Το ελληνικό μάρμαρο που επενδύει τα πιο διάσημα κτήρια στο εξωτερικό

Το ελληνικό μάρμαρο που επενδύει τα πιο διάσημα κτήρια στο εξωτερικό
Το εμπορικό κέντρο στην περιοχή Burj του Ντουμπάι, οι reflection towers στη Σιγκαπούρη, o ουρανοξύστης στον αριθμό 280 της Park avenue της Νέας Υόρκης και ο ουρανοξύστης Lotus στη Ντόχα του Κατάρ αποτελούν ορισμένα, ενδεχομένως, από τα πιο γνωστά κτήρια παγκοσμίως.

Ωστόσο, λίγοι, μάλλον, γνωρίζουν ότι τα εμβληματικά αυτά οικοδομήματα είναι επενδυμένα με μάρμαρο που εξορύσσει και επεξεργάζεται μία ελληνική εταιρεία με έδρα τη Δράμα. Ο λόγος για την Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες, η οποία, κατά τη χρήση του 2015, εμφάνισε τον μεγαλύτερο, σε διάστημα 36 ετών, κύκλο εργασιών, εξάγοντας το 95% της παραγωγής της, σύμφωνα με το capital.gr.

Ειδικότερα, κατά το 2015 έναντι της προηγούμενης χρονιάς, η Παυλίδης παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 50,5 εκατ. ευρώ από 40,6 εκατ. (+24,4%), λειτουργική κερδοφορία (ebitda) 22 εκατ. (+35%) και μηδενικές βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, το 2016 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά 20%, ενώ άνοδο εκτιμάται ότι θα καταγράψει και ο τζίρος.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία, που απασχολεί 400 εργαζόμενους, υλοποιεί τριετές επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ δίνει έμφαση στη διαφοροποίησή της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υλοποιήσει έργα 9MW σε ΑΠΕ και προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης 35 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αιολικών πάρκων 28 MW. Από αυτά τα 16 MW, που αφορούν αιολικό πάρκο, βρίσκονται στην Ξάνθη.

Τα λατομεία της Παυλίδης, που είναι ιδιόχρηστα, βρίσκονται στον Βώλακα Δράμας, στο Στενωπό Καβάλας και στην Αλβανία, με την εταιρεία να διαθέτει στα σκαριά επέκταση στη Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, η Παυλίδης σχεδιάζει την υλοποίηση είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο συνεργασίας εξαγορών κοιτασμάτων μαρμάρου εκτός Ελλάδας, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξής της.

Βέβαια, η Παυλίδης καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Απαιτείται, στο πρώτο στάδιο μόνο, να γνωμοδοτήσουν 16 υπηρεσίες για την έκδοση άδειας έρευνας, με ακόμη έξι υπηρεσίες να γνωμοδοτούν στο δεύτερο στάδιο. Έτσι, χρειάζεται ενάμιση χρόνος για την έκδοση άδειας έρευνας για τον εντοπισμό κοιτάσματος, όταν ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής σε περίπου 90 ημέρες, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτούνται συνολικά περίπου πέντε χρόνια για την έκδοση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης.

Ως εκ τούτου, δεν είναι άξιο απορίας που στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι εκδίδονται τρεισήμισι άδειες εκμετάλλευσης και με τη διαδικασία να υπόκειται σε "αλεξιπτωτιστές” που κατοχυρώνουν δικαιώματα έρευνας σε περιοχές κοντά σε υφιστάμενα μεταλλεία για να τα πουλήσουν μετά όσο-όσο.

Εξάγεται το 95% της παραγωγής

Η Παυλίδης εξάγει το 95% της παραγωγής της, με τις κυριότερες αγορές να είναι η Κίνα, η Ν.Α. Ασία, ο Αραβικός Κόλπος, η Βόρειος και Λατινική Αμερική.

Για το 2016, έως και το πρώτο τρίμηνο του 2017, η παραγωγή έχει προπωληθεί, με τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία να περιλαμβάνουν το οικιστικό συγκρότημα Duo Condominium στη Σιγκαπούρη όπου 20.000 τ.μ. θα στρωθούν με μάρμαρο τύπου "Άριστον” και το συγκρότημα μικτής χρήσης Marina One του οποίου 60.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. θα επενδυθούν με "Άριστον” και λευκό μάρμαρο Sivec. Μεταξύ των υπό κατασκευή έργων εκτός Ελλάδας ξεχωρίζει ο ουρανοξύστης Porche Design στο Μαϊάμι που αποτελείται από 60 επίπεδα, είναι ύψους 195 μέτρων και διαθέτει ρομποτικό σύστημα ανέλκυσης που επιτρέπει στους ενοίκους να σταθμεύουν ακριβώς έξω από το διαμέρισμά τους δύο ή τέσσερα αυτοκίνητα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ