Ο «πόλεμος» του Facebook με την Γερμανία

Ο «πόλεμος» του Facebook με την Γερμανία
Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσβάλει διαταγή της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για την ιδιωτικότητα, σύμφωνα με την οποία απαιτείται από το κοινωνικό δίκτυο να σταματήσει να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει στοιχεία Γερμανών χρηστών της εφαρμογής του για άμεσα μηνύματα, WhatsApp, καθώς και να διαγράψει όλα τα δεδομένα που έχει ήδη πάρει από την εφαρμογή.

Η αρμόδια γερμανική αρχή στο Αμβούργο (Hamburg Commissioner for Data Protection and Freedom of Information - Hamburg DPA) απεφάνθη ότι το Facebook παραβιάζει τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πως δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από τους 35 εκατ. χρήστες του WhatsApp στη Γερμανία.

«Μετά την απόκτηση του WhatsApp από το Facebook πριν από δύο χρόνια, και τα δύο μέρη έχουν προχωρήσει σε δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι δε θα μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους», τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής της αρχής, Johannes Caspar, σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι αυτό τώρα συμβαίνει, δεν είναι μόνο παραπλανητικό για τους χρήστες τους και για το κοινό, αλλά επίσης συνιστά παραβίαση του εθνικού νόμου προστασίας δεδομένων», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Το Facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, αγόρασε την εφαρμογή WhatsApp για 19 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει νεαρότερο κοινό. Η γερμανική έδρα του κοινωνικού δικτύου είναι στο Αμβούργο και γι' αυτό το λόγο υπόκειται στη δικαιοδοσία του Caspar.

«Θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση και θα συνεργαστούμε με την Hamburg DPA σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους και να επιλύσουμε τυχόν ανησυχίες», τόνισε η εταιρία.

Η αρχή πρόσθεσε πως το Facebook και το WhatsApp είναι ανεξάρτητες εταιρίες και θα πρέπει να διαχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών τους βάσει των δικών τους όρων, προϋποθέσεων και πολιτικών προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν τονίσει ότι θα ελέγξουν εξονυχιστικά τις αλλαγές που έκανε το WhatsApp τον Αύγουστο στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα. Η ιταλική αρχή για την προστασία της ιδιωτικότητας ανέφερε σήμερα ότι επίσης έχει ανοίξει έρευνα και ότι έχει ζητήσει από το WhatsApp να εξηγήσει ποιες πληροφορίες σχεδιάζει να μοιραστεί με το Facebook και τι ακριβώς κάνει για να εξηγήσει στους χρήστες τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ