Πώς τα «ελληνικά» ΙΚΕΑ θα βάλουν έως και 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους

Πώς τα «ελληνικά» ΙΚΕΑ θα βάλουν έως και 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους
Στο διάστημα 19- 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η δημόσια προσφορά της εταιρείας Housemarket A.Ε. Εμπορίας Ειδών Οικιακής Χρήσεως Επίπλων και Ειδών Εστίασης, για την άντληση ποσού από 15 έως 40 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης έως 40.000.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών.

Η Housemarket A.E. είναι 100% θυγατρική της Fourlis A.E. και η συγκεκριμένη έκδοση έχει δύο «πρωτιές»: για πρώτη φορά η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ), ενώ επίσης για πρώτη φορά μη εισηγμένη εταιρεία εκδίδει και εισάγει προς δια πραγμάτευση στο Χ.Α. εταιρικό ομόλογο.

Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α. έχει ήδη εγκρίνει την σχετική εισαγωγή και αυτό που τώρα εκκρεμεί είναι αντίστοιχο πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαι αγοράς, προκειμένου η εταιρεία να ανακοινώσει και τους λοιπούς όρους της έκδοσης. Σύμβουλος και ανάδοχος της έκδοσης είναι η Euroxx Xρηματιστηριακή, ανάδοχος η Pantelakis Χρηματιστηριακή, ενώ ενδέχεται να συμπεριληφθούν και άλλες χρη ματιστηριακές εταιρείες στο τελικό σχήμα των αναδόχων.

Το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προ σφορών (ΗΒΙΠ) αποτελεί ένα νέο μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων που παρέχεται κεντρικά στο σύ στημα διόδευσης χρηματιστηρια κών εντολών, επιχειρώντας να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα το δίκτυο των Μελών του Χρηματι στηρίου (τράπεζες και χρηματι στηριακές εταιρείες) και των πελατών του, με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρηματικές προτάσεις των εταιρειών που αναζητούν χρηματοδότηση. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται από τον όμιλο ΕΧΑΕ προς συμβούλους και εταιρείες για να βοηθήσει την καλύτερη ενεργοποίηση των επενδυτών και την αυτοματοποίηση στη διαχείριση της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων.

Tα μεγέθη Εν τω μεταξύ χθες, ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2016 εμφανίζοντας αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 193,7 εκατ. ευρώ από 183,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σημειώνοντας αύξηση 5,8%, ενώ ο όμιλος πέτυχε σημαντική μείωση ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, στα 3,3 εκατ. ευρώ από 6,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Τα ενο ποιημένα κέρδη προ φόρων, τό κων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 11,9 εκατ. ευρώ έναν τι 7,0 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2015 και οι ζημίες προ φόρων ανήλ θαν σε 4,0 εκατ. ευρώ έναντι ζη μιών 7,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η λιανική εται ρεία οικιακού εξοπλισμού και επί πλων (ΙΚΕΑ) παρουσίασε πωλήσεις 127,6 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2016 αυξημένες κατά 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με EBITDA στα 7,9 εκατ. ευρώ από 5,0 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ παρουσίασε ζημιές προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από τα οποία στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Επίσης, λειτουργούν 6 σημεία πα ραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ σε Ρόδο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή και στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ το ηλεκτρο νικό κατάστημα της ΙΚΕΑ (ecommerce) είναι σε πλήρη λειτουργία και στις τρείς χώρες παρουσίας του δικτύου. Στη λιανική αθλητικών ειδών (Intersport), οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν αύ ξηση 6,1% σε σχέση με το αντί στοιχο διάστημα του 2015, στα 65,9 εκατ. ευρώ, ενώ η δραστριότητα εμφάνισε EBITDA 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 3,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλ θαν σε 779 χιλ. ευρώ έναντι ορια κών κερδών 77 χιλ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αναφορικά με το δίκτυο, ο όμιλος Fourlis αριθμεί σήμερα 111 κατα στήματα Intersport συνολικά, σε Ελλάδα (48), Ρουμανία (29), Τουρκία (23), Βουλγαρία (7) και Κύπρο (4) έναντι 106 στο τέλος του 2015, καθώς και 7 καταστήματα The Athlete’s Foot (5 στην Ελλάδα και 2 στην Τουρκία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ