Η δήλωση βόμβα πασίγνωστου ιδιοκτήτη supermarket και ο Μαρινόπουλος

Η δήλωση βόμβα πασίγνωστου ιδιοκτήτη supermarket και ο Μαρινόπουλος
«Έχει περισσότερα να κερδίσει ο Σκλαβενίτης αν χαλάσει η συμφωνία παρά αν ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης επικεφαλής του ομίλου My Market-Βερόπουλος στο “Μoney-Pro” εκφράζοντας τη δυσπιστία του για την ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για τη απόκτηση του Μαρινόπουλου από το Σκλαβενίτη. Ωστόσο σημειώνει εμφατικά ότι δεν πρόκειται η εταιρεία του να προχωρήσει σε καμιά νομική κίνηση εναντίον του Σκλαβενίτη και καμιά καταγγελία καθώς το θεωρεί αντιδεοντολογικό αν και είναι ολοφάνερο ότι οι νόμοι και οι κανόνες έχουν ξεχειλωθεί και υπάρχει ειδική μεταχείριση. 

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

«Η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη» σημειώνει «αν θέλει ο Σκλαβενίτης μπορεί να τα καταφέρει, αλλά δεν ξέρω αν θέλει. Δεν είμαι σίγουρος αν θα παραμείνει στο deal, εξάλλου έχει ξανασυμβεί να εγκαταλείπει λίγο πριν τις υπογραφές, όπως έκανε με το Βερόπουλο. Μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει εγκαταλείποντας, αφού με βάση τις ρήτρες που έχουν μπει, αν η συμφωνία χαλάσει οι μισθώσεις των καταστημάτων περνούν στη Σκλαβενίτης και έτσι θα έχει όλο το όφελος από την απόκτηση ουσιαστικά της αλυσίδας χωρίς τα κόστη και το ρίσκο…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πράγματι η αλυσίδα Μαρινόπουλος κάνει έναν αγώνα… δρόμου με πολλά εμπόδια για να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία, υπό τη νέα μορφή και διοίκηση που θα έχει μετά την ένταξή της στο Αρθρο 106Β, ενώ η καινούργια συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί ακόμη και αν στις αρχές Οκτωβρίου είναι έτοιμο το ιδιωτικό συμφωνητικό με τις 2.000 υπογραφές που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ένταξη στο 106Β και να δοθεί δικάσιμος μέσα στον μήνα, όπως εκτιμούν οι νομικοί της εταιρείας, απαιτείται χρόνος να καθαρογραφεί και ένας επιπλέον μήνας για να τεθεί σε ισχύ προκειμένου να ξεκινήσει η νέα εποχή για την εταιρεία.

«Αν τελικά η συμφωνία προχωρήσει θα πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα χρειαστούν 3-5 χρόνια να αποδώσει. Θα είναι δύσκολο να επαναφέρει την αλυσίδα στην κανονικότητα, θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια και πολύς χρόνος. Εγώ δεν θα τα κατάφερνα» σημειώνει ο κ. Παντελιάδης. «Χρειάζεται εκτός από κεφάλαια, εξαιρετικό μάναζτμεντ και πάρα πολύ καλή οργάνωση, να δημιουργήσεις μια εταιρεία διοικητικά και οργανωτικά που θα λειτουργεί χωριστά αλλά και μαζί με τη δική σου. Στην περίπτωση του Μαρινόπουλου… δεν θέλει απλά ικανότητες…. χρειάζεται …μαγικό ραβδάκι.»
Όπως εξηγεί, «η δυσκολία για να γυρίσει μια αλυσίδα, τόσο μεγάλη και με τόσα προβλήματα είναι μεγάλη αν κρίνω από την εμπειρία μου στη Βερόπουλος όπου οι ανάγκες ήταν πολύ μικρότερες. Χρειάζονται τουλάχιστον 200 εκ. για ανακαινίσεις, αν θέλουν να γυρίσει ο καταναλωτής. Το είδαμε αυτό στο Βερόπουλο, σε όσα καταστήματα κάναμε ανακαινίσει ο κόσμος επέστρεψε, αλλιώς δεν μπαίνει μέσα.

Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τον εφοδιασμό των καταστημάτων, που επίσης θα είναι μεγάλα ποσά, θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμός, που ο Σκλαβενίτης και βέβαια μπορεί να πάρει αλλά με κόστος πάνω από το 1,5% που έχει πάρει ήδη… Θα πρέπει να στηρίζει και να πληρώνει για 3-5 χρόνια για να περιμένει μια απόδοση μετά, είναι πάρα πολύ δύσκολο».

ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το γέμισμα μόλις 29 καταστημάτων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, θα απαιτηθούν 15 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία.

Το γέμισμα των ραφιών είναι ένας Γολγοθάς με πολλά εμπόδια, αφού θα πρέπει να γίνει με το ποσό των 80 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης, που, με βάση πληροφορίες, είναι ανεπαρκές ή ακόμα και οριακό. Επίσης, θα πρέπει να γίνει και με επιταγές και όχι μόνο τοις μετρητοίς από τους προμηθευτές που θα έχουν «κουρέψει» τις οφειλές τους (ενώ έχει κλονιστεί και η εμπιστοσύνη τους) και θα κληθούν να προμηθεύσουν την εταιρεία με τεράστιες ποσότητες προϊόντων για να γεμίσουν τα πολλά και σχεδόν άδεια μαγαζιά.

Πρόβλημα είναι ειδικά οι εισαγωγές, αφού, εκτός από το ζήτημα της χρηματοδότησης των αγορών που θα αντιμετωπίσουν οι προμηθευτές, θα βρεθούν και μπροστά στον τοίχο των capital controls, που προκαλούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Οριζόντιο «κούρεμα» 50%

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που πρέπει να αποδεχτεί το 60% των προμηθευτών προβλέπει οριζόντιο «κούρεμα» 50% για όλους τους προμηθευτές, χωρίς εξαίρεση για όσους έχουν οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς μια τέτοια διαφοροποίηση δεν είχε νομική κάλυψη.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ζήτησε και έλαβε παράταση της προσωρινής διαταγής, προκειμένου να έχει για το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 14/12, προστασία τόσο από τους πιστωτές όσο και από την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων από πληθώρα προμηθευτών, που αναμενόταν να εκδικαστούν μέσα στον Οκτώβριο.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης, που θα παρουσιαστεί σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό 200 σελίδων, με την κατάθεσή του, δε, θα ενεργοποιηθεί τελικά η διαδικασία που προβλέπει το Αρθρο 106Β, αντί αυτής του Αρθρου 99, από το οποίο θα παραιτηθεί.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες συνεχίζονται πυρετωδώς οι επαφές με τους προμηθευτές, αφού απαιτούνται η συμφωνία του 60% του συνόλου και του 40% των εξασφαλισμένων πιστωτών στο «κούρεμα» των οφειλών, αλλά και η συμφωνία τους για τον εφοδιασμό των καταστημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ