H επένδυση του ομίλου Aegean που αλλάζει τον Πειραιά

H επένδυση του ομίλου Aegean που αλλάζει τον Πειραιά
Την πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων στον κόσμο, που λειτουργεί η ελληνική εταιρεία Hellenic Environmental Center ΑΕ (H.E.C.) του ομίλου Αegean, στη Δραπετσώνα παρουσίασε την Πέμπτη ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τον πιο αποδοτικό και οικολογικά ασφαλή τρόπο τα κατάλοιπα που είναι πλέον υποχρεωμένα, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να παραδίδουν τα πλοία που προσεγγίζουν τον Πειραιά, όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Όπως είπε o Δημήτρης Μελίσσανίδης, «πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η H.E.C., χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσίαπου απέκτησε από την ενασχόλησή της επί 23 και πλέον χρόνια με την αναφερόμενη δραστηριότητα, εκσυγχρόνισε και μετέτρεψε τη μονάδα αυτή στην πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική εγκατάσταση του είδους στον κόσμο».

«Το νέο απόκτημα της H.E.C., η οποία είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία, πιστοποιεί πως αποτελεί πρότυπο όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό της θέσης που κατέχει η H.E.C. σε διεθνές επίπεδο, είναι το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από το Φεβρουάριο του 2014 για την διευθέτηση και την διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεις διαχείρισης καταλοίπων. Μάλιστα, η εταιρεία συνέδεσε τη ναυτιλία και την ενέργεια με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, πριν θεσπισθεί η διεθνής νομοθεσία για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», συμπλήρωσε.

Η H.E.C. πρόσφατα εξαγόρασε τον περιβαλλοντικό βραχίονα του γερμανικού ομίλου Eckelmann, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο της διαχείρισης των καταλοίπων των πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι του Αμβούργου. Επίσης, η εταιρεία από τις αρχές του έτους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης των πετρελαιοειδών καταλοίπων των πλοίων στο Γιβραλτάρ.

Αυτή την περίοδο η ελληνική εταιρία, «βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στα λιμάνια της Ισπανίας, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο για ανάλογες επενδύσεις σε κομβικά σημεία και λιμάνια της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως στην Νότιο Αφρική, στην Αίγυπτο (Κανάλι Σουέζ), στον Παναμά, στην Τζαμάικα και αλλού».

Εκτός από τα βασικά λιμάνια της χώρας και τη συνεχή διεθνή επέκταση, η H.E.C. έχει υπογράψει συμβάσεις και με ισχυρούς εγχώριους και πολυεθνικούς ομίλους από το χώρο της βιομηχανίας.

Η διαχείριση των καταλοίπων πλοίων ρυθμίζεται με διεθνείς κανονισμούς, όπως η Διεθνής Σύμβαση MARPOL 73/78 που θεσπίστηκε από τον IMO (International Maritime Organization), τον ειδικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στους οποίους κανονισμούς, είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται τα κράτη, με εθνική νομοθεσία.

Από τότε που επιβλήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, όλα τα πλοία που προσεγγίζουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν τα υγρά κατάλοιπά τους, τα δε λιμάνια είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για τα κατάλοιπα που παράγονται από τα πλοία. Ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα «η H.E.C. είναι πρωτοπόρος, σε επίπεδο κατάρτισης, τεχνογνωσίας και κατάλληλου εξοπλισμού».

πηγή: fortunegreece.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ