Η χρυσή εποχή της Altec και η πτώση

Η χρυσή εποχή της Altec και η πτώση
Μετά από μια μακρά πορεία σταδιακής απαξίωσης, ο άλλοτε κραταιός όμιλος πληροφορικής Altec οδεύει προς μια ιδιότυπη διαδικασία εκκαθάρισης, που αφήνει λίγες ελπίδες διάσωσης του.

Αργά κατά κάποιους, οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου, που κάποτε άξιζε πολλά λεφτά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αποφάσισαν προ ημερών να «τραβήξουν το χαλί» και να προτείνουν την υπαγωγή του στο άρθρο 106ια του πτωχευτικού κώδικα με απώτερο σκοπό την εκκαθάριση εν λειτουργία.

Στη θέληση των τραπεζών που ελέγχουν πάνω από το 40% της Altec, έχοντας προηγουμένως κεφαλαιοποιήσει χρέη της, αντίθετος στάθηκε ο ιδρυτής της και βασικός μέτοχος της, ο Θανάσης Αθανασούλης, ζητώντας «βιώσιμο business plan», σε μια δραστηριότητα που εδώ και χρόνια δείχνει να χάνει τη μάχη με την επιβίωση.

Για τον όμιλο, στα τέλη του 2015, οι χρηματιστηριακές αρχές αποφάσισαν την αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω του αρνητικού συμπεράσματος που διατύπωσε στην έκθεση επισκόπησης των λογιστικών καταστάσεων 9μηνου ο οικονομικός ελεγκτής. Η εταιρεία και οι θυγατρικές της (Altec Software και Altec Integration) βρίσκονταν σε κατάσταση μη συμμόρφωσης με τους οικονομικούς όρους (financial covenants) των δανειακών τους συμβάσεων και σε αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δόσεων των δανείων. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, στο τέλος του 2015 η Altec (σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας) εμφάνισε αρνητικά συνολικά ίδια κεφάλαια ύψους 97 εκατ. ευρώ και βάσει νομοθεσίας, υποχρεούνταν να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σημειωτέον πως μέσα στο 2015 οι πιστώτριες τράπεζες χορήγησαν πρόσθετο δανεισμό 2,1 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της εταιρείας και των θυγατρικών της Altec Software και Altec Integration. Ο δε συνολικός δανεισμός του ομίλου εκτιμάται ότι φθάνει στα 90 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μετά βίας εμφανίζει οριακά λειτουργικά κέρδη.

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ. Παρά το οικονομικό αδιέξοδο του ισολογισμού της, ωστόσο, ο επικεφαλής της Θ. Αθανασούλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στην «πρωτοβουλία» των τραπεζών να σπρώξουν την Altec στο πτωχευτικό δίκτυο, επικαλούμενος την απουσία business plan. Στη δήλωση του προς τις χρηματιστηριακές αρχές, ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Θανάσης Αθανασούλης (με ποσοστό 18,168% του μετοχικού κεφαλαίου) ανέφερε «απερίφραστα την πρόθεση του να συμπράξει και να συναινέσει μόνο σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο κατά σαφή και συγκεκριμένο τρόπο θα διασφαλίζει τη συνέχιση των λειτουργιών που έχουν αποδειχθεί βιώσιμες και με θετικά αποτελέσματα, την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς το Δημόσιο, την πλήρη και ομαλή ολοκλήρωση των έργων του Δημοσίου που έχει αναλάβει και εκτελεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ALTEC INTEGRATION A.E και, τέλος, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Πέρα από την ευαίσθητη δημόσια δήλωση, τα επιχειρήματα του Θ. Αθανασούλη, συνοψίζονται στο ότι επί χρόνια η εταιρία του δραστηριοποιείται «κόντρα στο ρεύμα», δηλαδή σε καθεστώς ύφεσης, και υπό την κατηγορία της προβληματικής επιχείρησης, και επιπλέον χωρίς στήριξη από το Δημόσιο που κατά το παρελθόν υπήρξε ο βασικός πελάτης του. Είναι γνωστή η σχέση του Θ. Αθανασούλη με το ΠΑΣΟΚ, αν και η κομματική του δράση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Προτού καλά καλά, ο Ανδρέας Παπανδρέου ολοκληρώσει την πρώτη του τετραετία, ο κ. Αθανασούλης είχε θέσει εαυτόν εκτός κόμματος. Ήταν η περίοδος που αναζητούσε προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά σχέδιά του. ΄Ηταν επίσης η περίοδος που γνώρισε τον συνεταίρο του κ. Γιώργο Βαλσαμίδη. Μαζί οικοδόμησαν το 1986 την Altec και έζησαν την άνοδο και την περίοδο της αίγλης. Η χρυσή περίοδος της Altec ξεκίνησε λίγο πριν από την εισαγωγή του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο». Τα επόμενα πέντε χρόνια η εταιρεία μεσουρανούσε σε κάθε επίπεδο. Αντιπροσώπευε μερικά από τα σημαντικότερα brands στον χώρο της πληροφορικής – 3Com, Compaq, Canon, Hewlett-Packard, ΙΒΜ, Intel, Lexmark, Lucent ακόμη και τη Microsoft, ενώ παράλληλα τόσο η μητρική όσο και τρεις ακόμη «συνδεδεμένες» εταιρείες (δηλαδή η Altec, η Sysware, η Unisoft και η Microland) προχώρησαν στην εισαγωγή μετοχών τους για διαπραγμάτευση στο -καλπάζον τότε- Χρηματιστήριο Αθηνών. Με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ο όμιλος «σήκωσε» περισσότερα από 50 δισ. δραχμές, ενώ η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που τον αποτελούσαν έφτασε να προσεγγίζει το όριο του 1 τρισ. δραχμών, πλησιάζοντας σε κεφαλαιοποίηση τις περισσότερες μεσαίου μεγέθους τράπεζες.

ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ. Η εταιρεία διέθετε ζηλευτό πελατολόγιο, το οποίο αποτελούνταν στη συντριπτική του πλειονότητα από υπουργεία (Γεωργίας, Ναυτιλίας, Τύπου, Οικονομικών, Εμπορίου), δημόσιους οργανισμούς και γενικότερα επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα - από το ΙΚΑ μέχρι «κρατικές» τράπεζες ακόμη και το Ωνάσειο. Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα της εποχής, η Altec επιχορηγήθηκε στο διάστημα 1994-1998 με κεφάλαια ύψους 1,113 δισ. δραχμών.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αισθανόταν σαν να ζει και να εργάζεται μεταξύ φίλων. Στις εκδηλώσεις της εταιρείας του η παρουσία κυβερνητικών στελεχών κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν. Ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε με φίλους του από το κόμμα. Κανείς δεν είχε κάνει λόγο για «νταβατζήδες» και «διαπλοκή», οπότε ο επιχειρηματίας δεν χρειαζόταν προφυλάξεις για να συναντά του φίλους του. Δύο και τρεις υπουργοί τον επισκέπτονταν κάθε Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του. Κι εκείνος γλεντούσε και απολάμβανε την ισχύ του. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοσμικές εμφανίσεις, παρά μόνο προσπάθειες να βρεθεί λύση στην εξέλιξη της εταιρίας.

Προς στιγμή το πλέον ορατό μέλλον για την εταιρία είναι η υπαγωγή στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106ια. Σύμφωνα με αυτό, η αίτηση υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή πιστωτές του (σ.σ. τις τράπεζες εν προκειμένω), οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον 20% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του πτωχευτικού, από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και μέχρι την απόρριψή της ή την πάροδο της προθεσμίας, αναστέλλεται η εξέταση τυχόν αίτησης πτώχευσης. Σε περίπτωση μεταβίβασης του ενεργητικού της επιχείρησης του οφειλέτη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, τυχόν εκκρεμείς αιτήσεις πτώχευσης απορρίπτονται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ