Uber: Όσο αυξάνονται τα έσοδα, άλλο τόσο και οι ζημιές...

Uber: Όσο αυξάνονται τα έσοδα, άλλο τόσο και οι ζημιές...
Τουλάχιστον 1,2 δισ. δολ. οι ζημιές για το α' εξάμηνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg

Σοβαρές ζημιές έχει καταγράψει ηUberστο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με το Bloomberg, που μάλιστα διευρύνθηκαν έντονα στο δεύτερο τρίμηνο. Παρότι η εταιρεία δεν ανακοινώνει αποτελέσματα καθώς δεν είναι εισηγμένη, το Bloomberg επικαλείται πηγή μέσα από την τριμηνιαία ενημέρωση των επενδυτών που ανέφερε πως η εταιρεία έχασε περί τα 520 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι ζημιές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 750 εκατομμύρια δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο.

Πηγές ανέφεραν επίσης στο Bloomberg πως σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Gautam Gupta, το μεγαλύτερο ποσοστό των ζημιών αφορά την επιδότηση τηςUberπρος τους οδηγούς. Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας έχουν αυξηθεί επίσης κατά 18%, από τα 960 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο στο 1,1 δισ. το δεύτερο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, τα έσοδα και οι ζημιές της εταιρείας ανεβαίνουν συνεχώς παράλληλα, ενώ από μόνο το 2015 οι ζημιές ανήλθαν τουλάχιστον στα 2 δισ, ενώ στην επταετία λειτουργίας της, πάνω από 4 δισ δολάρια.

Το άρθρο προβλέπει πως το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μπορεί να αποτελέσει το "πάτωμα" και η πορεία να αλλάξει εφεξής, κυριότερα λόγω της συμφωνίας της στην Κίνα με τον ανταγωνιστή της εκεί, DidiChuxing, με την οποία αποσύρθηκε ουσιαστικά από τη κινεζική αγορά, στην οποία είχε σημειώσει λόγω των επιδοτήσεων περί τα 2 δισ δολάρια ζημιές τα τελευταία 2 χρόνια.

Ένας άλλος λόγος για τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ο πόλεμος τιμών στον οποίο έχει επιδοθεί η Uberμε τον βασικό ανταγωνιστή της, Lyft, με την πρώτη να δηλώνει έτοιμη να ξοδέψει ακόμη περισσότερα για να εδραιώσει περαιτέρω την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά. Το μερίδιό της αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ υπολογίζεται στο 84-87%.

Η Uber έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 16 δισ. δολάρια από επενδυτές και δανεισμό, ενώ η αποτίμηση της βρίσκεται στα 69 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ