Τα πάνω-κάτω στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας

Τα πάνω-κάτω στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας
Θα αλλάξει άρδην η τουριστική αγορά της Αθήνας και της χώρας συνολικά από τον επόμενο χρόνο, καθώς νέες διεθνείς αλυσίδες αναμένεται να κάνουν την είσοδό τους στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο.

Η ταυτόχρονη σχεδόν πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Hilton, τα σχέδια για το Ελληνικό και οι σημαντικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αποτελούν πόλο έλξης και άλλων ξένων μεγάλων αλυσίδων διαχείρισης υπερπολυτελών ξενοδοχείων.

Εκτός από την Four Seasons, που λέγεται ότι θα αναλάβει τον Αστέρα, και τη Mandarin Oriental Hotel, που συζητά για το νυν Hilton με την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ- D-Marine Investments Holding B.V. (τούρκικος όμιλος Dogus), στην οποία αναμένεται να μεταβιβάσει η Alpha Bank το ξενοδοχείο, πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι μία ακόμη αλυσίδα υπερπολυτελών ξενοδοχείων, που τώρα σχεδιάζει την είσοδό της στην Ευρώπη, συζητά με Έλληνα επιχειρηματία για συνεργασία επί ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για την One and Only Resorts, του Ομίλου Kerzner, η οποία έχει ήδη παρουσία στις Μαλδίβες, στον Μαυρίκιο, στο Ντουμπάι, στις Μπαχάμες, στο Μεξικό, στη Νότιο Αφρική, στη νήσο Χίμαν, στην Αυστραλία και σχεδιάζει την ανάπτυξη πέντε ακόμη μονάδων στη Σανιά της επαρχίας Χαϊνά της Κίνας, στο Μαυροβούνιο -το πρώτο που δημιουργεί στην Ευρώπη- και δύο ακόμη στο Μεξικό.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, γνώστες των εξελίξεων, μια συμφωνία της Four Seasons για την ανάληψη του management του Αστέρα όταν αυτός περάσει, περί τα τέλη Οκτωβρίου όπως σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ, στον έλεγχο της τουρκοαραβικής κοινοπραξίας Jermyn Street Real Estate (στην οποία 33% έχει ο τουρκικός όμιλος Dogus, ενώ συμμετέχουν το Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund), θα ανεβάσει σε υψηλότερα επίπεδα τη μέση τιμή δωματίου του συγκροτήματος, η οποία υπολογίζεται σήμερα στα 280 ευρώ. Με τις επενδύσεις που θα γίνουν στα δύο ξενοδοχεία και συνολικά στο συγκρότημα, η μέση τιμή θα φθάσει σε πρώτη φάση στα 400 ευρώ το δωμάτιο. Άλλωστε, η περιοχή και η δομή του συγκροτήματος μπορεί να δικαιολογήσει με τις κατάλληλες αναβαθμισμένες υποδομές και πολύ υψηλότερες τιμές.

Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί νέα «αγορά». Επίσης και σήμερα μετά τον Αστέρα και τη Μεγάλη Βρετανία παρατηρείται ένα «γκαπ» στη μέση τιμή δωματίου στα πεντάστερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν τα περιθώρια επενδύσεων προκειμένου να αυξηθεί η μέση τιμή. Επισημαίνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζει μέση τιμή δωματίου στα 268 ευρώ το 2015 και 256 ευρώ το 2014. Αντιθέτως, το Hilton είχε μέση τιμή δωματίου το 2015 στα 146,17 ευρώ, έναντι 141,42 ευρώ το 2014, σημειώνοντας αύξηση 3,36%.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι λογικό το νέο σχήμα που θα αναλάβει το νυν Hilton να επιδιώξει να καλύψει αυτό το «κενό» σε συνεργασία με μία αλυσίδα όπως η Mandarin ή και κάποια άλλη, που μπορεί να προσελκύσει νέους πελάτες υψηλού επιπέδου και να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του ξενοδοχείου.

Υπάρχει αρκετό έδαφος με τις κατάλληλες επενδύσεις να ανεβάσει σημαντικά ψηλότερα τη μέση τιμή, γεγονός που θα ανεβάσει τον μέσο όρο όλης της κατηγορίας, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

Πέραν των προαναφερόμενων, και άλλες μεγάλες αλυσίδες μπήκαν η σχεδιάζουν να μπουν και πάλι στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη αλυσίδα στον κόσμο, η Marriott, εξετάζει την είσοδό της στην αγορά της Αθήνας και φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Όμιλο Χανδρή για συνεργασία που θα αφορά το Metropolitan Hotel στη λεωφόρο Συγγρού. Ήδη έκανε απόβαση στην Κρήτη μέσω της Autograph Collection Hotels που ανήκει στον Όμιλο σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία της οικογένειας Σπανού, Domes of Elounda στο Λασίθι και το Domes Noruz, που άνοιξε το καλοκαίρι στα Χανιά.

Νέες επενδύσεις πολυτελών ξενοδοχείων παγιοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Έτσι, από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα τα δωμάτια του «Electra Metropolis Athens», που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και πεντάστερη για φέτος προσθήκη στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας, με επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο, 223 δωματίων, βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως στο κτήριο που στέγαζε κατά το παρελθόν το υπουργείο Παιδείας, και ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το ακίνητο έχει μισθωθεί από τον όμιλο ξενοδοχείων Ηλέκτρα για περίοδο 35 ετών με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 15 χρόνια.

Η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου συμπίπτει με το 51ο έτος παρουσίας των Electra Hotels and Resorts στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, αφού το πρώτο ξενοδοχείο Electra - το Electra Athens, στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας άνοιξε το 1965.

Τώρα, με τη λειτουργία του Electra Metropolis, του Εlectra Athens και του Electra Palace στη Ν. Νικοδήμου, ο όμιλος Ηλέκτρα φθάνει σε μία δυναμικότητα περί τα 500 δωμάτια στα πέριξ του Συντάγματος. Επίσης το ξενοδοχείο Athens Avenue Hotel άνοιξε τις πόρτες στους επισκέπτες της Αθήνας στις 5 Αυγούστου, κατόπιν ολοκληρωτικής ανακατασκευής. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με πολυτελείς χώρους και υπηρεσίες. Χτισμένο στην είσοδο της πόλης και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας επί της Λεωφόρου Συγγρού. Τα 94 δωμάτια και σουίτες προσφέρουν θέα σε όλη την Αθήνα, από τον Πειραιά μέχρι την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Ακόμη, η Axia Hospitality ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το νέο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, το Athens Tiare Hotel της εταιρείας Mage Hotels and Resorts, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τη Δευτέρα 1η Αυγούστου. Το Athens Tiare Hotel, με δυναμικότητα 111 δωματίων και σουιτών, βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 2 στην πλατεία Ομονοίας. Η Axia Hospitality ιδρύθηκε το 2012 και δραστηριοποιείται στη διαχείριση ξενοδοχειακών κρατήσεων, τα IDS (συστήματα κρατήσεων μέσω Internet) και τη διαχείριση εσόδων, έχοντας μέχρι σήμερα συνεργασία με 43 καταλύματα.

Ανοικτό παραμένει ακόμη το μέλλον του πρώην Athens Ledra, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του στις 31 Μαΐου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα διαδικασία πλειστηριασμού του ξενοδοχείου, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού καθώς ο πρώτος πλειστηριασμός στις 13 Ιουλίου ματαιώθηκε έπειτα από παρέμβαση μελών του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο ξενοδοχείο που ελπίζουν μέσω του πλειστηριασμού να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Στις αρχές του καλοκαιριού έκανε την εμφάνισή της η Wyndham Hotel Group, η μεγαλύτερη, ως προς τον αριθμό των ξενοδοχείων της, εταιρεία ξενοδοχείων στον κόσμο. Η αλυσίδα ανοίγει, το πρώτο τρίμηνο του 2017, το πρώτο της ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το Wyndham Grand Athens στο κέντρο της Αθήνας, φέρνοντας στην πόλη, όπως αναφέρει η ίδια την έννοια της προσιτής πολυτέλειας. Το Wyndham Grand Athens βρίσκεται στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2), όπου η Zeus International, υπεύθυνη για τη λειτουργία εννέα ξενοδοχείων στην Ανατολική Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταμόρφωση του κτηρίου, ιδιοκτησίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που στέγαζε μέχρι πρόσφατα το Athens Imperial.

Ο Dan Ruff, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΜΕΑ της Wyndham Hotel Group, δήλωσε: «Wyndham Grand Hotels and Resorts θα βρείτε σε μερικά από τα πιο περιζήτητα σημεία του κόσμου, όπως η Σαγκάη, η Κωνσταντινούπολη, η Ντόχα, το Σάλτσμπουργκ, το Σικάγο, το Ορλάντο και, σύντομα, η Αθήνα. Η Αθήνα δεν είναι παρά η πρώτη μας στάση στην Ελλάδα, καθώς διαβλέπουμε ευκαιρίες για πολλά από τα brands μας σε όλη τη χώρα, από το κέντρο πόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έως τους προορισμούς διακοπών στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα».

Ο Χάρης Σιγανός, ιδρυτής της Zeus International, σημειώνει: «Η εταιρεία μας εμπλέκεται σε ένα μεγάλο φάσμα συμβουλευτικών έργων, από την ανάπτυξη και τη διαχείριση ξενοδοχείων έως το turnaround management. Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την ελληνική αγορά, αναζητώντας την κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία στον ξενοδοχειακό τομέα. Πιστεύουμε πως λείπει από την Αθήνα ένα ξενοδοχείο-ναυαρχίδα που θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με ενδιαφέρον, τοπικό χρώμα, και σκοπεύουμε να καλύψουμε αυτή την έλλειψη με το Wyndham Grand Athens, που θα ανοίξει την ερχόμενη χρονιά».

πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ