Το ελληνικό προϊόν που δεν καταλαβαίνει από κρίση

Το ελληνικό προϊόν που δεν καταλαβαίνει από κρίση
Σε βελτίωση της εικόνας των μεγεθών της προσβλέπει τη φετινή χρονιά η μελισσοκομική εταιρεία Αττική Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, καθώς, παρά τις υφεσιακές συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις της «τρέχουν» με ρυθμούς της τάξεως του 6%, ενώ παράλληλα έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα, βελτιώνοντας την κερδοφορία της.

Δυνατό χαρτί παραμένει για τη μελισσοκομική εταιρεία το χαρτοφυλάκιο των εξαγωγών της, το οποίο συνεχώς διευρύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση η «Ναυτεμπορική» έχει ξεκινήσει ήδη το λανσάρισμα του μέλι Αττική στα ράφια των αγορών της Ν. Κορέας, της Ταϊλάνδης, του Ντουμπάι και του Μπαχρέιν.

Ταυτόχρονα, διεθνή παρουσία έχουν και κωδικοί από τις άλλες προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, με τον χαλβά Attiki να διατίθεται ήδη σε Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία, ενώ στα γερμανικά ράφια φιγουράρουν και οι μαρμελάδες. Συνολικά η συμμετοχή των εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου κυμαίνεται στο 16%, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τους κωδικούς του μελιού, που έχουν παρουσία σε περίπου 35 αγορές.

Όσον αφορά την πορεία της περσινής χρονιάς, τα έσοδα της μελισσοκομικής ενισχύθηκαν κατά 6,10% και διαμορφώθηκε στα 18,7 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση αυτή του κύκλου εργασιών αποδίδεται από την εταιρεία τόσο στην εγχώρια αύξηση πωλήσεων όσο και στις πωλήσεις προς το εξωτερικό, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι μετά την επιβολή των capital controls. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) αυξήθηκαν κατά 3,70%, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα παρέμειναν ζημιογόνα, στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρήση, ήτοι σε 657 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία το γεγονός ότι την περσινή χρονιά δεν επιτεύχθηκε η επιστροφή σε κερδοφόρα, αποδίδεται κυρίως «στην αύξηση των παροχών στους πελάτες, προκειμένου να χτυπηθεί ο ανταγωνισμός νοθευμένων ή ελληνοποιημένων μελιών που πωλούνται ως ελληνικά σε πολύ πιο χαμηλές τιμές». Σε κάθε περίπτωση, στόχος της εταιρείας είναι να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο την κερδοφορία της, εξασφαλίζοντας την αναγκαία ρευστότητα.

Προς τούτο, η διαχείριση της ρευστότητας γίνεται με συνδυασμό ρευστών διαθεσίμων και εγκεκριμένων τραπεζικών πιστώσεων, ενώ μετά και τη σύναψη πέρυσι κοινοπρακτικού δανείου ύψους περί τα 12 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δανειακών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/12/2015 της Αττική Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ ανέρχονται σε ποσό 5.745.059 ευρώ, ενώ όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ζημιογόνο αποτελέσματα της χρήσης 2015 δεν θα δοθεί μέρισμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ