Που θα πάει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ

Που θα πάει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ
Μάχη με τους Θεσμούς δίνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, για να αποφύγει την άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προωθεί τη μεταβίβαση του συγκεκριμένου ποσοστού στο νέο Υπερταμείο ώστε να γίνει η αξιοποίησή του μεσοπρόθεσμα, παραμένοντας όμως η πλειοψηφία στον έλεγχο του Δημοσίου το οποίο σήμερα κατέχει το 34%. Ο υπουργός ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο «MoneyPro», επισημαίνει ότι στόχος είναι να περάσει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο και μάλιστα ερμηνεύοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι: « Αυτό επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ότι προέχει η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, δηλαδή η διατήρηση του 51% της επιχείρησης στο Δημόσιο και όχι η πώληση του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού αν γίνει αυτό δεν θα έχει πια το Δημόσιο το 51% της ΔΕΗ. Μάλιστα ενώ η ερώτηση αφορούσε την ΕΥΑΘ έσπευσε να αναφέρει και τη ΔΕΗ για να τονίσει την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα»

Το Ταμείο από την πλευρά του έχει αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πώληση, του 17% της ΔΕΗ, ακόμη και εάν δεν αποτελεί άμεση υποχρέωση, εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο που έχει εγκριθεί από κυβέρνηση και δανειστές και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα βήματα όπως η πρόσληψη συμβούλων, μέχρι τέλος του μήνα.

«Αγκάθι» στην ολοκλήρωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων και η πώληση του ΔΕΣΦΑ αφού οι Θεσμοί θέλουν με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί η πώληση, ενώ η αζέρικη Socarθεωρεί ότι τα δεδομένα για την αξία της εταιρείας έχουν αλλάξει. Όλα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Socarκαι υπουργείου που θα γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΔΕΗ και την προσαρμογής της στα νέα δεδομένα, προχωρά η δημιουργία κοινοπραξιών της ΔΕΗ, όπως αυτή με την κινεζική CMAγια τη δημιουργία λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, ώστε να προσαρμοστεί η εταιρεία στα νέα δεδομένα, να μειώσει το μερίδιό της στην παραγωγή. «Με την κοινοπραξία με την CMAθα μειώσουμε το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή κάτω του 50% αφήνοντας περιθώρια για αύξηση της παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης.

ΔΕΣΦΑ. Στις απαιτήσεις των θεσμών για να προχωρήσει η αξιολόγηση είναι και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ΔΕΣΦΑ καθώς μέχρι 30/9/2016 που λήγει η εγγυητική επιστολή της Socarπρέπει οι επαφές μεταξύ υπουργείου και εταιρείας να φέρουν αποτέλεσμα.

Από το ελληνικό υπουργείο τονίζεται ότι η τροπολογία-που ψηφίστηκε τον Ιούλιο- και έχει ενοχλήσει την αζέρικη εταιρεία αφορά σε αλλαγές που αποτελούν νόμιμο δικαίωμα και αρμοδιότητα της ελληνικής πλευράς και του Δημοσίου. Υπό αυτήν την έννοια, το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί ότι αδίκως η πλευρά της Socar διαμαρτύρεται ότι έγινε εκ των υστέρων τροποποίηση όρων του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες με τους Αζέρους τρόπους για την ολοκλήρωση της πώλησης, χωρίς όμως να τίθεται θέμα απόσυρσης της τροπολογίας, ή αλλαγής του τιμήματος. Η λύση που αναζητείται είναι σε κάποιου άλλου είδους αποζημίωση, ή σε περαιτέρω μείωση του μεριδίου που θα αγοράσει η Socarκάτω του 49% ώστε να καταβάλει μικρότερο μέρος του συνολικού τιμήματος. Μια λύση που συζητείται είναι η ιταλική SNAM που έχει συμφωνήσει για την εξαγορά του 17% από το 66% της Socar να αποκτήσει τελικώς μεγαλύτερο μερίδιο, ώστε η Socarνα καταβάλει μικρότερο τίμημα.

Προχωρούν οι ενεργειακές εκκρεμότητες

Πλην των ιδιωτικοποιήσεων , στις υπόλοιπες ενεργειακές εκκρεμότητες που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν παρουσιάστηκε κάποια εμπλοκή, αφού σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει ή δρομολογηθεί.

Το ΥΠΕΝ έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει την ολοκλήρωση ενεργειών ώστε να προωθηθούν τα προαπαιτούμενα και έτσι προχωρά η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη με τρεις υποψήφιους επενδυτές, πραγματοποιήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ και η μεταβολή της δομής του λογαριασμού των ΑΠΕ και τέλος μόλις πριν την άφιξη των θεσμών, δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες διατάξεις», για το λεγόμενο target model της ηλεκτρικής αγοράς, ένα ακόμα προαπαιτούμενο στο χώρο της ενέργειας.

Στην πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, είναι και ότι τέθηκαν σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ τα ζητήματα που αφορούν στο δίκτυο διανομής, υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των τιμολογίων υψηλής τάσης και απομένει η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ είναι σε διαπραγματεύσεις με το Αλουμίνιο Ελλάδας για το θέμα των τιμολογίων με πρόταση περαιτέρω έκπτωση 10% αν προπληρωθεί το 30% των συνολικών ποσοτήτων. Η πρόταση αυτή θα ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις αρχές Οκτωβρίου.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (έγκριση νέων τιμολογίων δικτύου διανομής, έγκριση κώδικα διαχείρισης δικτύου διανομής και διπλασιασμός της ποσότητας αερίου που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών) είναι ένα ακόμη από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν αλλά είναι σε εκκρεμότητα. Οι δημοπρασίες αερίου αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι Θεσμοί επιμένουν στη διάθεση μέσω δημοπρασιών πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων από το 10%, που δημοπρατεί σήμερα η ΔΕΠΑ.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ