«Καμπάνα» μεγατόνων στην Apple από την Κομισιόν

«Καμπάνα» μεγατόνων στην Apple από την Κομισιόν
Έπειτα από έρευνα τριών ετών, σχετικά με τους ύποπτους διακανονισμούς που έχει κάνει η Apple με την Ιρλανδία σχετικά με την φορολογία, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν συμπέρανε ότι η Apple έχει αποφύγει σχεδόν όλη την πληρωμή φόρων από πωλήσεις μεταξύ 1991 και 2015.

Η Κομισιόν έκρινε ότι η Apple έλαβε παράνομη βοήθεια και αυτή τη στιγμή καλείται να πληρώσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από φόρους που έβαλε στην τσέπη της για το διάστημα από το 2003 έως και το 2014.

Από την έρευνα φάνηκε ότι η Apple κατέβαλε πραγματικό συντελεστή εταιρικού φόρου 1% επί των κερδών της στην Ευρώπη το 2003, ενώ το 2014 το ποσοστό ήταν μόλις στο 0.005%. Όλα αυτά, ενώ το επίσημο ποσοστό εταιρικού φόρου στην Ιρλανδία είναι 12,5%.

Οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην έρευνα βρήκαν ότι κάθε φορά που κάποιος αγοράζει ένα προϊόν της Apple σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική και Ινδία, στην πραγματικότητα πραγματοποιεί την αγορά από το Apple Sales International στην Ιρλανδία. Το deal της Apple με την Ιρλανδία της επέτρεψε να «αποφύγει την φορολογία σχεδόν σε όλα τα κέρδη που απέφεραν οι πωλήσεις των προϊόντων της».

Ο CEO της Apple, Tim Cook απάντησε στην απόφαση της Επιτροπής με επίσημη δήλωσή του στην ιρλανδική σελίδα της Apple. Ο Cook λέει πως η απόφαση ότι η Apple έλαβε ειδική συμφωνία σχετικά με την φορολογία «δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα ή βάση του νόμου». Επιπλέον, δηλώνει ότι με την απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει στις ιρλανδικές επιχειρήσεις αντικαθιστώντας την πολιτική της Ιρλανδίας, με την δική της [πολιτική].

«Στην περίπτωση της Apple, σχεδόν το σύνολο της έρευνας και της ανάπτυξης μας λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών μας φορολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ φορολογούνται σύμφωνα με την ίδια αρχή. Όμως, η Επιτροπή ζητεί τώρα να αλλάξει αναδρομικά τους εν λόγω κανόνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tim Cook.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν και δήλωσε: «η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή από το να ζητήσω την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου να ασκηθεί έφεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ