθηκε από το Eurogroup τον περασμένο Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ